Indonesië

We (man+vrouw en kind 9 jaar) gaan in juli voor 3,5 week naar Indonesië.
De planning is om naar Bali, Lombok en Java te gaan.
Mijn vraag is of dat mogelijk en haalbaar is om alles daar te regelen (binnenlandse vlucht, vervoer, accomodatie etc) of raden jullie ons aan hier in NL of via internet vooraf te regelen ivm ramadan tijd?
Alvast bedankt.

Op Bali is het in het zuiden veel drukker tijdens de Ramadan, ivm de niet-moslims in Indonesie ,die dan hier vakantie houden.
Bali heeft ca 90% Hindu inwoners. Hier in het oosten is (nog) niets te merken van de Ramadan

Lombok is druk er wonen niet alleen moslims -Java een verschrikking tijdens de Ramadan . Restaurants -cafe,s etc etc zijn logischerwijze gesloten, vanwege de religie. Moskeeen" roepen" de hele dag door …

Idul fitri het suikerfeest .

1 like

Het hangt er heel erg vanaf waar je tijdens de Ramadan bent. In de toeristische gebieden op Java zal je veel minder iets van de Ramadan merken dan in de niet-toeristische gebieden. In de toeristische gebieden (Yogyakarta bijv.) zijn veel restaurants overdag gewoon open. Daarbuiten kan het voorkomen dat overdag de restaurants gesloten zijn. Deze gaan 's avonds meestal open en dan is het er heel erg druk. Het einde van de Ramadan (Idul Fitri oftewel het suikerfeest) is het overal erg druk. Iedereen op Java gaat zo’n beetje reizen. Meestal naar familie (en daarna weer terug naar zijn/haar werk). De meesten hebben een paar dagen vrij (overheid is gesloten). Idul Fitri is misschien nog wel het beste ter vergelijken met Kerstmis. Veel eten en veel familiebezoek. Overal lange files en hotels zijn vrijwel allemaal volgeboekt. Idul Fitri valt dit jaar op 8 en 9 augustus. Als je in die periode op Java bent is het aan te raden om alles al gereserveerd te hebben. Wij kunnen je in contact brengen met onze lokale reisagent; die kan alles voor je regelen. Onze gegevens vind je op onze website.

1 like

Wij zijn vorig jaar tijdens de ramadam in Indonesië geweest en niets van tevoren geregeld. Het is erg eenvoudig om de trein of bus ter plekke te regelen. Ook de accomodatie hebben we nergens problemen ondervonden (Jakarta, Bandung, Yogya, Bromo, Surabaya, …)

Wij waren van plan om een maand op Java te blijven, maar vonden het toch minder relaxed door de ramadam. Je kunt heerlijk eten op Java, maar je voelt je toch bezwaard als jij lekker op een terras aan het eten bent en bediend wordt door moslims die aan het vasten zijn. Dat heeft ons doen besluiten om na 2,5 week toch naar Bali te gaan. We zijn met de boot heen gegaan en één dag van tevoren een vlucht terug naar Java geboekt. Het schijnt wel zo te zijn dat tijdens het suikerfeest alle bussen, treinen, vluchten, enz vol zitten. Wij waren Java al uit voordat de ramadam voorbij was.

Bali vonden we zeker niet druk, eerder rustig (wij waren er in augustus).

Maar 3,5 weken voor Java, Lombok EN Bali is wel erg gehaast… Bedenk wel dat je gauw een dag in een trein of bus zit. Wellicht Lombok overslaan voor een volgende keer (scheelt dan ook weer dat je geen malariapillen hoeft te slikken :slight_smile: ).

1 like

@galois:
Bedankt voor je reactie!
Hebben jullie de accomodatie via lokale reisbureau of rechtstreeks bij de accomodatie zelf besproken?