Cig Kofte

Heb het vaak gegeten,de moeite waard maar wel veel werk…Succes!
Is in nederland in Turkse restaurant dus niet te verkrijgen…

**Turkije: cig kofte


**

Een bijdrage van:ria_aydinBereidingstijd:langer dan 2 uurAantal personen:8Keuken:TurksSmaak:PittigTechniek:N.v.t.**Soort gerecht:FeestmaaltijdHulpmiddelen:**Een paar sterke handen en geduld!!
Omschrijving

Als er bij mijn Turkse familie iets te vieren valt, gaat mijn man Kadir aan de slag om cig kofte te maken; een echt feestgerecht van rauwe ossenhaas met bulgur en veel pittige kruiden. Na ruim twee uur kneden en zwoegen is het klaar, na vijf minuten is het op. Een hels karwei dus, maar het is zo verschrikkelijk lekker…

Ingrediënten

500 gram supervers rundergehakt (bij voorkeur van ossenhaas, laat de slager het dubbel door de molen halen want hoe finer hoe beter), 500 gram bulgur, 3 kleine blikjes tomatenpuree, zout, scherpe rode peper (bij de Turkse slager te koop: kirmizi biber), bosje lente-uien, bosje peterselie.

Bereidingswijze

Doe gehakt en bulgur in een grote schaal en begin dit te kneden en krachtig met je handpalmen over de bodem van de schaal te wrijven. Het is de bedoeling dat de tarwe helemaal opgaat in het gehakt. Dit duurt wel een of twee uur! Voeg af en toe wat koud water toe als het mengsel te droog wordt. Voeg flink wat zout en rode peper toe en kneed verder. Dan kan de tomatenpuree, de lenteuien in stukjes en de gehakte peterselie erbij. En kneden maar weer tot je een mooi en smeuig mengsel hebt waar absoluut geen stukje tarwe meer in mag zitten. Het gerecht moet goed pittig zijn, dus als het wat flauw is mik je er weer een handje rode peper bij.

Serveertips

Serveer het mengsel op een mooie schaal met blaadjes verse (ijsberg-)sla, schijfjes citroen, plakjes tomaat en radijsjes. Pak met een blaadje sla wat van het mengsel, doe er citroensap over, rol het in het slablad op tot een “worstje” met tomaat en radijs en mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!

Persoonlijk vind ik het niet lekker… Maar houdt er even rekening mee dat ossenhaas circa €40.- - €60.- per kilo kost (bij een keurslager het dubbele) en je gerecht zo enorm duur wordt!!!

ik heb dit ook gegeten, maar ook ik vind het niet lekker…

Cyn…wat ik gegeten heb in Turkije was rundergehakt…qua hygiene kun je er wel kanttekeningen bij zetten,maar zelf heb ik er geen maag/darmklachten van gekregen.

Wat bedoel je qua hygiene?

Nou,er komt geen verhitting aan te pas om evt.bacterien te doden pls het feit dat het met de handen wordt’'gedraait",waar dus ook een bacterien zitten…ik heb de bereiding zelf gezien bij een gezin thuis…conserveermiddelen komen er ook niet aan te pas.

In het restaurant Ottoman Cuisine serveren ze elke zondagavond taze cig köfte!

Zelf lust ik wel, maar ik ga het niet zelf maken. Dat laat ik wel aan mijn Turkse vriendinnetje uit Gaziantep over :hihi: