Informatie over een auto of camper huren en kopen in Nieuw-Zeeland

Een auto of camper geeft je meer vrijheid om het land te zien en geeft je de mogelijkheid om net naar die bijzondere plekjes te rijden waar de bus niet komt.

Auto of camper huren
Het huren van een auto of camper in Nieuw-Zeeland kan nog wel eens goedkoper uitpakken dan je denkt. Er zijn verschillende verhuurders die zich richten op de backpackermarkt en hiervoor goedkopere auto’s aanbieden. Je krijgt dan misschien niet de meest luxe modellen zoals bij de grote verhuurders als Hertz of Europcar, maar de prijzen zijn er ook naar. Vergeleken bij het kopen van individuele buspassen, kan het zeker met een aantal mensen samen nog wel eens goedkoper uitvallen om vervoer te huren.

Het voordeel van huren is dat de verzekering en de belastingen (GST/NZ sales tax) inbegrepen zijn. Ook heb je vaak dekking voor de Nieuw-Zeelandse ANWB (AA). Let er wel op, dat je de auto dan ook “all inclusive” huurt. Dit betekent dat de belastingen, ongelimiteerde kilometers en de verzekeringspremie inbegrepen is. Let ook op de hoogte van je eigen risico (excess fee): door bij te betalen kun je deze vaak terugbrengen naar 0, maar kijk niet vreemd op van een eigen risico van 1000 dollar.

Een andere goedkope optie is “car relocation”. Dit is het terugbrengen van huurauto’s naar de verhuurder: auto’s die bijvoorbeeld bij een vliegveld of de veerboot achtergelaten zijn door andere reizigers, maar weer nodig zijn op een andere plek. Het voordeel is dat je ze met korting huurt, of soms zelfs slechts de benzinekosten hoeft te betalen: een nadeel kan zijn, dat dit betekent dat je de auto in enkele dagen terug moet rijden en dus niet heel veel tijd hebt om onderweg te stoppen en dingen te zien of doen.

Auto of camper** kopen**
Ben je langer dan een paar weken (zeg meer dan 2 maand) in Nieuw-Zeeland, dan kun je ook overwegen om je vervoer te kopen. In ieder hostel en overal op het internet vind je een groot aanbod van goedkope (backpacker) auto’s en campers: er zijn speciale markten bij de grote steden en ook locale autohandelaars hebben vaak wel een paar leuke auto’s staan. Sommige autobusjes zijn al omgebouwd met een matras achterin, maar ook dat kun je zelf nog doen om te besparen op accommodatiekosten: wees creatief!

Bedenk bij het kopen van een auto of camper wel dat…
· De verzekering en belastingen niet hoog zijn, maar er nog wel bijkomen. Verzekeringen zijn niet verplicht, maar een WA-verzekering (“Third Party Insurance”) is wel aan te raden! Niet alle verzekeringen nemen je aan als je slecht een paar maand in het land bent, maar er zijn speciale verzekeringen voor backpackers, bijvoorbeeld via het BBH Hostel Network.
· Voor een dieselauto betaal je extra belastingen
· Een auto in NZ halfjaarlijks APK gekeurd dient te worden, bij iedere keuring wordt de sticker op de voorruit vervangen, waaraan je dus ook kunt zien wanneer de laatste keuring is geweest (“Warrant of Fitness” - WOF)
· Voor het kopen van een auto kun je tegen betaling je auto laten keuren bij een AA dealer of een plaatselijke monteur. Eventueel kan men daar ook de geschiedenis van een auto nagaan.

Bereid je voor!
Bereid je in Nederland voor op het huren of kopen van een auto: neem een Internationaal Rijbewijs mee (15 euro voor een jaar bij de ANWB winkel) en verdiep je in de verkeersregels.
Men rijdt aan de linkerkant van de weg en dat is even wennen, maar hoeft geen probleem te zijn. Verder zijn er een paar andere verkeersregels; zo heeft bijvoorbeeld verkeer dat rechts afslaat op een gelijke kruising voorrang op links afslaand verkeer.

Liften
Liften wordt in Nieuw-Zeeland nog vaak gedaan. Door backpackers, maar ook locals kiezen op sommige plekken nog voor deze manier van vervoer.
Hoewel Nieuw-Zeeland een veilig land is, is er altijd een relatief risico: wees jezelf hiervan bewust en vertrouw op je gevoel. Liften kan door langs de weg te gaan staan (al dan niet met bord met plaatsnaam) en je duim de lucht in te steken, maar daarnaast zijn er verschillende prikborden op het internet waar lifts aangeboden worden, vaak tegen benzinekosten.