Reisgidsen staan vaak vol met georganiseerde autoreizen. Maar waarom zou je georganiseerd in een auto willen reizen? Als je georganiseerd wil reizen, boek dan een busexcursiereis of een busrondreis. Als je toch in een auto wilt reizen, dan wil je toch de volledige vrijheid hebben en niet gebonden zijn? O ja, de reisorganisaties willen eraan verdienen, toch?
Er zijn blijkbaar mensen die wél met de auto op pad willen, maar die geen zin hebben om zich te verdiepen in wat er waar te zien is. Dan is een georganiseerde reis ideaal: je hoeft alleen TomTom in te stellen en de route te volgen.
Je betaalt voor een stukje gemak, en uiteraard maken reisorganisaties winst. Toch ben je niet per definitie duurder uit: doordat reisorganisaties groter inkopen, kunnen ze interessante kortingen bedingen die ze soms (deels) doorberekenen aan de klant. Zo ben je niet/nauwelijks duurder uit dan wanneer je het zelf doet.
Ik zou echter voor vrijheid kiezen en alles zelf doen
Nee,voor mij geen georganiseerde reis naar Indonesie.
Als je vaker dan 1 keer ga,kun je een busje huren met chauffeur,hij kan je overal brengen waar je maar heen wilt.
Met een georganiseerde reis gaan ze naar plaatsen wat je al vaker hebt gezien en het zijn vaak de zelfde plaatsen.
Ik zelf huur altijd een bus met een chauffeur,je kunt zelf bepalen waar je heen wilt en hoelaat je weg wilt gaan en wat je graag wilt zien.
Overal stoppen waar je wilt, dus je bent niet gebonden aan al je medereizigers.
Heb dit al 2 keer gedaan en het bevalt mijn erg goed.
Vrijheid, blijheid…
Als je echt kiest voor een stukje gemak, dan ga je toch niet achter het stuur zitten? Dan laat je je toch rijden?
Zijn mensen bang dat ze geen overnachting kunnen krijgen als ze ongeorganiseerd reizen? Het zoeken van overnachting kan soms een probleem zijn. Maar niet overal. Ik heb veel met het openbaar vervoer rondgereisd in Skandinavië. Ook in het hoogseizoen kan je daar gemakkelijk overnachting krijgen. 11 jaar geleden was ik in Nieuw-Zeeland. Bij wijze van spreken had je in iedere straat wel een backpackers (herberg). Ook hotels zijn er genoeg. Het was echt opvallend hoe gemakkelijk het daar ging, zelfs in de periode rondom kerst, als het daar zomer is. En dat in een toeristische plaats als Queenstown.
Maar als je een camper of caravan hebt, dan heb je dat probleem niet. Dan hoef jeso wie so niet georganiseerd te reizen.
Er zijn mensen die het leuk vinden om zelf te rijden
Je hoeft mij niet te overtuigen, ik zal een georganiseerde rondreis met auto nooit boeken. Maar ik zal ook nooit een all-inclusive reis boeken, en die zijn ook hartstikke populair.
Neem je b.v. Nieuw-Zeeland. Het valt mij op, dat georganiseerde of geadviseerde routes in grote lijnen op hetzelfde neerkomen, hoewel er elders in Nieuw-Zeeland minstens net zo mooie routes zijn.
Ik heb de Scandinavië gids van Buro Scanbrit erop nageslagen. Er staan 59 autorondreizen en slechts 2 busrondreizen in. De verhouding is toch volledig zoek? Hebben veel mensen zo’n verschrikkelijke hekel om in een groep te reizen? Voor het milieu zou het prima zijn, als meer mensen busgroepsreizen zouden maken in plaats van met een auto onder de kont.
Ik reis inderdaad veel liever individueel dan met een groep.
Echter… Daarvoor hoef je in veel landen niet met een groepsreis. Bussen en treinen werken over het algemeen prima.
In een groepsbusreis ga je naar plekjes waar bussen en treinen niet komen. Verder komen in sommige streken slechts één bus of een paar bussen per dag. Als je dan ergens wilt uitstappen om b.v. een museum, waterval, e.d. te bezoeken, dan moet je heel lang wachten op de volgende bus. Ben je met een groepsbusreis, dan gaan ze er speciaal naar toe.
Jij beschrijft een georganiseerde busreis als een stukje gemak, en misschien is dat ook wel zo.
Mijn ervaring is dat OV prima werkt. Rijden er weinig bussen per dag, dan zijn er wel tourtjes/excursies te boeken naar bezienswaardigheden, of je chartert een auto voor een dag of je gaat een stukje lopen of liften.
Ik heb na vele reizen nooit het idee gehad dat ik ergens niet kon komen (waar ik perse heen wilde) omdat ik geen georganiseerde busreis geboekt had. Daar staat tegenover dat ik op plekken geweest ben waar die georganiseerde busreizen niet komen
Er wordt gesproken of je moet kiezen tussen alle vrijheid opgeven OF alle vrijheid hebben (en dus alles zelf organiseren). Mijn klanten bepalen echter zelf wat ze willen doen en wat ze aan mij willen overlaten. Voor sommige klanten is het prettig om het overzicht te houden en een keuze te krijgen of ze zelf iets lokaal willen regelen, of zekerheid vooraf willen hebben (wil ECHT niet zeggen dat het lokaal niet betrouwbaar is hoor…)
In deze discussie gaat het vooral om auto reizen heb ik de indruk. Ik wil wel eens weten hoe mensen in zijn totaliteit tegen de volgende partijen aankijkt, als het gaat om het regelen van een vakantie:
- Reisbureau
- Personal Travel Agent (aangesloten via reisbureau bij ANVR etc… - zoals ik er eentje ben)
- Touroperators (dus via internet)
- Alles lokaal zelf regelen
- Een mengeling van hierboven
Dus aan jullie de vraag, hoe kijk je aan tegen de reisagenten, zoals hierboven genoemd? Wat maakt het dat je WEL bij hen boekt of juist helemaal NIET?? Ik zal hiervoor een nieuwe discussie starten…
Gr,
Halise
Bij mij hangt het af van de reis die ik maak. Meestal regel ik alles zelf ter plekke. Mocht de bestemming dat niet toelaten, dan stap ik naar een (gespecialiseerd) reisbureau.
Het is zeker waar dat reisbureaus niet per definitie duurder zijn. Dat geldt met name voor pakketreizen met een week hotel + vlucht. Ook bij een duikvakantie van week kan een reisbureau goedkoper zijn. Wil ik echter 4 weken backpacken door Thailand met het OV, dan kan ik het zelf goedkoper dan een reisbureau. En de tijd die het kost? Ik ben meer tijd met het geven van adviezen op een forum als dit, dan wat ik kwijt ben voor het regelen van een reis. Noem het een hobby…
Wat is een Personal Travel Agent? Wat doet die?
Een Personal Travel Agent (PTA), doet wat de naam zegt. Je geeft al je wensen op, je eisen, je reisgenootschap en er komen een aantal voorstellen uit, die je op je gemak door kunt nemen. Niet tevreden? Geef op wat je mist en de PTA gaat opnieuw voor je aan de slag. De PTA kan bij je op het werk komen om dingen door te spreken, bij je thuis of, zoals velen, gewoon via de email of telefoon. Wil je enkel de hotels laten regelen, dan kan dat. Wil je een aantal hotels laten regelen en de rest zelf, dan kan dat.
Een PTA is ontzettend flexibel en persoonlijk. Je bouwt een band op met de PTA, zodat voor toekomstige reizen, je weer een persoonlijke benadering krijgt. Een voorbeeld van de flexibiliteit is een compleet maatwerk vakantie in Zuid Afrika. Elk hutje/hotel apart geboekt. Niets in groepsverband en alles volgens de strenge eisen van de klant. Heerlijk toch?
In de jaren 80, toen de Azoren nog niet zo populair waren als nu, kwam ik bij het reisbureau C2000 of zoiets. Ik vroeg of ze vluchten konden regelen vanuit Lissabon, want ik wilde ook een treinrondreis maken door Spanje en Portugal met een vriend. Toen hij naar huis ging had ik nog wat tijd over. Ik wilde graag naar de Azoren. De medewerker van het reisburo vond, dat ik de vluchten beter zelf ter plaatse kon regelen.
Ga je met een groepsbusreis, dan betaal je wel ineens een heel bedrag, maar overnachtingen, maaltijden, bustochten, enz. zitten daar al bij in. In wezen is dat goedkoop. Als ik zelf met mijn rugzak op reis ga, lopen de kosten gauw uit de hand. Er komen hotelkosten, herbergkosten, eetkosten, treinabonnementskosten, extra bus- en bootkosten, enz. bij. Ik bespaar dan wel kosten uit door veel in nachttreinen te gaan zitten, simpele hapjes te nemen, op een boot in de nacht geen hut te nemen, enz., maar ook dan heb ik veel kosten.
