Jaarwisseling

Hi all!

Heeft iemand eerder de jaarwisseling in Cambodja gevierd? Of in Laos?
Zo ja, ik ben benieuwd naar de ervaringen :-).

En voor degenen die Cambodje met Laos heeft gecombineerd; is het beter om te starten in Cambodje, of vanuit Laos naar Cambodja te reizen? Ivm visum is het één wellicht makkelijker dan andersom.

Groet,
Mariska

Laos via Chiang Rai, Chiang Khong in Thailand en dan oversteken naar Huay Xai. Gaat vrij eenvoudig.
Helemaal naar het zuiden afzakken naar Cambodja. Of vliegen vanuit Pakse. Of ergens onderweg een lange afstandsbus naar het Cambodja nemen.

In beide gevallen geen probleem visa aan de grenzen te kopen. Neem een paar pasfoto’s mee, anders moet je daar ook weer voor dokken. En contact en het liefst gepast dollars is goedkoper dan in euros. (Al is de koers van de dollar inmiddels veel minder gunstig geworden.)

Jaarwisseling is rond 13-16 april 2016.
Lees maar eens in reisverslagen over ervaringen in betreffende landen.

In Cambodja o.a. het verkleed naspelen door kinderen en bij de deuren langs gaan en onder laten gooien met water.
Wat ook leuk is: met locals naar lokale tempels waar ze in hun mooiste kleding eten doneren en dan besprenkeld worden met water en goede woordjes (vraag maar eens of ze willen vertalen).
Maak dus vrienden met locals en blijf niet bij bekpekkers in veel te weinig kleding (cultuurbarbaren) en goedkoop bier op terrassen hangen…

Groot nadeel van april is de drukkende hitte omdat het regenseizoen gaat starten… De rivieren hebben dan een lage waterstand waardoor boottochten helaas moeizaam gaan terwijl dat juist 1 v.d. hoogtepunten is in Laos. Dat geldt ook voor tochten op Ton Le Sap in Cambodja.

En neem ruime de tijd voor beide landen. Dat verdienen ze. Geen probleem om de volle visumtijd van 30 dagen vol te krijgen.

Johan

1 like

Heel goed deze informatie te hebben, dank Johan voor deze tips!!

Aanvulling: Cambodjanen hebben veel feestdagen en daardoor veel korte vakanties. Ze vieren in mindere mate ook het westerse Nieuwjaar en in meerdere mate het Chinese Nieuwjaar (7/8 feb 2016) omdat velen Chinees bloed hebben.

Johan

Bedoel je de westerse jaarwisseling 31 december/1 januari?

In ieder geval even een woord van waarschuwing: periode kerst - Oud&Nieuw: de hotels zitten dit jaar stikvol. Erg populair op eens: Cambodja met kerst!
Het is natuurlijk een land waar je ook prima 2 weken veel kunt zien en daardoor geschikt voor een kortere kerstvakantie. (Alhoewel je prima 3-4 weken kunt reizen in Cambodja, er is genoeg te doen.) Nov-Feb is ook prima qua klimaat natuurlijk.

Vind je kerst in Cambodja een goed idee, maar moet je nog gaan boeken? Dan zou mijn advies zijn: reserveer alvast voor kerst-nieuwjaar volgend jaar… Okay nu overdrijf ik misschien een beetje, maar je moet er dus op tijd bij zijn…

En dat geldt ook voor alle andere ‘jaarwisselingen’ Chinees, of boeddistisch. Dan krijg je de binnenlandse en Aziatische reizigers en dit worden er ook steeds meer. Boek voor die periodes zeker ver vooruit je accommodatie. En houdt er rekening mee dat veel dingen gesloten zijn, of dat je bepaalde excursies niet kunt doen. Dus gebruik het als rustdagen…