Gezocht: vrijwilligers en eco-toeristen voor Kori Huayku, Bolivia

Proces-begeleider gemeenschapstoerisme bij Coroico, Boliviahttp://www.11.be/components/com_mambads/images/email.gifhttp://www.11.be/images/M_images/printButton.png

http://www.korihuayku.co.cc/

Coroico is een toeristisch dorpje dicht bij La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Het heeft een extreem aangenaam klimaat en een prachtige tropische omgeving, in sterk contrast met de kille en dorre Altiplano. Het dorp kampt echter met een imago als relax-bestemming. Gevolg is dat het enkel goed draait als bestemming voor ex-pats en rijke mensen van de hoofdstad. Deze mensen komen voor het weekend en dragen zeker bij aan werkgelegenheid in het dorp zelf, maar de arme Aymará
gemeenschappen in de omgeving profiteren niet mee omdat de relax-toeristen niet echt geïnteresseerd zijn in actief toerisme.

Nochtans komen er tussen de 50 en 200 actieve toeristen per dag naar Coroico. Ze dalen de Camino de la Muerte af uit La Paz met de fiets, lunchen in Coroico en worden door de agentschappen die dit organiseren dezelfde dag nog terug gebracht naar La Paz.

Kori Huayku probeert deze mensen een toeristisch product aan te bieden dat hen kan overtuigen nog een paar dagen langer in de streek te blijven. Kori Huayku is een project van een kleine gemeenschap vlak bij Coroico, gelegen aan de ingang van de meest ongerepte beboste vallei van de streek. Naast het prachtige bos, bijzondere vogels en de enige plaats in de Yungas waar je kans maakt apen in het wild te zien, verbergt deze vallei ook nog een vergeten Inca Trail. Ingehouwen in de rotsen is dit een hoogst spectaculair pad met fantastische uitzichten.

Kori Huayku vraagt een eerlijke prijs voor zijn diensten aan de toeristen, geld dat in de gemeenschap blijft, geherinvesteerd wordt, bijdraagt aan het welzijn van de dorpelingen, de afhankelijkheid van (legale) coca-teelt vermindert en dat een argument wordt om deze vooralsnog onbeschermde vallei te verdedigen tegen destructieve vormen van ontwikkeling.

Wat doet de vrijwilliger?

  • De gidsen zijn er, maar hebben weinig ervaring en kunnen geen Engels.
  • Het promotiemateriaal is ontworpen, er is geld om het af te drukken, maar iemand moet het druk- en verspreidingsproces coördineren.
  • We weten heel goed met wie we contacten moeten opbouwen, maar niemand doet het.
  • De mensen van het project willen graag extra activiteiten aanbieden, zoals een dead-ride om de rivier over te steken.

Met andere woorden: de basis is er, het project staat er, maar niemand kent het. Aan jou om het project de duw te geven die het nodig heeft om bij te dragen aan de ontwikkeling van de streek!

Meer informatie over de streek: http://www.coroi.co.cc
Mail gerust voor meer info.

Wat kunnen we bieden?
Heel weinig. Een overnachtingsplaats in de gemeenschap behoort tot de mogelijkheden. Levenskosten in Bolivia zijn extreem laag: in de streek kan je zéér goed leven van zo n 100 a 200 euro per maand.

Meer info

Mail voor een profiel van taken en onze verwachtingen naar [EMAIL=“kori.huayku@gmail.com”]kori.huayku@gmail.com