Fivesenses Outback Safari: Zwerven door de woestijn

Zwerven door de woestijn
Fivesenses Outback Safari
Het kwik stijgt. Net als de spanning. De grillige contouren van de Western MacDonnell Ranges en de civilisatie van Alice Springs verdwijnen langzaam. De Tanami Desert lonkt in de verte. Welkom in de Australische outback .

In mei 2009 organiseert Fivesenses in samenwerking met Going Down Under voor de tweede keer de Fivesenses Outback Safari door de Tanami Desert en de Kimberleys. Tijdens deze bijzondere tag-along reis je per 4WD- camper onder inspirerende begeleiding van de Global Gypsies van Alice Springs via de Tanami Track en de Gibb River Road weer terug naar Alice Springs. In de Tanami Desert ga je op in de eindeloze vlakte. De Kimberleys presenteren een eeuwenoude omgeving waarin je oog in oog komt met unieke Aboriginal rotstekeningen. En de alom aanwezige natuur laat iedere dag weer een bijzonder licht op het Australische landschap schijnen.
Alle facetten van het reizen in de imponerende Australische outback komen tijdens de reis aan bod. Je rijdt uren door de desolate, maar o zo fascinerende woestijn. Er wordt overnacht op speciaal geselecteerde plaatsen; variërend van idyllische locaties in een nationaal park tot een verblijf op een Outback Station of op een centraal gelegen camping. En tal van excursiemogelijkheden geven je de kans om de Tanami Desert en de Kimberleys optimaal te ervaren.

Natuur
De Australische woestijn en de geïsoleerde Kimberleys herbergen een enorm diverse flora en fauna. Het meedogenloze klimaat heeft in de loop der eeuwen in dit deel van het land voor een unieke leefomgeving gezorgd. Tal van planten, bomen en dieren komen uitsluitend hier voor en tijdens deze reis komt menigeen aan bod. De karakteristieke Baobab bijvoorbeeld. Of de uiterst smakelijke modderkrab.
Maar wat wellicht nog het meest in het oog springt, zijn de uiteenlopende landschappen die voorbij trekken. De onvoorstelbaar lege, maar levendige woestijn. Miljoenen spinifex en termietenheuvels. En natuurlijk de ruige Kimberleys. Continue erosie heeft hier voor spectaculaire ravijnen en rotspartijen gezorgd. Het mooist wordt dit geïllustreerd bij de haast magische Mitchell Falls. De weg naar Mitchell Plateau toe geldt nog steeds als een van de pittigste wegen van de Kimberleys. Maar de uiteindelijke beloning is groots.

Cultuur
Behalve wonderschone natuur, krijgt ook de Aboriginal cultuur volop aandacht. Een van de meest fascinerende onderdelen van deze safari is het zien van de zogenaamde Bradshaw Aboriginal tekeningen. Wat deze vorm van Aboriginal kunst zo bijzonder maakt, is niet alleen de leeftijd – de oorsprong gaat volgens schattingen minimaal vijftigduizend jaar terug – als wel het feit dat Aboriginals uit deze regio claimen er niet voor verantwoordelijk te zijn. Dat zou betekenen dat er vóór de Aboriginalcultuur nog een andere cultuur aanwezig geweest moet zijn. Dit mysterie houdt menig antropoloog en archeoloog tot op de dag van vandaag bezig.

Lifestyle
Het leven en reizen in de Australische outback brengt een breed scala aan voor ons bijzondere gewoontes en levensvormen met zich mee. De typische sfeer in de roadhouses . Het aanpassingsvermogen en de creativiteit die de spaarzame bewoners van de Kimberleys ten toon spreiden. Het leven van alledag is in de outback vaak een attractie op zich. Tijdens de reis komen ook juist deze niet-alledaagse aspecten aan bod.

Reisperiode en reisduur
De reisperiode stelt ons in staat om het maximale uit iedere dag te halen en een aantal afgelegen plekken als Wolfe Creek, Mitchell Plateau en Gregory National Park te bezoeken. Een groot deel van het jaar zijn de wegen in de Kimberleys vanwege overvloedige regenval – er valt hier meer dan tien meter per jaar – onbegaanbaar. En als ze al niet onbegaanbaar zijn, dan bemoeilijken hoge temperaturen het reizen wel. In mei en juni daarentegen zit doorgaans alles mee. De temperaturen zijn zowel overdag als 's avonds aangenaam. Het luchtvochtigheidpercentage is laag. En bovenal zijn de meeste plekken weer goed bereikbaar.
De 27 dagen die voor het gehele traject zijn uitgetrokken, stellen je in de gelegenheid om de gebieden die bezocht worden maximaal te beleven. In totaal wordt ongeveer zesduizend kilometer afgelegd. Rustdagen worden zodoende afgewisseld met dagen waarop een relatief lange afstand wordt afgelegd.

