Ijsland tips

Is er iemand die tips heeft voor een vakantie op IJsland? Bijv. wat absoluut wel/niet gaan bekijken. Problemen die je tegen kwam met bijv. taal/openbaar vervoer enz…

heyhey :slight_smile:
Ik zelf ben al 3 keer heel IJsland rond gegaan.
Als eerste, het is een waanzinnig mooi land!!!
Alle soorten natuur zijn er aanwezig, het is optimaal genieten.

Erg belangrijk:
Zorg dat je kan auto rijden, anders kom je niet ver.
Kan je geen auto rijden is er opzich ook geen man overboord, want je hebt er wel bussen, maar dat moet je van te voren wel heel erg goed uitstippelen allemaal! EN let wel, de bussen komen niet overal, maar leggen wel een bepaalde route af in Ijsland (je kan dus ook met de bus heel IJsland rond gaan.) deze stopt dan steeds bij een Jeugdherberg, enbij een aantal toeristische atractie’s. Al zal je met de bus nooit alles kunnen zien.

Als je met het vliegtuig gaat, kun je op het vliegveld van Keflavik (IJsland) een auto huren bij o.a Avis, dit is opzich wel prijzig, maar wel heel erg handig! Als jij ervoor kiest om ook het binnenland in te gaan (wat absoluut aan te raden is, maar niet in je eentje!!!) Moet je ervoor kiezen om ene 4-wiel-drive auto te nemen, al kost dit uiteraard nog weer duurder.
Zonder 4-wiel-drive kom je het binneland gewoon niet in, daarvoor is de weg te ruig, en zijn er te diepe rivieren die je moet oversteken!
Ga ook echt nooit alleen het binneland in, mocht er iets gebeuren, ben je zo goed als ten dode opgeschreven, want er komt daar geen hond, en het is daar opzich best gevaarlijk. Ga echter ook nooit onvoorbereid!!! Regel alles van te voren goed!

Ik heb alle 3 de keren gecampeert, dat is heel erg leuk om te doen, maar doe dit ook alleen als je met een auto het land bezoekt. i.v.m het noodweer. Als jij in de stromende regen je tent moet opzetten of afbreken, omdat je nergens anders terrecht kan is dit erg vervelend, met een auto achter de hand, kan je in de wat slechtere omstandigheden in de auto schuilen, etc…

De jeugdherbergen zijn erg goed te doen, het scheelt je vaak ook weer dingen meeslepen, zoals : Pannen borden etc…want dat staat daar vaak al voor je klaar, wat ook weer erg gemakkelijk is.

Dingen die je echt moet bezoeken als je naar Ijsland gaat zijn:
De waterval de Dettifoss en de Svartifoss, deze zijn erg indrukwekkend.
Vooral de Dettifoss…dit is de krachtigste waterval van Europa!
Ook niet vergeten om naar Geysir te gaan. ( de Geisers) Ook erg indrukwekkend.
Dan hebben we ook nog de Vatnajokull (de grootste Gletsjer van Europa) hierbij zit een camping, die erg gezellig is, en druk word bezocht! De omgeving is ook erg mooi, en vanaf de camping zijn allemaal mooie en leuek wandelroutes uitgestippelt.
De westfjorden (deze zijn opzich wel lastig te bereiken) zijn ook erg de moeite waard, het is hier erg rustig en mooi, heel bijzonder, en ook vrij ruig!!!
Verder raadt ik je nog aan om absoluut de Blue Lagoon te bezoeken! Hier kun je heerlijk zwemmen, de sauna in etc… Hier moet je gewoon geweest zijn!!! Hier kom je echt tot rust en word je letterlijk verwend door het van nature heerlijke warme water.
Ook Reykjavik is erg gezellig, niet al te groot, maar wel gezellig om even hene te gaan (gewoon een dagje Reykjavik) hier heb je een erg mooi museum, en ook nog wat “toeristische atracties”. Ook is de Perlan (de watercentrale in Reykjavik) erg bijzonder, ga hier ook zeker langs!
Vergeet ook niet langs de lava velden te gaan, om de sprookjes natuur van IJsland te ervaren. Dit is echt waanzinnig mooi!
Ook is de plek Dimmu Borgir erg bijzonder! (ook veel lava bevindt zich hier)…
Thingvellir is ook een erg bijzondere plek. Hier kwam het eerste parlement van IJSland samen. tevens zit hier een bijzondere kloof…deze word elk jaar 1 cm breder/groter. Dit is ook een erg bijzondere omgeving/plek waar je als toerist ook zeker moet zijn geweest!!!
En dan hebben we nog de Whale Watching. Dit is waanzinnig! Zelf ben ik in Olafsvik geweest en in Husavik. Je gata dan met ene boot de zee op, en de kans op walvissen is dan erg groot. Heel bijzonder om die walvissen van zo dichtbij te zien. In Olafsvik ben ik met de whale watching de blauwe vinvis o.a tegengekomen (dit is de grootste walvis en tevens het grootste zoogdier op aarde) Als ik een avn de 2 (Olafsvik of Husavik) moet aan bevelen, word het Olafsvik, hier hebben we de meeste soorten walvissen gezien in vergelijking tot Husavik (waar we wel weer de Bultrug hebben gezien.)
Zelf wil ik al mijn hele leven Orka’s tegenkomen, helaas is dat nog nooit gelukt met de whalewatchings waarmee ik ben mee gegaan. Misschein tref jij het beter :slight_smile:

Er zijn echt zoveel meer dingen waar je heen moet gaan, maar IJsland is zo bijzonder en er is ZOVEEL te zien en te beleven dat ik het nu niet allemaal kan uitleggen. Ik ben waarschijnlijk de helft vergeten van wat je zeker moet zien en bezoeken. Maar de belangrijkste en de bijzonderste dingen heb ik volgens mij wel genoemd.

Vergeet niet: je kan beter niet alleen naar IJsland gaan, en een auto is heel erg handig. Plan van te voren alles goed!!! En zorg dat voordat je de reis begint alles is geregeld. Stippel van te voren ook je route al uit, dit voorkomt verassingen.
En het is leuk dat als je gaat, je het hele eiland rond gaat :slight_smile:

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen.
Ik hoor graag nog wat van je.
Vriendelijke Groet Lotus.

een goedemorgen,

Wij zijn van plan deze zomer naar ijsland. We denken een 14 a 15 dagen er op uit trekken. Welke formule zou voor ons het interessants zijn en het budgetvriendelijkst.

1ste formule Huurwagen en vliegtuig hier regelen accomodatie daar zoeken.

2de formule rondreis boeken bij reisorganisatie (vlucht-huurwagen-slaping)

Wat denken jullie?

Ik heb al heel wat informatie opgezocht en het schijnt dat je zelfs je eigen slaapzak kan meenemen naar ijsland.

groetjes en tot hoors

wouter

geen reactie ???

Hai Wouter,
Wanneer ga je naar IJsland? Ik heb eerlijk gezegd geen idee of er makkelijk op de bonnefooi accomodatie is te vinden in het hoogseizoen. Wij hebben zelf 13 dagen rondgereden in een 4x4 camper (September 2006) en dat is ons heel goed bevallen. Ik kan het je zeker aanraden.
Je hebt je huis bij je en die vrijheid die je hebt is echt geweldig!!
Vind je het ergens leuk dan blijf je, zo niet dan ga je verder. En als het weer ergens tegen zit kan je het de volgende dag nog eens proberen. Als je een rondreis boekt moet je meestal verder reizen. Ik zou persoonlijk dus niet alles van te voren proberen vast te leggen.
In ieder geval succes en veel reisplezier!

En mocht je het leuk vinden, foto’s + verslag van onze IJsland reis staan op onze site www.2discover.net

ps
stel je vraag ook eens op het prikbord van de ijsland startpagina, hier komen veel ervaren IJsland reizigers!

Hoi,
Ook ik heb een aantal concrete vragen pver Ijsland

Ik ben Afkenel, 27 en ik zou graag van jullie wat ervaringen willen horen/delen.

Mijn plan is om het einde van de zomer 3 a 4 weken naar IJsland te gaan (eind augustus, begin sept). Het lijkt me een geweldig land! Het trekt me enorm. Ik heb al best wat info gelezen en verzameld maar ben erg benieuwd naar ervaringsverhalen.

Heeft iemand ervaring met rondreizen zonder reisorganisatie (in je eentje) in IJsland?

Kom je daar gemakkelijk in contact met andere reizigers of de inwoners van het land?

De periode augustus september is met mijn werk het handigst, maar is het op IJsland een goede periode om te reizen? Iemand ervaring?

Ik weet dat er een bus het eiland rond rijdt en dat je auto’s kunt huren.
Heeft iemand ervaring met deze opties?
In mijn eentje een auto huren lijkt me duur en niet verstandig.

