Myanmar of Cambodja? Welk land is het mooist?

Hallo nu ga ik deze zomer zeker naar Thailand en buurlanden , ik heb nog 2 weken tijd over om of Myanmar of Cambodja te bezoeken ? Welk land is het mooist , het meest authentiek en onbedorven door massatoerisme ?
Welk land is het meeste Azie ?

groetjes sjors

2 weken voor cambodja is mooi/leuk, Birma lijkt me iets te groot voor 2 weken, maar dat weet ik niet zeker.

sjaak
www.wereldrondreis.eu

Ik vond Myanmar absoluut mooier en authentieker dan Cambodja! Maar of het het echte Azie is… Meer Azie waar de tijd decenia lang heeft stil gestaan.

Er zijn mensen die proberen in twee weken Myanmar te zien (zie ook de tips hiervoor in de Lonely Planet), maar ik raad het je niet aan. Wegen zijn slechter dan in de rest van Azie (kun je nagaan!) en vertragingen zijn de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je strak plant loop je serieus het risico heel erg in tijdnood te komen om je vlucht te halen.

Gezien de zeer beperkte tijd die je hebt, raad ik je aan Myanmar te bewaren voor een volgende keer. Maar laat uitstel geen afstel zijn, Myanmar is echt heel bijzonder! Zie ook http://www.outofasia.nl

Groet,

Jenny

Myanmar is een schitterend land alleen ik raad toch Cambodja aan!:smiley:
Wat verder ook een heel erg mooi land is.

Ja ok bedankt voor jullie reacties …maar nu ben ik nog niet veel wijzer :biggrin: meningen zijn verdeeld zie ik … ik hoef ook niet heel myanmar te zien hoor of heel cambodja … als ik cambodja zou doen dan zou ik naar pnom penh gaan en dan over da meer naar siem reap en ankor en battangbang ofzo …en myanmar ; Rangoon , mandalay en dan met de boot naar pagan… ik zie nog wel .

groetjes sander

Volgens mij zijn we het wel eens: Myanmar is bijzonderder/mooier, maar Cambodja een betere keus voor 2 weken.

Goede reis!

hoi !

Ok op die manier ja daar zat ik ook aan te denken , en cambodja lijkt me iets toeristischer vanwege de Angkor en daardoor makkelijker iets te regelen.

Ok bedankt

groetjes sander

Myanmar is een land waar de militairen ongevraagd de dienst uitmaken. De oppositie wordt vaak op gewelddadige wijze monddood gehouden. Aung San heeft gisteren weer huisarrest gekregen. Door op vakantie te gaan steun je direct dit systeem. Denk je je hieraan te kunnen onttrekken dan kan je mensen in groot gevaar brengen. Prachtig land met mooie tempels maar vergeet de politieke gevangenen niet die wegkwijnen in concentratiekampen. Veel landen boycotten het bewind van Birma om deze reden.

Het boycotten van Myanmar als tourist zal het bewind niet veranderen…

Uiteraard heb ik me ingelezen in de situatie in Myanmar voordat ik er heen ging. In het land heb ik zoveel mogelijk geprobeerd gebruik te maken van hotels en vervoermiddelen die niet de overheids kast spekten. Indien mogelijk heb ik geen entree gelden betaald, maar het geld aan de taxi’s chauffeurs gegeven die me de tips gaven om binnen te komen. Zo steun je mijns inziens mensen meer dan door weg te blijven!

Af en toe heb ik met de lokale bevolking gepraat over hun regime. Niet te vaak, nee, alleen als er niemand in de buurt was. Mensen waren blij met touristen. Blij met het geld wat ze konden verdienen. Dat beetje extra wat de overheid de mensen niet kon geven.

Maar minstens net zo blij waren ze met de informatie stroom. In een land waar bijna geen ongecensuurd internet en TV is, is contact met de buitenwereld moeilijk. En dus spraken we over allerdaagse dingetjes. Hoe dingen werken en geregeld zijn bij ons, op allerlei vlak. Mensen leren zo over de wereld om hen heen. Over andere waarden en normen. Over leven en vrijheid. Informatie waar ze wellicht in de toekomst iets mee kunnen.

En touristen leren de mensen spelenderwijs Engels.

Ik ben het met Bert eens dat je niet ZOMAAR naar Myanmar moet gaan, dat een bezoek aan dit land meer voorbereiding vergt dan een bezoek aan omringende landen. Maar nee, doodzwijgen is geen oplossing.

Groet,

Jenny

P.S. In Thailand kwijnen ook mensen weg in concentratie kampen. Om nog maar te zwijgen van de situatie in Thaise gevangenissen. Minderheden worden nog steeds zonder reden opgepakt en hun dorpen worden zomaar platgebrand. Maar daar hoor je nooit wat over… Helaas wordt er weinig aandact besteed aan verantwoord tourisme, wat dat betreft ben ik blij dat Bert dit onderwerp aan kaart.

He bedankt voor jullie info .

Ik denk ook dat je de bevolking steunt door er juist wel heen te gaan en niet links te laten liggen .

