Marokkaanse Recepten Topic

Hoi,
Heb je nog lekkere Marokkaanse recepten? Het zou leuk zijn als je deze hier zou plaatsen. Misschien heb je een kook cursus gedaan in Marokko of vind je het gewoon leuk te experimenteren met kokkerellen: deel het hier!
Groetjes Lotte

Dit staat momenteel bij mij op het vuur!

Tajine van rundvlees, pruimen en aubergines

Ingrediënten voor 4 personen

2 uien;
1 aubergine;
zout;
400 g tomaten of 1/2 l blik stukjes tomaat;
750 g doorregen riblappen;
versgemalen peper;
5 eetl. olijf- of zonnebloemolie;
12 gedroogde pruimen zonder pit;
2 theel. kaneelpoeder;
1 eetl. vloeibare honing;
1 eetl. sesamzaadjes.
Voorbereiding

Snipper de gepelde uien. Snijd een stukje van de uiteinden van de aubergine en snijd hem vervolgens in de lengte in plakken. Snijd de plakken in blokjes en bestrooi deze met zout. Laat de blokjes 20 minuten in een vergiet staan. Dep ze dan droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Snijd het vlees in grote dobbelstenen en bestrooi met zout en peper.
Bereidingswijze

Verhit de olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui al roerend enkele minuten. Roer de dobbelstenen vlees door de gebakken uien en bak het vlees kort aan alle kanten aan. Voeg de aubergineblokjes, de stukjes tomaat, pruimen, het kaneelpoeder en de honing toe. Giet zoveel water in de pan dat alle ingrediënten voor driekwart onder staan. Breng het water aan de kook en temper vervolgens de hittebron. Laat alles heel langzaam gedurende 2,5 uur stoven. Giet enkele druppels olie in een kleine koekenpan en rooster de sesamzaadjes lichtbruin. Schep ze meteen uit de pan. Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes.
Serveertips

Couscous smaakt hier heerlijk bij. Variatie:
Vervang de riblappen door blokjes lamsvlees
Bron

Boodschappen 10 2006

Tajine kip & kikkererwten

Kruidenmix voor de kip:
[ul]
[li]1 tl komijn (djinten)[/li][li]1 tl (verse) gember[/li][li]1 ¼ tl gemalen koriander (ketoembar)[/li][li]1 ½ tl zwarte peper[/li][li]¼ tl cayennepeper[/li][li]1 ½ tl kaneel[/li][/ul]Benodigdheden:
· blik van 400 gr kikkererwten
· kip
· ½ eetlepel boter & ½ eetlepel olie
· 3 takjes koriander (hele bos is net zo lekker)
· 3 bosuitjes
· 1 knoflookteentje
· ½ ui (liefst rood)
· 20 gr rozijnen

Wat te doen:

[ul]
[li]meng de kruiden met elkaar[/li][li]wrijf de kipstukken in met de kruiden(gooi alles in een plastic zak en dan schudden als ballon)[/li][li]ui en de knoflook aanbraden[/li][li]dan de kip erbij aanbraden[/li][li]bosuitjes erbij[/li][li]1 ½ dl water toevoegen en laten sudderen tot de kip gaar is. (pak ‘m beet 20 min)[/li][li]dan de kikkererwten & rozijnen toevoegen[/li][li]ongeveer 10 minuten[/li][li]klaar![/li][li]verse koriander overal overheen strooien of 3 takjes keurig verdelen ;)[/li][/ul](het maakt niet uit hoeveel kip je neemt, tot een dikke kilo heb je genoeg aan de kruiden, alleen kipfilet is niet lekker, er moet wel wat vet en bot in zitten voor de smaak)
(verder neem ik het niet zo nauw met de koriander/bosuitjes, gewoon de hele bos erin)

ik eet het meestal met rijst of arabisch brood, en natuurlijk met schoteltjes rauwkost voor iedereen om de pot heen.
simpel en lekker en zo klaar!

