Madagascar, land van de mora-mora

Hallo,

Wij zijn net terug van een 14-daagse reis naar Madagascar. Een pracht van een reis is het geweest. Aan ieder aan te bevelen die van unieke fauna en flora houdt.

Via Ramartour hebben we volgend reisprogramma gemaakt : Antananarivo - Antsirabe - Ranomafana NP - Ambalavao - Andrigitra NP - Ranohira - Isalo NP - Ifaty strand - Andasibe NP - Antananarivo.

September is een supermaand om er op reis te gaan, geen last van muggen noch regen en te hoge temperaturen.

Een verscheidenheid aan natuur : rijstvelden, regenwouden, canyons, bergen, grote vlakten, baobabs …
Dieren : prachtige vogels, verschillende soorten lemuren, cameleons, …
Bevolking : desondanks het een arm land is hebben we nergens tekenen van hongersnood gezien. Heel weinig mensen die bedelen, kinderen vragen eerder naar balpennen, gelukkig hadden we ermee. Mensen zijn er enorm vriendelijk.
Alles gaat er mora-mora (langzaam), geen stress. Na “Vazaha” (buitenlander) de woorden die je daar het meeste hoort.

Al onze verblijfplaatsen waren super. We hadden een wagen met chauffeur de hele tijd (behalve in Ifaty). Wel handig met die vele 4x4 routes, wil je ergens geraken. Chauffeur Bertrand was top, trouwens ook een goede gids !

Leuke tips :

  1. Ifaty, walvissen gaan spotten van héél dichtbij, vissersdorpje bezocht met een culinaire afsluiter op het strand : kreeft op bbq, héérlijk gewoon.
  2. Doe je graag bergwandelingen ? Doe dan zeker Andrigitra NP aan, keuze tussen avontuurlijke en makkelijke bergtochten met aangename gidsen. Je kan er ook lemuren zien.
  3. Isalo NP : ga voor de volledige wandeling door de canyons met als eindpunt een heerlijke maaltijd in de camping, speciaal voor jou bereid door een plaatselijke kok (dit was één van de lekkerste gerechten die we gegeten hebben). De lemuren kijken mee en als je niet oplet zijn ze met je eten weg. Prachtige kiekjes levert dit op !
  4. Neem iets mee voor de kinderen onderweg (snoepjes, balpennen) je zal veel blije en dankbare gezichtjes zien !
  5. als je souvenirs koopt : zeker afbieden maar bedenk dat je soms aan het discussieren bent over 1 €, voor ons weinig, maar voor hun een belangrijke som. Wij zijn de souvenirswinkels gaan bezoeken in de hoofdstad Antananarivo, een weg met wel honderd winkeltjes. Hier vind je gewoon alles wat in heel Madagascar te koop is, mooi materiaal en aan scherpe prijzen. Echt de moeite waard.
  6. Neem oude kleren mee om te dragen tijdens je vakantie. Op het einde van je vakantie kan je die bij Wendy van Ramartour achterlaten en heb je extra plaats om een hoop souvenirs mee te brengen. Zo heb je voor lange tijd leuke en originele cadeaus die je kan geven als je bij vrienden, familie op bezoek gaat. Wendy zorgt ervoor dat je oude kleren goed terecht komen.

Speciale dank aan Jonah en Wendy van Ramartour voor hun professionalisme en bijzondere gastvrijheid !

Een tevreden Gerda en Joost uit Kobbegem - België

1 like