Khom Loy (lantaarns loslaten) & Loi Kratong

Hoi!

Ik kom er zojuist achter dat wij met onze neus in de boter gaan vallen nu wij op de 18de vertrekken naar Thailand vertrekken.
We komen dan dus de 19de vroeg aan.

Ik begrijp dat Khom Loy op de 20ste plaatsvindt vlakbij Chiang Mai. En daar eigenlijk meteen na het Loi Kratong festival/feest.
Dat betekent dat wij ons schema om willen gaan gooien.

Is het een beetje te doen om de nachttrein te pakken 's avonds? Het lijkt mij eigenlijk heel pittig om dat er meteen na te doen en denk dan ook stiekem aan het boeken van een vlucht. Helaas hebben we geen dik budget…dus lastige afweging. Het lijkt ons namelijk wel prachtig om juist daar mee te maken en niet in Bangkok.

Wat zeggen jullie erover?

Kloppen mijn data trouwens: 20 november Khom Loy & 21 november Loi Kratong ??

Thanks

Vlucht met Air Asia is goedkoop.
Bangkok - Chiang Mai ongeveer een uurtje.
Ik zou onmiddellijk doorvliegen.

Mvg

Een enkeltje kost 1385 bath.

Ik weet niet of je 1e of 2e class met de trein wilt? Indien 1e class dan scheelt het niet veel met je vliegticket. Ok er komen wat extra kosten bij zoals je bagage en de fee maar daar krijg je dan wel je comfort en snelheid voor!

Loy Krathong
Loy Krathong (Thai: ลอยกระทง IPA: lɔːi kra-tʰoŋ) is een festival dat gevierd wordt in Thailand en omliggende landen.
Inhoud [verbergen]
1 De tijd
2 Het festival
3 Volksgeloof
4 De legende van de krathong
5 Loy Krathong lied
6 Externe links
[bewerken]De tijd

De meegegeven muntjes worden hier weer uit de Krathongs gehaald
De laatste week van oktober en de eerste 3 weken van november vormen de twaalfde maanmaand. In het Thais duan sipsong genaamd. Deze tijd van het jaar is het ‘na naam’, hoogwaterseizoen. In deze tijd zijn er vaak overstromingen in vele delen van Thailand, inclusief Bangkok. Maar omdat het regenseizoen dan normaal gesproken over is, is het helder weer met een temperatuur van ongeveer 25 graden.
Dit is de tijd van het jaar dat op de dag van de volle maan van de 12e maan-maand het Loy Krathong festival gevierd wordt in Thailand en buurlanden. ‘Loy’ betekent letterlijk varen, en een ‘Krathong’ is een vaartuigje van verscheidene materialen in de vorm van een lotusbloem. Dit vaartuigje bevat normaal gesproken een kaars, 3 wierookstaafjes, bloemen en enkele muntjes (bij voorkeur 9, omdat de Thai geloven dat dit getal geluk brengt). Vaak worden enkele honderden meters stroomafwaards, de muntjes uit de Krathongs gehaald. Na het Thaise nieuwjaar (Songkran) op 13 april is dit het meest populaire festival.
[bewerken]Het festival

Een “Khom Fai” wordt losgelaten tijdens Loy Krathong in Mae Jo

Duizenden “Khom Fai” tijdens de Loy Krathong in Mae Jo
Het festival begint in de avond als er een volle maan is (en vaak ook de avonden ervoor en erna). Mensen gaan dan naar de oevers van vijvers, kanalen, meren, rivieren en zelfs de zee om hun krathong naar het water te brengen. De kaars en de wierookstaafjes worden aangestoken en dan wordt de krathong te water gelaten.
Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden des te beter je geluk is in het komende jaar. Ook laten de Thaise paren vaak hun krathongs samen te water. Hoe langer ze dicht bij elkaar blijven, des te langer en mooier de relatie tussen de samenlevenden heet te zijn. Sommige paren smokkelen door hun krathongs met een klein touwtje te verbinden.
Ook wordt in de meeste provincies buiten Bangkok siervuurwerk afgestoken en worden er papieren ballonnen met een kaars eronder opgelaten. Deze Thaise lampionnen, Khom Loy of Khom Fai genaamd, kunnen een sterrenhemel creëren met duizenden lichtpuntjes. Doordat deze ballonnen vaak een home-made product is, storten ze wel eens neer en kunnen soms aanzienlijke schade veroorzaken als ze bv. elektriciteitsdraden of transformators raken, daarom zijn de ballonnen in Bangkok verboden. Ook op het water zijn er duizenden kleine en grote vaartuigjes te zien tijdens het Loy Krathong festival.
Tijdens dit festival wordt op alle radio- en televisiezenders bijna constant het Loy Krathong Lied gespeeld. In de meeste plaatsen wordt er ook een ‘Nang Noppamas’ (zie geschiedenis) wedstrijd gehouden, waarbij lokale schoonheden strijden om de plaatselijke Nang Noppamas te worden. Ook worden in de meeste plaatsen parades gehouden, waarbij groepen mensen (van scholen, universiteiten, politiekorpsen enz.) reusachtige krathongs hebben gebouwd, die te water worden gelaten. Later worden deze dan door een jury beoordeeld.
Je hoeft niet noodzakelijk zelf je krathong te maken, alhoewel dit wel het meeste plezier oplevert. Krathongs kunnen overal in straatstalletjes gekocht worden, van heel klein tot reusachtig.
Vooral de noordelijke provincies rond Sukhothai en Chiang Mai maken veel werk en geven meerdaagse feesten in deze periode, die mensen van overal in Thailand trekken.

