Hoe zelf ter plaatse privé safari organiseren in Tanzania?

Wij twee kopen tickets naar Dar es Salaam (waarschijnlijk juni 2012) en willen zelf in Tanzania alleen een eigen safari samenstellen, deels met gids, deels zonder. Zelf een 4WD huren en naar een Nationaal Park (waarschijnlijk zuid Tanzania) rijden en daar een kampeersafari maken, met privé gids. Is dit te doen? En wat zou dat voor twee weken ongeveer kosten, niet low budget, niet top luxe.

Hoi!
Je kunt prima een paar dagen met auto/gids, tent en kok op pad gaan in het zuiden. En vervolgens de bus nemen en een gedeelte zelf doen. Helaas kun je niet zelf een auto huren en op pad gaan. Voor accommodaties kun je kiezen uit middenklasse en eenvoudige hotels/lodges of kamperen. De parken kun je dan georganiseerd doen en bijvoorbeeld zelf verder reizen naar het zuiden, naar Tukuyu, Lake Malawi en Kilwa. Prijzen heb ik niet één twee drie paraat. Kijk anders eens op www.kazurisafaris.nl. Gaan jullie ook nog naar Zanzibar?
In ieder geval heel veel plezier!

Groetjes Saskia

Ik ben in mijn Lonely Planet destijds wel wat info tegengekomen over safari’s regelen in bijvoorbeeld Ruaha National Park. Daar zit je al snel vast aan een privésafari omdat daar maar weinig toeristen heen gaan. Maar ik weet verder niet hoe je dat het beste kunt regelen… waarschijnlijk naar het dichtsbijzijnde plaatsje reizen (per trein of bus) en dan een tourbedrijfje zoeken. Kijk even wat Lonely Planet of Rough Guide aanraadt. Of zoek eens op www.waarbenjij.nu of www.tripadvisor.com.
En als je andere toeristen tegenkomt, aan hen vragen hoe het is bevallen. Het is wel belangrijk dat je een gids hebt die veel van de natuur weet en van alles kan vertellen over de dieren en planten.

Ik ken wel een goede gids die een speciaal programma voor jullie kan samenstellen in het noorden van Tanzania (vanuit Arusha), eventueel een combi met Kilimanjaro en/of culturele tours.
Hij heet Moshi Changai, ik ben met hem 3 dagen op culturele tour geweest in Kondoa en omgeving. Hij was een heel professionele, flexibele en servicegerichte gids. In Afrika heb je natuurlijk vaak te maken met dingen die anders lopen dan gepland (bv. de fietsverhuurder had de fiets nog niet klaar); Moshi bedacht dan meteen wat alternatieve volgordes van het programma en besprak dat met mij.
www.tanzaniaculturaltours.com. Hij kan helemaal iets op maat samenstellen voor jullie. Wel goed doorvragen wat er allemaal mogelijk is en afstemmen hoeveel het kost. Het kan zijn dat hij andere bedrijfjes en gidsen inschakelt die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderdelen. (Bv. Kilimanjaro beklimmen > dan heb je behalve een drager vaak ook een kok nodig).
Mijn foto’s van 5 weken Tanzania en Kenia vind je hier: Tanzania + Kenya 2004 Photo Gallery by Cecilia at pbase.com

Succes!

Hartelijk dank Cecilia, voor je reactie. Wij reizen inderdaad altijd op basis van de sites en de gidsen die je in de eerste alinea noemt. Maar als we voor het eerst naar een land gaan, zoek we daarbij nog een paar mensen die er zelf ervaring hebben.
Je advies helpt ons dus inderdaad. En zeker bedankt voor de naam van de gids.
Nog één vraag dan: kan men het wagen om (bijvoorbeeld in oktober) gewoon naar Dar te vliegen en daar een paar dagen te blijven om zelf een bureautje of een gids te zoeken en een reis naar één of hoogstens twee nationale parken of game reserves samen te stellen?
Je geweldig sfeervolle foto’s hebben onze reislust weer aangewakkerd, merci.
Dank,
Carl CWV

Ik heb dat in Arusha wel gedaan, maar kwam terecht bij een tour operator die toch eigenlijk niet zo goed was. De gids wist niks van de natuur en was slecht in dieren spotten, de auto ging telkens kapot (toch een beetje eng als je op 5 meter van 3 jonge mannetjes-leeuwen staat!), mijn tent kon niet goed dicht, mijn slaapzak stonk. Alleen de kok was wel goed.
Er schijnen nog ergere te bestaan die op de zwarte lijst staan en bijvoorbeeld niet eens geregistreerd zijn, sjoemelen met het geld of nog slechtere service bieden.

