Merauke - Wasur National Park

In de zomer gaan wij 5 weken naar Papua. Wij verblijven o.a. in Merauke.
Zijn er ook meerdaagse tracks te maken in Wasur?

Dag Noord10,

Ik ben 12 jaar geleden in de zomer van 1996 zes weken, d.m.v. een groepsreis van Sawadee, op vakantie geweest naar Papua. Bij deze groepsreis deed ik ook het Wasur nationalpark aan. Deze groepsreis is nog steeds te boeken bij Sawadee. Zie link: http://www.sawadee.nl/reisroutes/toon_reis.php?rc=IJA. Helaas hebben ze tegenwoordig de groepsreis met 2 weken ingekort en hebben ze het “Wasur nationalpark” en het “eiland Yapen” uit hun reisprogramma gehaald. Dat deden ze waarschijnlijk om logistieke redenen. Daarnaast richt de reis zich niet meer totaal op Papua, maar doen ze ook Menado (noord Sulawesi) aan.

Voorheen had het reisbureau HT-wandelreizen ook het “Wasurnational park” in een van hun reisprogramma’s d.m.v. de Irian Jaya-Laaglandexpeditie, maar deze reis hebben ze geschrapt wegens gebrek aan belangstelling. Daar is de Irian-Jaya-Hooglandexpeditie voor in de plaats gekomen. Zie link: http://www.htwandelreizen.nl/oost_azie/irian_jaya_hoogland_expeditie. De hooglandexpeditie gaat naar het nauwelijks bezochte Yali-gebied, zo’n 80km ten oosten van de Baliemvallei! Dmv een prachtige 3 weekse hikingtocht van Wamena (hoofdstad Baliemvallei) naar Angguruk (diep in het Yaligebied). Deze tocht is de afgelopen twee jaar door geen enkele Nederlandse reisorganisatie ondernomen ivm het zeer extreme terrein terplaatse en door gebrek aan belangstelling. Gelukkig gaat “HT” deze tocht aanstaande zomer weer organiseren mede omdat deze reis sinds 2006 niet meer uitgevoerd is. Ik heb zelf op deze expeditie geboekt en hoop stellig dat hij nu wel door zal gaan en niet weer uitgesteld gaat worden ivm gebrek aan belangstelling!

Wat “Wasur nationalpark” betreft; daar heb ik niet zulke goede ervaringen mee! Hoewel de natuur er prachtig is! Kangoeroes, termietenheuvels en prachtige Paradijsvogels en de uitgestrekte wetlands doen je beseffen dat het een zeer uniek gebied is. Ik heb er een week doorheen getrokken als onderdeel van een 6-weekse groepsreis van Sawadee. Maar door het extreem zware terrein (blubber, blubber en nog eens blubber en soms tot je middel in de drek!) en de vele bloedzuigers, muskieten en de verraderlijke Sagopalmen met hun stekels doen je het lachen vergaan!

Als klap op de vuurpijl liep ik ook nog een infectie aan mijn rechter voet en linker been op met als gevolg dat ik de tocht moest onderbreken. Gelukkig wist de reisleidster haar hoofd koel te houden en stuurde mij met een lokale gids naar een klein ziekenhuisje. Te paard ging ik terug naar Merauke om de ontstekingen aldaar te behandelen. De antibiotica kuur sloeg gelukkig aan en kon na twee dagen alsnog de rest van het reisprogramma voltooien.

Gelukkig heb ik ook een heleboel leuke dingen meegemaakt!, en is het de mooiste en indrukwekkendste reis uit mijn leven geworden!!! Vooral het eiland Yapen in het noorden en de Baliemvallei in het centrale bergland waren echt prachtig!!! Vandaar dat ik aanstaande zomer terug wil keren naar Papua!!!

Wat jouw vraag betreft: Ik raad het af om ongeorganiseerd door Wasur nationalpark te reizen. Het terrein is daar gewoon te extreem voor. Sommige gebieden zijn gewoon levensgevaarlijk zonder goede gids (zeekrokodillen, verdwalen, trilvenen etc.). Ga met een groepsreis, dan weet je zeker dat het allemaal “veilig” blijft en dat je geen corrupte gids hebt. Daarnaast heb je altijd de reisbegeleider als je in de problemen mocht komen. Neem contact op met Sawadee (http://www.sawadee.nl) of met HT-wandelreizen (http://www.htwandelreizen.nl), zij kunnen je eventueel meer vertellen over meerdaagse trektochten (wel in groepsverband) in dat gebied.

Mvgr,
Otto.