The morning after
Sinds eind jaren '90 is er vooral door de Bangkokse gouverneurs van alles aan gedaan om het te water laten van krathongs te beperken. Dit omdat de kosten van het opruimen astronomisch zijn en steeds maar meer mensen in Bangkok plastic zijn gaan gebruiken in plaats van natuurlijke materialen. Deze acties hebben weinig effect gehad en de Thais blijven hun krathongs te water laten. Sommigen meerdere op een avond. Daarom heeft de gouverneur van Bangkok in 2003 afgekondigd dat het te water laten van krathongs van niet-natuurlijke materialen verboden is en bestraft wordt.
[bewerken]Volksgeloof

Volgens het Thaise volksgeloof zijn er 5 godinnen die de 5 elementen vertegenwoordigen:
Mae Phra Toranee: moeder aarde
Mae Phra Phai: godin van de wind
Mae Phra Plerng: godin van het vuur
Mae Phosop: godin van het eten
Mae Kong Ka: godin van het water (Kong Ka is letterlijk de Ganges rivier in India).
Loy Krathong is een jaarlijkse dankzegging aan de godin Mae Kong Ka omdat zij zo’n overvloedige regenval heeft gegeven en daarmee voedsel, drinkwater en transportwegen voor de bevolking. Het is op hetzelfde moment ook een vragen om vergeving van de zonde van het verspillen van water. Veel Thai geloven daarnaast ook dat als hun krathong wegvaart, daarmee de zonden van het afgelopen jaar worden weggewassen.
[bewerken]De legende van de krathong

“Nang Noppamas” verkiezing in Chiang Mai tijdens Loy Krathong
Volgens de legende was het de dochter, ‘Nang Noppamas’, van een Brahmaan-priester in het begin van het koninkrijk Sukhothai van meer dan 700 jaar geleden, die op haar eigen manier de godin Mae Kong Ka wilde bedanken. Nang Noppamas wordt vaak beschreven als de mooiste, intelligentste en meest talentvolle vrouw die ooit in het Sukhothai koninkrijk heeft geleefd. Zij zou de eerste krathong gemaakt hebben in de huidige lotusvorm en na het aan de koning getoond te hebben te water hebben gelaten in de rivier met een kaars en wierook. En zo zou het moderne Loy Krathong zijn begonnen.
[bewerken]Loy Krathong lied

Tijdens het Loy Krathong Festival kun je het Loy Krathong lied in Thailand overal horen op de radio en televisie:
Thai Nederlands
Wan pen duan sipsong,
nam gor ngong them taling.
Rao tang lai, chai ying
sanook gan ching wan loy krathong!
Loy, loy krathong,
loy, loy krathong,
Loy krathong gan laew
kor chern nong gaew
ork ma ramwong:
ramwong wan loy krathong,
ramwong wan loy krathong!
boon ja song hai rao sook jai,
boon ja song hai rao sook jai!
Op de twaalfde maand van de volle maan,
overstroomt het water in het kanaal.
Iedereen, man en vrouw
hebben dan veel plezier op loy krathong dag
Loy, loy krathong,
loy, loy krathong,
Nadat we onze krathongs hebben laten wegvaren
vragen we de meisjes
om de Ramwong te dansen.
Ramwong op loy krathong dag
ramwong op loy krathong dag
goede daden brengen ons geluk
goede daden brengen ons geluk!
[bewerken]Externe links

Tourism Authority of Thailand (TAT) Loy Krathong Website
Tekst van Loy Krathong lied.
MP 3 Loy Kratong lied
Voor meer mediabestanden zie de categorie Loi Krathong van Wikimedia Commons.
Categorie: Festival in Thailand
Nieuwe functionaliteitNiet aangemeldOverlegpagina IP-adresBijdragen IP-adresAanmelden / registreren
Artikel
Overleg
Lezen
Bewerken
Geschiedenis

