Zo en nu maar eens een toetje he of ook lekker voor tussendoor.
Irmik helvasi (griesmeel amandeldessert) 8 tot 12 pers
benodigheden:
3 zakjes garneeramandelen
100 gram boter
200 gram tarwegriesmeel
5 del halfvolle melk
200 gram suiker
2 theelepels kaneelpoeder
(keukenmachine, vierkante/ rechthoekige schaal inhoud ca 1 1/4 liter)
Voorbereiden:
12 amandelen achterhouden de rest fijnhakken of in de keukenmachine grof malen.
In pan boter verhitten (niet bruin laten worden) griesmeel en de amandelen toevoegen en al roeren ca 15 min zachtjes lichtbruin roosteren. In pan melk met suiker al roerend aan de kook brengen. Melk met 1 theelepel kaneelpoeder door griesmeelmengsel roeren en 1 a 2 minuten zachtjes doorkoken tot mengsel dikker is geworden. Schaal omspoelen met koud water en mengsel erin scheppen met bovenkant lepel gladstrijken.
Laten afkoelen en ca 2 uur in de koelkast zetten.
Bereiden:
Helva op snijplank sorten. Met mes ruit of vierkantjes patroon maken en in elk stukje een amandel steken. Bestrooien met de rest van kaneelpoeder. Serveren met geklopte slagroom! Dat laatste hoeft natuurlijk niet, maar ik vind het lekker!
Succes met het maken van deze gerechten als je het wilt gaan maken.
Ik heb nog wel veel meer gerechten zoals: sis kebab en kofte. Maar goed we mochten er maar 3 plaatsen.
Ik kom aan deze gerechten omdat mijn oom uit Turkije komt, dus vandaar.
Groetjes Jac