Ik ben gek op natuur, wil graag veel zien en vind het heerlijk om te wandelen, ook contact met bevolking, cultuur vind ik leuk. Ik weet dat het niet een goedkoop land is om te reizen maar ik hoef ook niet zo nodig in een hotel. Ik verblijf veel liever in een hostel of in een tentje. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als dat je zelf wilt.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Heeft iemand nog belangrijke tips? Waarvan je zegt, dat moet je echt weten of…

Ik ben er nog niet uit of ik daadwerkelijk alleen ga of nog op zoek ga naar een reisgenoot.
Afgelopen najaar ben ik 1,5 maand alleen naar Zuid-Afrika geweest en dat is me goed bevallen. Het voordeel van alleen reizen is dat ik heel makkelijk contact legde met andere rezigers en dat vond ik erg leuk. Ook heb je veel vrijheid. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel leuk met 1 of meerdere reisgenoten te gaan.

Nou, een hoop vragen

groetjes Afkenel

http://www.wereldwijzer.nl/images/statusicon/user_online.gif

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/reputation.gif http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/report.gif

http://www.wereldwijzer.nl/images/misc/progress.gif

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/edit.gif

een goede middag iedereen,

Alvast bedankt voor de reactie petra. Ik surf regelmatig op het ijslandforum en heb ook al jullie site eens bekeken. Een mooie site trouwens.

Wij vertrekken op 24 juli en keren terug 7 augustus. De vlucht is vanuit schiphol. Dat is momenteel de enige zekerheid dat we hebben.

Voor de rest ligt er nog niks vast. Wij denken met onze slaapzak ergens aan slaping te geraken afhankelijk van de plaats waar we zitten.

Je kan zo’n reizen boeken bij ijslandspecialist maar dit is voor ons toch iets te duur. We zullen zeker een huurwagen huren en slaping regelen vooraf of als we daar zijn. De prijzen zijn natuurlijk wel hoog maar we willen de echte natuur zien nu we nog kunnen. Als alles binnen de perken blijft moet dit haalbaar zijn

groetjes en tot hoors

Aan Afkenelt:
Wij zijn eind September naar IJsland geweest en hebben verrassend goed weer gehad.
De eerste dagen regen en wind maar daarna zon en rustig weer. Het seizoen is dan echter praktisch afgelopen, veel campings waren gesloten en diverse keren waren we de enige gasten. Als je andere reizigers wilt ontmoeten zou ik dus zeker iets eerder gaan (eind augustus). De nachten kunnen trouwens behoorlijk koud zijn in september. Wij sliepen in een camper en ik was toch erg blij met ons kacheltje, denk dat het in een tentje wel afzien zal zijn. Er zijn trouwens speciale slaapzakaccomodaties, misschien kan je daar overnachten en mensen ontmoeten?

Aan Wouter:
Succes en veel plezier op IJsland! De vrijheid met een eigen auto is toch heerlijk!

Ik vertrek op 2 mei voor 15 dagen naar Ijsland, er zal een auto klaarstaan bij aankomst. Het verblijf zal op boerderijen enzo zijn.

Ook ik heb enkele vraagjes, wat is de voordeligste manier om Ijslandse kronen te kopen, ik lees op verschillende plaatsen dat het verstandig is om euro’s mee te doen en op de luchthaven in Ijsland om te wisselen, weet iemand of dit klopt en waar dat juist is in de luchthaven daar?

Mijn volgende vraag is gewoon uit interesse, wat krijg je daar zo allemaal voorgeschoteld? :smiley: Ik kan me voorstellen dat de Ijslandse keuken heel erg verschilt van de onze.

Wij hadden destijds inderdaad Euros mee vanuit NL en die op het vliegveld omgewisseld voor IJslandse kronen. En wat ik me kan herinneren is er ook een pinautomaat. Ik weet niet meer precies waar het wissel loket zat maar geen zorgen, het wijst zich vanzelf.
Verder is het gebruik van een creditcard zeer gebruikelijk op IJsland, vooral ook bij benzinestations.

Wat het eten betreft; er zijn veel visgerechten of vleesgerechten (schapenvlees).
Veel kan ik hier niet over vertellen want om de kosten te drukken hebben wij voornamelijk zelf gekookt. Skyr vonden wij wel erg lekker. Dit is een soort romige IJslandse yoghurt, mmmmmmm

hallo daar,

ik ben benieuwd of jullie al veel hebben geregeld voor jullie reis naar ijsland, ik zou in juli kunnen gaan en ik ben nog niet echt ver met de organisatie, maar ik probeer wel zo goedkoop mogelijk te gaan reizen, heb je nog tips voor mij hoe jullie het doen?

groetjes,
wieneke

Ik heb een bericht naar je gezonden met wat info.