Ik denk dat je het allemaal niet zo zwart wit kan stellen.
[ul]
[li]de ene zelfstandige reiziger is de andere niet: de een doet alles op de bonnefooi, de ander heeft zelf vooraf al alles tot in detail geregeld, en daartussenin is uiteraard van alles mogelijk.[/li][li]de ene groepsreis is de andere niet: bij de ene reis ligt de route in hoofdlijnen vast maar heb je de dagen grotendeels vrij te besteden, bij de andere ligt praktisch alles vast en ben je de hele dag met de groep onderweg. En ook daarbij is alles daartussenin mogelijk.[/li][/ul]
Georganiseerde zelfstandige reizen (al dan niet maatwerk of in de vorm van “bouwstenen”) lijken me bij uitstek iets voor die groep die bij beide bovenstaande gevallen “ertussenin” vallen. Het neemt je een hoop uitzoek- en regelwerk uit handen, je bent (mits goed georganiseerd uiteraard) verzekerd van alle essentiële zaken als vervoer en accommodatie, maar hebt wel de vrijheid de dagen zo in te delen zoals je zelf wilt. Je weet waar je 's avonds moet zijn, maar hoe en wanneer je daar komt heb je volledig zelf in de hand.
Als je eenmaal bekend bent met een land kan ik me prima voorstellen dat je alles net zo makkelijk zelf regelt, en in veel gevallen dan ook goedkoper. Maar als je naar een totaal onbekend land met een jou onbekende cultuur en wellicht ook nog een flinke taalbarrière gaat zal dat voor veel mensen toch anders zijn.
Sorry, maar je hebt altijd zelf in de hand wat je uitgeeft. Daarnaast zijn bij veel reisorganisaties de kosten voor maaltijden niet inbegrepen, en zijn excursies facultatief. Die kosten komen er óók bovenop.
(Daarnaast kun je prima besparen op kosten voor overnachtingen en eten door locale tentjes op te zoeken.)
Tot nu toe boek ik mijn ticket naar Indonesie online bij een bekende touroperator,dit is namelijk goedkoper wanneer je bij een reisbureau in je eigen woonplaats boekt.
De hotels regel ik ook rechtsstreeks online via de site van het hotel.
Een bus met chauffeur idem dito.
De laatste keer gingen wij met 4 personen en hebben wij alle kosten gedeeld en was dus goedkoper dan een georganiseerde reis.
En was ons heel goed bevallen en daarom voor mij geen georganiseerd reizen naar Indonesie.
Ik ga dit jaar voor het eerst sinds jaren met een georganiseerde reis mee. Voordeel van een groepsreis vind ik dat je je ervaringen ter plaatse kan delen met andere (gelijkgestemde) mensen. Daarnaast heb ik je inderdaad het gemak dat hotels e.d. allemaal voor je worden geregeld. Zeker als je voor de eerste keer naar een land gaat, waar je de mogelijkheden nog niet zo goed kent of je wil gewoon in relatief korte tijd een hoop zien van een land, vind ik het een prettig idee. Wel kies ik bij voorkeur voor een reisorganisatie die werkt met doelgroepen zoals Natuur- en/of Cultuurliefhebbers en waarbij ook ruimte bestaat voor een gedeeltelijke eigen invulling. Tenslotte is het leuke aan een groepsreis dat je ook nog de nodige nieuwe mensen leert kennen.
Persoonlijk vind ik het voorbereiden van een reis altijd een mooie uitdaging. Het kost wat tijd, maar je leeft ook echt naar de vakantie toe.
Ik snap echter ook goed dat mensen een groepsreis boeken. Het scheelt een hoop voorbereidingstijd, als er iets misgaat ben je zelf niet verantwoordelijk, misschien voelen mensen zich veiliger op sommige plaatsen met een grote groep en je kunt het heel gezellig hebben als er leuke mensen tussen zitten. Met auto Groepsreizen is ook makkelijk, je krijgt waarschijnlijk veel info en tips mee, hotels geregeld, maar je kunt toch even met zn 2en picknicken of wandeling maken bijvoorbeeld.
Groepsreizen is niet mijn ding, maar er zitten zeker een aantal positieve aspecten aan.
Sent from my HTC One X using Wereldwijzer