Tag-along
Het oer-Australische tag-along reizen, laat zich het best omschrijven als ‘het onder begeleiding in konvooi reizen in afgelegen gebieden’. Tag-along reizen zijn ontstaan vanwege de vele onherbergzame, maar daarom niet minder uitnodigende gebieden die Australië rijk is.
De begeleiding maakt het reizen door dergelijke gebieden aanzienlijk veiliger en toegankelijker, terwijl er tegelijkertijd een stuk vrijheid wordt behouden. Vanwege de kleine groepen waarin wordt gereisd – vaak zijn er niet meer dan tien deelnemende voertuigen – is er sprake van een exclusieve en bevoorrechte beleving van het land.
Ondanks dat er in konvooi wordt gereden, kan de afstand tussen de deelnemende voertuigen, met name op stoffige wegen, meer dan een kilometer bedragen.
Willekeurige dag
De ochtenden in de Australische woestijn zijn ongekend mooi. In alle rust begint de dag met een uitgebreid ontbijt, terwijl het ochtendlicht een energieke glans aan de omgeving geeft. Na een korte wandeling worden de campers klaar gemaakt voor vertrek. De route wordt doorgenomen en off we go . Tijdens het traject dat wordt afgelegd, wordt via UHF radio gecommuniceerd en informatie gegeven over de omgeving waar doorheen wordt gereden.
Na de lunch wordt het laatste stuk naar de volgende plaats van bestemming gereden. Onderweg wordt een stop gemaakt waarbij optioneel aan een excursie deelgenomen kan worden. Aan het eind van de middag overheerst het warme en diffuse licht, waarbij een lome gloed tot aan de horizon reikt. Het diner wordt op traditionele outbackwijze bereid terwijl het hands on principe van kracht is. Het kampvuur brandt. Sterke verhalen steken de kop op en Zuiderkruis en Milky Way laten zich weer optimaal zien.

Global Gypsies
Lange baard. Een zongeblakerde huid. En echte handen. Nee, Global Gypsy word je niet zomaar. Samen met Jan Barrie vormt Jeremy Perks de Global Gypsies. Twee mensen met een ongekende liefde voor reizen. En dan met name reizen in uithoeken; off the beaten track . Na jaren van zwerven over de gehele wereld, zijn de Gypsies inmiddels al tien jaar neergestreken in Australië. Hier laten ze op inspirerende wijze liefhebbers van reizen in het algemeen en Australië in het bijzonder, kennis maken met de vele mooie en bijzondere gebieden die het land rijk is. Dat dit op een overtuigende en enthousiaste wijze gebeurt, is niet onopgemerkt gebleven. In 2004 werd Jeremy uitgeroepen tot beste gids van Western Australia. Met alle denkbare kennis van de Australische flora en fauna, de noodzakelijke diploma’s en natuurlijk de onontbeerlijke bush skills , is Jeremy dan ook de juiste man op de juiste plaats.
De Fivesenses Outback Safari heeft een kleinschalig karakter en vindt plaats van 14 mei 2009 tot 15 juni 2008. Er kunnen minimaal zes en maximaal tien voertuigen deelnemen. Ieder voertuig biedt plaats aan maximaal twee personen. De prijs van deze safari bedraagt €6.100 per persoon. Als abonnee van Going Down Under betaal je €5.950.

Een uitgebreid dag-tot-dag programma, beeldmateriaal en ‘veelgestelde vragen’ zijn te vinden op www.fivesenses.nl
Nieuwsgierig geworden? Vraag dan telefonisch of per e-mail het uitgebreide dagprogramma op. Hierin staan alle bijzonderheden vermeld van deze Outback Safari.
Fivesenses, Puntegaalstraat 79, 3024 EB Rotterdam, tel.: (010) 425 62 54, info@fivesenses.nl, http://www.fivesenses.nl/pagina/057_Outback_safari/outback_safari.htm