Interrail, hoe werkt het?

Hoi allemaal,

In de zomer van 2011 wil ik graag een paar weken door europa reizen met de trein. Heb even zitten kijken naar die interrailpasjes, maar klopt het dat je dat minimaal 3 maanden voor je reis moet kopen? En moet je je reis ook al helemaal (zo goed als) vastleggen? Want je moet de plekken in de trein reserveren toch?
En is het verplicht dat je dan een paspoort hebt (zoiets las ik op de site) of voldoet een IDkaart ook?

Misschien een goed topic om jullie interrail ervaringen te delen!

Ik zou dit ook graag wel willen weten !!

gr Martin

Toevallig ben ik vandaag aan het bekijken hoe ik het beste door Europa kan gaan rondtrekken. Ik zag de Interrail Global Pass, heeft hier iemand ervaring mee???
Welke treinen kun je nemen? Hoe zit het met reserveren? etc.

grs

Hoi,

In de zomer van 2010 hebben ik en 3 vrienden een eurortip gemaakt met behulp van de interrailpas. (onze route; Parijs, Marseille, Venetie, Wenen, Bratislava, Budapest, Praag en vanaf daar hebben we het vliegtuig naar londen gepakt) We zijn niet heel lang weggeweest en hebben dus de pas gebruikt waarmee je 10 dagen kan reizen binnen 21 dagen (ik weet de precieze aantallen niet) De pas is erg handig voor ‘normale’ treinen. Je schrijft je begin station op de kaart en je eindstation en dat is dat. Voor lange afstandstreinen of internationale treinen (zoals de ns hispeed trein) moet je vantevoren wel reserveren en soms nog een bedrag bijbetalen. Het is dus niet zo dat je zomaar elke trein in kan stappen. Wij hebben onze reiz laten regelen door de treinreiswinkel in a’dam. www.treinreiswinkel.nl die hebben voor ons de nodige treinen gereserveerd. Op deze site staan ook heel veel tips!

1 like

Ik ben begin september vorig jaar naar midden Finland gereisd - met InterRail.
Het was een heel interessante reis en heeft mijn reisbacterie nog verder laten groeien.
InterRail is eigenlijk niets meer dan een treinkaart waarmee je meerdere dagen mag reizen binnen een vastgestelde periode. Je hebt verschillende types InterRailkaarten, van One-Countrypassen tot Globalpassen (voor heel Europa). Daarnaast zijn er nog enkele regionale passen, zoals BritRail, BalkanRail (of zoiets) en vroeger ook nog ScanRail.
Het fijne van een InterRailreis is dat je eigenlijk mag gaan en staan waar je wilt, zoals swinkels al zei. Je InterRailkaart bestaat uit verschillende delen: de kaart zelf, met jouw eigen naam op (hij is dus niet overdraagbaar), paspoortnummer (ook belangrijk, je hebt geen recht op gratis reizen binnen je eigen land, hooguit krijg je korting) en ingangs- en vervaldatum van de kaart. Daarnaast zit er ook nog een formulier bij waar je de gebruikte treinen invult. Je moet die voor de komende rit invullen, omdat het anders niet gecontroleerd kan worden.
Qua kosten is een InterRailkaart (zelfs met de prijsstijging van dit jaar (+10,00 gemiddeld)) nog heel goedkoop - althans als je de nodige kilometers kan afleggen. Bovendien krijg je op heel veel ferry’s flinke kortingen (enkele zijn zelfs helemaal gratis), net zoals sommige hotels. Let wel, niet alle (vaak private) treinmaatschappijen doen mee met InterRail - maar daar krijg je soms ook korting op.
Je kan je InterRailkaart ten vroegste 3 maanden van te voren kopen, en ik denk maximaal een dag voor de start van je reis. Je moet dan nog lang niet alles geplanned hebben, maar het kan inderdaad soms interessant zijn om bepaalde treinen te reserveren. Opgepast met die reserveringen, die zitten niet in de prijs inbegrepen. Echter kan je die vaak wel in het station kopen. Zo heb ik vorig jaar in Finland op het station van Turku toch maar een reservatie naar Jvyaskyla gekocht, gewoon voor de zekerheid.

Mijn reisverslag kan je vinden op: Visions and Views -

Hallo,

In de zomer van 2008 ben ook ik op Interrail geweest. Hier is wat ik een aantal jaren geleden reeds op het forum plaatste (bij een vraag over Interrail):

"Hoi!

Ik ben afgelopen zomer ook gaan interrailen met een vriendin. We hebben Berlijn - Budapest - Brasov - Boekarest - Mamaia - Sofia - Litochoron - Patras - Napels - Toscane - Venetië - Wenen en Kraków bezocht (en we zijn ook nog even naar de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau gaan kijken). We hebben dus véél steden gedaan op 31 dagen en hebben dan ook heel wat in de trein gezeten, maar het was een geweldige ervaring!

Het enige dat we op voorhand wisten, was dat we de eerste stop in Berlijn zouden maken en dat we dan via Hongarije en Roemenië enzoverder tot Griekenland wilden geraken, waar we dan de boot naar Italië zouden nemen (want die is met korting als je een Interrailpas hebt!) om dan zo terug naar huis te keren.

Hostels zochten we altijd vlak voor vertrek op in een internetcafé (hostelworld.com). We boekten niets, schreven enkel wat adresjes van hostels op. In treinstations vind je ook heel vaak infostandjes en -boekjes en plattegronden van steden, zo kom je uiteindelijk altijd wel bij een goedkoop hostel uit! (Vaak staan er ook mensen die je echt willen lokken naar hun hostels, daar gingen we nooit op in, we gingen altijd zelf op zoek of vroegen aan de officiele infostanden om hulp)

Als je op Interrail gaat, hoef je echt niet te veel op voorhand te plannen. Wij gingen altijd gewoon naar het station en beslisten vaak daar ter plaatse waar we heen wilden. (Let wel op: vaak moet je een kleine toeslag betalen en veel langeafstandstreinen moeten gereserveerd worden, maar meestal kan dit zelfs nog tot vlak voor vertrek, op voorwaarde dat ze niet al vol zitten.) In elke stad vonden we ergens wel een hostel en als je ècht verdwaald bent, ga dan op zoek naar andere mensen met backpacks op hun rug, zij zitten vaak in hetzelfde schuitje en kunnen je verder helpen. Ook de plaatselijke bewoners zijn vaak heel behulpzaam.

Als je nog meer vragen hebt, stel je ze maar. Je hoeft je in ieder geval niet te veel zorgen te maken, alles wijst zich heel snel uit en je zal veel grappige situaties meemaken! Ik denk in elk geval met plezier terug aan mijn reis :slight_smile:

Groetjes,
Sari"

Edit: een ID-kaart voldoet voor de meeste bestemming wel, zolang je binnen de Europese Unie blijft. Bij Servië moet je wel opletten, hier moet je een visum voor kopen (en ik denk dat je ook je paspoort moet meehebben maar ben niet zeker). Ook voor Turkije moet je, dacht ik, een visum kopen (maar ben niet zeker). Maar zulke zaken kun je heel makkelijk even googelen! (Ga naar de site van de Belgische of Nederlandse overheid en zoek daar naar reisadviezen)

Volgens mij is de visumplicht voor Servie inmiddels opgeheven.