Hoofdpagina
Vind een artikel
Vandaag
Categorieën
Recente wijzigingen
Nieuwe artikelen
Willekeurige pagina
Informatie
Gebruikersportaal
Snelcursus
Etalage
Hulp en contact
Donaties
Hulpmiddelen
Afdrukken/exporteren
in andere projecten
In andere talen
Aragonés
Deutsch
English
Español
Suomi
Français
日本語
Polski
ไทย
吴语
Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 mei 2010 om 09:00.
De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de Gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.
Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een organisatie zonder winstoogmerk.
Pr

um: zondag 21 november 2010
Land / gebied: Thailand
Religie: Boeddhisme
Soort: Religieus (Lichtjesfeest)

Loi Kratong is het Thaise feest van het licht. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd.

Als de maan opkomt, verzamelt iedereen zich bij de rivier, waar lampionnen van bladeren in het water worden gelegd. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee. Vervolgens wordt er een verhaal over één van de vorige levens van de Boeddha verteld over prins Vessantara, die beroemd was om zijn medeleven en vrijgevigheid.


Het Loi Krathong festival, of het ‘Festival van Lichtjes’, is een van de meest bekende festivals van Thailand. Tijdens volle maan in november verzamelen alle Thais zich langs rivieren, kanalen en meren om aldaar hun ‘krathong’ te water te laten.

Een ‘Krathong’ is een bootje, meestal in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren en simpele materialen,met daarop een kaars, wierookstokjes en wat Thais muntgeld. Verder zijn de ‘Krathongs’ vaak versierd met bloemen en figuren uitgesneden in fruit en groente.

De ‘Krathong’ is een offer voor ‘Mae Khongkha’, de ‘Moeder van het Water’. De Thais geloven dat bij het wegdrijven van de ‘Krathong’ ook zonden en ongeluk zullen weggaan. Hoe verder de ‘Krathong’ wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk in de toekomst.

Het Loi Krathong festival gaat terug naar de tijd van het koningschap van koning Sukhothai in Thailand, zo’n 700 jaar geleden. Het wordt gevierd aan het einde van de regentijd, bij de oogst van de rijst. Eigenlijk is het een Hindoe-traditie: de god van het water bedanken voor “alle regen”. Verschillende Boeddhistische tempels organiseren in Maleisië het Loi Krathong Festival.


Loi betekent “drijven” en Krathong is een kom, die normaliter van bananenblad gevouwen is, in de vorm van een lotus bloem. Gewoonlijk heeft de krathong een kaarsje, wierook en een muntje. Tegenwoordig kopen de mensen een krathong meestal van een handelaar.

In de maanden oktober en november de stromen bij kust de rivieren en kanalen door de hevige regenval nog wel eens over. Het regenseizoen eindigt en na maanden lang werken op de rijstvelden hebben de boeren eindelijk eventjes rust. Ze werkten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Nu breekt hun rusttijd aan. De boeren moeten nu nog 6 weken wachten voor de oogst. Terwijl ze wachten, besteden ze hun tijd op een vrolijke manier. Eén van deze vrolijke momenten, die ze doormaken is de traditie van de Loi Krathong. Je kunt zo’n krathong zelf maken, maar tegenwoordig kun je ze gewoon bij een handelaar kopen. Deze worden dan geïmporteerd uit Thailand. ook zijn er stalletjes, waar je wat te eten kunt kopen en er zijn goochelaars. Zo wordt dit feest een beetje gecommercialiseerd.

Naast het kaarsje, muntje en wierook, doen sommige er ook een stukje van zichzelf in: een nagels, haar of zo. Zodat een deel van henzelf naar de goden gaat. Ze hebben ook hun mooiste kleren aangetrokken. Bij volle maan in de twaalfde maanstand (meestal midden november), is het feest van de Loi Krathong. Op die avond (bij volle maan) dragen de mensen hun krathong naar de oever van de rivier. Nadat het kaarsje en de wierook is aangestoken, wordt de krathong het wateroppervlak opgeduwd. Enkele zullen hun handen naar de hemel heffen en gaan bidden. Anderen wachten, totdat de krathong volledig uit beeld is verdwenen.

                  Wanneer is Loi Krathong? Datum Loi  Krathong 2010: zondag 21 november. Datum Loi Krathong 2011: donderdag 10  november. Datum Loi Krathong 2012: woensdag 28 november. Datum Loi  Krathong 2013: zondag 17 november. Wanneer valt Loi Krathong? Op welke  dag valt Loi Krathong?

Zie ook:Feesten en feestdagen in Thailand