Als je dus ter plekke een bedrijfje uitkiest, moet je wel goed weten of die goed is. Bijvoorbeeld door ervaringen van andere toeristen te vragen op straat, of via internet te vinden van tevoren.

Soms moet je ook net een dag of meer langer wachten voordat het bedrijf van jouw keuze personeel en auto’s beschikbaar heeft. Bij een privésafari zal dat wel minder gelden… in mijn geval moest ik ook een dagje langer wachten tot ze weer plek hadden in een bestaande groep die zij samenstellen uit losse aanmeldingen. Als je ruim de tijd hebt is dat natuurlijk geen probleem.

Je zou ook kunnen langsgaan bij het Tanzania Tourist Board in Dar Es Salaam, op de website vind je het adres. http://tanzaniatouristboard.com
En op de site vind je ook allerlei tourbedrijfjes, duizenden…
Ik kwam een paar keer op die kampeerterreinen mensen tegen die er met Sunny Safaris waren en die waren heel tevreden. Het is wel ietsje duurder maar als je daarmee wel een goeie gids, goeie auto en goeie tent hebt, is dat dat tientje echt wel waard.
Over Roys Safaris lees ik op internet altijd goede dingen.

Ik heb nog nooit echt een review website gevonden over safaribedrijfjes maar misschien bestaat dat ook wel. Wie weet loont het om ervaringen te lezen op Tripadvisor:

Je kunt eventuele dagen dat je moet wachten op een safari, ook vullen met leuke culturele tours, die kun je ook boeken via Tanzania Tourist Board. Echt een aanrader! Sommige al vanaf 10 euro per dag.

Leuk dat jullie door mijn foto’s weer extra zin in de reis krijgen. Vele plezier!

Tip: paar dagen in Dar in juli, is heel erg warm en niet echt veel te doen of je moet naar het strand gaan. Onze ervaring is dat safari’s vanuit Dar lastiger te regelen zijn dan vanuit Arusha. Maar er is een prima busverbinding tussen Dar en Arusha.
Wil je goedkoop vliegen kies dan voor Nairobi, neem een transit visa, blijf 1 nacht in Nairobi en neem dan de bus naar Arusha.
Wil je nog meer specifieke tips, mail mij dan even of fairsafari@gmail.com.
Op die manier kan ik je ook in contact brengen met een goede en goedkope toeroperator in Arusha.
Kijk ook eens op de site van onze vriendin Brenda. www.brendafrica.nl

Groet,
Marit Nieuwenhuyse
Fairsafari Tanzania
www.fairsafari.nl

Ja ik ben het eens met Brenda dat als je nog geen vlucht naar Dar geboekt hebt, en safari in het noorden van Tanzania ook prima zou vinden, dat je dan waarschijnlijk beter op Nairobi kunt vliegen. Met de bus zit je in 5-6 uur in Arusha. Je visum voor Tanzania kun je dan aan de grens kopen. En je zou je terugvlucht naar Europa wel uit Dar kunnen doen, dan hoef je niet dezelfde weg terug (of een heel groot rondje zoals ik in die 5 weken wel makkelijk kon doen, maar jullie misschien niet).
De parken in het noorden zijn natuurlijk wel veel drukker met andere jeeps enzo.

Mocht je toch liever naar bijvoorbeeld Ruaha national park gaan, volgens mij moet je dat dan boeken in Iringa ofzo.
Andere posts over Ruaha:
Klik HIER
of HIER
Ervaringen in blogs over Ruaha:
Klik HIER (NL)
of HIER (Eng)

Bedankt weer, Cecilia: veel concrete adviezen. Als ik eens wat voor je kan betekenen met adviezen voor Suriname (absolute aanrader voor regenwoudliefhebbers), Queensland, de V.S. (waar wij heel veel lange reizen door het Midden Westen en het Westen hebben gemaakt) en Italië (waar we een tijd gewoond hebben), dan graag. Carl

Wij hebben alles in Nederland gepland en de logistiek en uitvoering in handen gegeven van Judith Stegeman. Zij bezit een klein resibureau in Arusha. Alle vorige 3 keren heeft ze alles perfect geregeld en ook deze zomer vertrekken we naar tanzania. met een eigen programma maar alles ter plaatse geboekt en geregeld door Judith. www.ajabu-adventures.com