Köfte

Ieder dorp en iedere familie heeft een er een eigen bereidingswijze voor: köfte. Het recept hieronder is dan ook maar ‘een van de vele’, maar wel een erg lekkere. Gaat altijd schoon op! In plaats van rundergehakt kun je ook lamsgehakt gebruiken – dat is wel wat vetter en soms iets sterker van smaak.

Köfte (2 personen)
250/300 gram rundergehakt
1 ui
1 ei
2 teentjes knoflook
1 verkruimeld beschuit of evenveel paneermeel
half bosje (platte) peterselie
peper, zout, paprikapoeder, komijn

Snij de ui en knoflook heel erg fijn. Hak de peterseliebladjes fijn. In een kom gehakt, ui, knoflook, ei en beschuit losroeren. Peterselie en zout, peper, komijn en paprikapoeder toevoegen. Goed doorkneden en vervolgens balletjes ter grootte van een walnoot vormen en die een beetje platduwen. Idealiter nog even in de koelkast laten opstijven zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het bakken. Vervolgens in de koekenpan in olijfolie bakken, op hoog vuur aan beide kanten dichtschroeien en daarna op een lager vuur gaar laten worden.

Erg lekker met een salade, vers Turks brood en yoghurtsaus (Turkse yoghurt, munt, pul biber en zout naar smaak toevoegen en goed doorroeren).

http://www.denisrestaurant.co.uk/images/dishes/kofte.jpg

ik heb ook een heerlijke variant van een turkse chef kok op de köfte voor 4 personen

  • 1 kg gehakt (runder , lams of mix ervan)
  • platte peterselie (hoeveelheid na smaak toevoegen)
  • 2 uitjes
  • pul biber (verkrijgbaar bij turkse market)
  • geraspte kaas
  • half zakje köfte mix (verkrijgbaar bij de turkse market)
  • 2 eieren (of melk)
  • paneermeel
  • peper en zout na smaak toevoegen

bereiding:
peterselie fijn hakken
ui zo fijn mogelijk snijden
dan alles in een ruime kom mengen tot een stevige massa en “platte” balletjes van maken
dan om en om op middelhoog vuur bakken 3-7 min (ligt aan de grote en dikte van de köfte)
afiyet olsun! eet smakkelijk!
TIP 1 ook heerlijk met de cacik (turkse yoghurt met knoflook en komkommer)
TIP 2 voor mensen met een ei allergie (net als mijzelf) de eieren vervangen door een scheutje melk,let er dan wel op dat de mix niet te nat word