Maar jenny wat bedoel je je moet er niet zomaar heengaan? vergt dit extra voorbereiding? Ik twijfel nog steeds tussen Myanmar en Cambodja (er ga er trouwens 3 weken heen in plaats van 2)
Misschien is het belangerijk om te zeggen dat ik nog nooit alleen (ik ga alleen) gereisd heb . Ik heb hier dus geen enkele ervaring mee . Ik ben wel al eerder in Thailand geweest maar dit was met mijn vader . Toen hadden we ook alles ter plaatse geregeld en dit ging gemakkelijk .

Is dat in Myanmar of Cambodja heel anders ??

groetjes sander

Dit zegt Amnesty International:
Wel of niet naar Myanmar?

[ul]
[li]De Myanmarese overheid maakt veelvuldig gebruik van dwangarbeid voor het oprichten van toeristische infrastructuur;[/li][li]elke toerist levert een (kleine) bijdrage aan het financiële onderhoud van de regering (bijvoorbeeld kosten voor het visum en entree bij bepaalde bezienswaardigheden);[/li][li]internationaal toerisme kan worden beschouwd als legitimatie voor de militaire junta;[/li][li]individuele reizigers kunnen bewust kiezen waar zij hun geld willen besteden en zo lokale structuren ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen in guesthouses te slapen die niet door de overheid worden beheerd of niet voor de trein (door de overheid beheerd), maar voor bus te kiezen;[/li][li]bij groepsreizen is het vaak in mindere mate mogelijk om zelf te bepalen waar het geld wordt besteed; hotels en restaurants zijn altijd al gereserveerd;[/li][li]veel gezinnen zijn afhankelijk van het toerisme om hun levensonderhoud te voorzien en zonder toeristen hebben deze gezinnen geen alternatieve bron van inkomsten;[/li][*]toeristen stellen de bevolking in staat om over andere landen en culturen te leren (vanzelfsprekend alleen als de toerist de tijd neemt om met de lokale bevolking te communiceren) en hun Engels te (be-)oefenen (Myanmarezen die de Engelse taal beheersen vinden makkelijker een baan).[/ul]Als er nog specifieke vragen zijn, neem dan gerust contact op met de landenspecialist, e-mail: [EMAIL=“myanmar@amnesty.nl”]myanmar@amnesty.nl.

Duidelijk stukkie, dat van Amnesty! Een aantal van hun punten waren idd voor mij redenen om wel te gaan (zie ook mijn eerdere antwoord).

Myanmar is zeker anders dan Thailand en Cambodja. Er zijn nauwelijks tourtjes te boeken, de tourtjes die er zijn worden vaak weer gebruikt om de overheidskas te spekken. Die zou ik dus nooit boeken… Ik zou me goed inlezen hoe je moet reizen om de overheid zo min mogelijk te spekken. Begrijp me goed, ik ben niet tegen reizen in Myanmar, wel tegen het regime.

De infrastructuur is Myamar is een stuk slechter dan in Thailand, het is moeilijker van A naar B te komen. Bovendien kun je nauwelijk communiceren met de buitenwereld. Kun je ECHT alleen reizen? Er zijn weinig andere touristen. Er is geen mobiel netwerk. Er is bijna geen internet. Wat dat betreft ben je heel erg op jezelf aangewezen.

Succes met het nemen van een weloverwogen beslissing!

Jenny

Zie ook: http://www.burmacentrum.nl/

He nog bedankt voor jullie reacties !!

Ik ben uiteindelijk wat langer gegaan en in Thai,Lao,Vietn. en Cambodja geweest. Dit was een superreis ! Ik heb me ook goed vermaakt in mn eentje en geen moment verveeld. ik ben uiteindelijk 3 weken in Cambodja geweest en dat was een hele aparte maar goede ervaring. Ook ben ik 1 dagje in Birma geweest (visa-run) net voor de demonstraties. Ik gezien de situatie in Birma blij dat ik daar niet langer zat !

Ik hoop daar volgend jaar heen te kunnen gaan .

gr sander

beste medereiziger,

ik zou op dit moment zeker Birma niet bezoeken, de situatie is heel erg slecht daar, er zijn honderden zo niet duizenden mensen vermoord of het land uit gezet, het enige wat de mensen willen is democratie, en als je op dit moment naar Birma gaat zul je genoeg dingen zien waar je hemt absoluut niet mee eens bent, die misschien zelfs mens onwaardig zijn, maar je mag er niks over zeggen!!
verder help je het regime van Myanmar ermee als je dit land bezoekt, en Combodja is absoluut een enorm mooi land, de tempels van Angkor Wat zul je nooit vergeten, en verder heeft het land ook genoeg te bieden, al gaan sommige ervan je niet in de koude kleren zitten, met de geschiedenis van het land!
Maar wil je de mensen van Birma helpen dan reis je niet naar het land af, hoe mooi het ook zijn mag!
ik hoop je hiermee geholpen te hebben!
groetjes bob