Mini-pastilla`s met gehakt en ei

Ingrediënten

Dit heb je nodig:

10 vellen filodeeg;
300 gram gehakt (rund of lams);
2 uien;
5 eieren;
zout, peper en komijnpoeder naar smaak;
olijfolie;
boter;
verse koriander en platte peterselie.

Voorbereiding

Zo maak je het:

Pel de uien en hak ze fijn.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de gehakte uien, fijngehakte koriander, fijngehakte peterselie, zout, peper en komijnpoeder naar smaak.
Meng alles goed en laat ongeveer 20 minuten pruttelen.
Laat afkoelen.

Doe het gehakt in een kom en voeg er het afgekoelde uienmengsel aan toe. Vermeng alles goed.

Beleg een bakplaat met bakpapier of vet in.

Bereidingswijze

Neem 5 vellen filodeeg en bestrijk die met gesmolten boter.
Leg in het midden van elk vel een vijfde van het gehakt/ui-mengsel en maak in elk bergje een kuiltje.
Breek in elk kuiltje een ei.
Vouw elk vel dicht tot een vierkant pakketje en leg elk pakketje op een tweede met boter bestreken vel filodeeg. (voorzichtig voor het ei).
Vouw dat ook weer dicht tot een vierkant.
Leg de vijf mini-pastilla`s op de bakplaat en bak ze goudbruin en knapperig in de oven op 180-200 graden.

Bron

MIJN WEBLOG(klik)

Mini-kippastella`s

Ingrediënten

8 filodeegvellen;
4 kipfilets;
2 fijngehakte uien;
een mespunt saffraanpoeder;
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie;
1 koffielepel kaneelpoeder;
een scheut olijfolie;
150 gram witte amandelen;
zout en peper naar smaak;
gesmolten roomboter (voor het bestrijken van de filodeegvellen);
kaneelpoeder en poedersuiker voor de versiering van de pastella`s.

Voorbereiding

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de fijngehakte uien.
Doe er de in kleine stukjes gesneden kipfilets bij en voeg peper en zout, saffraan, kaneelpoeder en fijngehakte peterselie toe en bak alles al omroerend gaar.
Rooster de amandelen in een anti-aanbakpan goudbruin en hak ze grof.

Bereidingswijze

Bestrijk 1 vel filodeeg met wat gesmolten boter en schep in het midden van het vel twee eetlepels van het kipmengsel; schep daar 1 eetlepel van de gehakte amandelen bovenop.
Vouw het filodeeg dicht tot een vierkant pakketje.

Doe hetzelfde met de overige vellen filodeeg en kipvulling/amandelen en leg de pakketjes op een bakpapier belegde bakplaat met de vouw naar beneden.
Bestrijk alle pakketjes met gesmolten roomboter.

Bak de pastella`s in de op 180 graden voorverwarmde oven in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en krokant.

Serveertips

Versier de pastella`s, als ze uit de oven komen, met wat poedersuiker, kaneelpoeder en het restant van de gehakte, geroosterde amandelen.

Dien warm of lauw op.

Bron

MIJN WEBL

Onlangs bij een gastvrije Marokkaanse familie een soort pannenkoeken gehad. Dit waren plakken van ca. 6 dunne lagen deeg met vrij veel olie die gebakken werden op een electrische ronde platte bakplaat. Hierdoor ontstond een soort soepel bladerdeeg wat gegeten wordt met jam of suiker. Wie weet hoe dit heet en wie heeft een recept hiervoor.

beter laat dan nooit! :

lmesemen!

http://www.ifood.tv/recipe/msemmen_moroccan_crepe

:dag:

de berber tagine: Veelzijdig Marokko Reisblog: Recept berber tajine

Waar blijven de Ramadan zoetigheden - recepten?

Chebakia, Zamita, en heeft iemand nog een lekker recept voor Harira?