Ieder dorp en iedere familie heeft een er een eigen bereidingswijze voor: köfte. Het recept hieronder is dan ook maar ‘een van de vele’, maar wel een erg lekkere. Gaat altijd schoon op! In plaats van rundergehakt kun je ook lamsgehakt gebruiken – dat is wel wat vetter en soms iets sterker van smaak.
Köfte (2 personen)
250/300 gram rundergehakt
1 ui
1 ei
2 teentjes knoflook
1 verkruimeld beschuit of evenveel paneermeel
half bosje (platte) peterselie
peper, zout, paprikapoeder, komijn
Snij de ui en knoflook heel erg fijn. Hak de peterseliebladjes fijn. In een kom gehakt, ui, knoflook, ei en beschuit losroeren. Peterselie en zout, peper, komijn en paprikapoeder toevoegen. Goed doorkneden en vervolgens balletjes ter grootte van een walnoot vormen en die een beetje platduwen. Idealiter nog even in de koelkast laten opstijven zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het bakken. Vervolgens in de koekenpan in olijfolie bakken, op hoog vuur aan beide kanten dichtschroeien en daarna op een lager vuur gaar laten worden.
Erg lekker met een salade, vers Turks brood en yoghurtsaus (Turkse yoghurt, munt, pul biber en zout naar smaak toevoegen en goed doorroeren).