Levanto

Halverwege tussen Genova, “La superba” en haar “nemico” Pisa, ligt Levanto in een gunstige geografische positie, bijna aan het einde van de Riviera; de kust van de Liguria Levante, net voor het opwindende Cinque Terre. De provinciehoofdplaats La Spezia ligt op een kleine 30 kilometer afstand in zuidelijke richting. De dichtstbijzijnde grote luchthavens zijn Genova (85 km) en Pisa (110 km.)
Levanto, van pre-Romaanse oorsprong, ligt als een groene oase in een prachtige baai. Een natuurlijke sensatie van schoonheid. “DE ZEE TUSSEN DE BERGEN”. Omgeven door vele gehuchten opgebouwd uit dicht op elkaar staande huizen. Levanto omsluit een brede baai bestaande uit rotsen aan de zijkanten en met een groot centraal strand, gescheiden van het dorp door een verhoogde lungomare.

Levanto heeft ±6000 inwoners en is een goede keus voor mensen die niet van al te veel toeristen en drukte houden. De toeristen bestaan voor het overgrote gedeelte uit wandelaars welke speciaal voor de vele wandelroutes en Cinque Terre zijn gekomen. Voornamelijk is dit een wat ouder publiek vanaf 30 jaar.
Toeristen bezoeken deze gerenommeerde locatie als sinds het begin van de vorige eeuw (oud senator Agnelli, stichter van het beroemde Fiat concern, met familie en vrienden hebben hier een 2e onderkomen in schitterende villa’s).
Levanto heeft een interessant oud centrum, vele smaakvol geschilderde huizen, een gezellige woensdag markt, voldoende campings, hotels, appartementen, restaurants, cafébars en winkels om voor elk wat wils te kunnen vinden. Er is een zwembad (alleen voor gasten van het Casino) en een duikcentrum op het strand. Het is mogelijk boten, waterfietsen, kano’s en surfplanken te huren. Het is een feit dat Levanto een zeer goede plek is voor surfers, op de goede surfdagen komen de surfers van heel Europa.
Een goede periode om Levanto te bezoeken is de tweede helft van juli. Mooi weer verzekerd, gezellig druk en het feest van San Giacomo (23-24-25 juli) met o.a. middeleeuwse taferelen, een processie in het donker met ongeveer 30 kruisen van 150 kg., door de gelovigen gedragen, vuurwerk, braderie enz.

Voor meer informatie: Levanto