Sinds gisteren ben ik terug en het was een onvergetelijke reis, met grote zekerheid de mooiste die ik ooit gemaakt zal hebben.
Het was wel erg zwaar bij momenten, als je veel wil zien moet je er soms lange klimtochten en oversteken van rivieren en kloven bijnemen, maar het loont altijd de moeite. Ook de uitzonderlijk late windterprik (zelfs naar Ijslandse normen) beviel me erg, alles onder een laag sneeuw zien is nog zoveel mooier. Al is het autorijden dan natuurlijk een stuk moeilijker, ook de wandelingen dan waren niet van de minste.

Ik ging ook eerst alles zelf regelen en boeken maar dat leek me niet erg verstandig, ik heb via “zuiderhuis” geboekt, zij regelen alles en je krijgt erg complete info, ook qua prijs valt het mee. Al heb ik voor de eerste 15 dagen van mei natuurlijk een stuk minder betaald dan wat je in de zomermaanden moet geven.

[URL=“http://www.zuiderhuis.be/vkijs/”]

hoi afkenel,

ik ben van plan om in juli/augustus naar ijsland te gaan, echter zo goedkoop mogelijk natuurlijk. Het is nog even afwachten of ik alleen zou gaan of met z’n 2-en. Op zich zou een samengesteld groepje ook kunnen. Ben je er al achter hoe het zou gaan per bus mocht je alleen gaan reizen, en…ga je alleen en heb je al plannen gemaakt daarvoor?
Ik heb gekeken naar prijzen voor een campertje, maar dat is toch wel duur, de autoreisvakanties zijn dan toch wel redelijk goed die ze aanbieden. Nou ik ben benieuwd hoe ver je bent en of je nog goede ideeen of tips hebt.

groetjes,
wieneke

hoi lotus,

ik heb je bericht naar iemand anders hierboven gelezen.
Heb je een bepaalde route die je hebt gedaan misschien ergens op papier staan die ik kan gebruiken met al die mooie plaatsen. Mag ik vragen hoe lang je elke keer bent gegaan en wat je hieraan hebt uitgegeven ongeveer zodat ik een indicatie heb.

groetjes,
wieneke

Een goede avond,

Wij zijn ook volop bezig met plannen van onze reis naar ijsland. De huurwagen en vlucht liggen al vast. We zitten nu met onze kaart van ijsland alles te plannen. We willen zo dicht mogelijk bij de natuur en gaan dit waarschijnlijk doen via kamperen.

We hebben nog 2 maanden tijd om alles uit te zoeken maar alle informatie is welkom.
Zo zie ik op de kaart dat de ringweg niet volledig doorloopt naar de kust op bepaalde plaatsen.

Al wie ons kan helpen alvast bedankt.

groetjes

een goede avond,

Het ligt in de planning om eind julie/ begin augustus naar Ijsland te gaan met 2 personen.

In de bovenstaande berichten zijn mij bepaalde zaken helaas nog niet helemaal duiudelijk dus wellicht kunnen jullie mij helpen.

Wat is de beste tijd om naar Ijsland te gaan?
Wat is een reeele tijd om te gaan, 2 weken voldoende of heb je echt 3 weken nodig?
Wat is een voordelige autoverhuurder in Ijsland, ik zag Avis staan maar dat was enkele jaren geleden misschien zijn er nu wl anderen.
Aan welk budget moet ik globaal denken?

Verder zag ik goede aanraders en tips naar websites, mijn dank hiervoor.

Ik hoop dat iemand deze vragen kan beantwoorden.

Groetjes

Hoi,

Op mijn website vind je een rij algemene tips voor IJsland (hoe hou je het betaalbaar, waar kun je eten), en een rijtje tips voor als je een huurauto gebruikt.
Ook staat mijn route erop met korte commentaren over hoe de gasthuizen / jeugdherbergen zijn bevallen (of niet). En natuurlijk foto’s, die ook ter inspiratie kunnen dienen van wat jij persé wilt zien.

Dus klik hieronder in mijn handtekening op de link Mijn reizen en foto’s, en dan op Travel > Iceland 2007.

Succes,
Cécile

Antwoorden op al deze vragen vind je in een reisgids zoals bijvoorbeeld Lonely Planet. Het lijkt zelfs of je de namen van hun hoofdstukken opsomt. :slight_smile:

autoverhuur in IJsland

www.alp.is
www.iceland-car-rental.com
www.atak.is
www.carrentalss.com