FAQ: Wonen en Werken

Beste lezer,

Als eenmaal besloten is de grote plas definitief over te steken, komen veel vragen boven. Dit topic is bedoeld die vragen (deels) te beantwoorden en jullie een beetje opweg te helpen. Hieronder vinden jullie meerdere links met informatie over de belangrijkste zaken die bij een emigratie komen kijken.
Veel plezier!

Algemene info over de USA
Amerika is een prachtig land met meer dan 308 miljoen inwoners, waarvan 65% van Europese oorsprong is! Washington is de hoofdstad alwaar het Witte huis staat, de ambtswoning van de President (Barack Obama) De VS bestaat uit 50 staten die in de vlag als sterren terug te vinden zijn. In de onderstaande link vind je veel algemene informatie over Amerika.

http://www.nriol.com/welcome2america/index.asp

Hoe regel je welk visum
Een visum is noodzakelijk bij vertrek naar de VS. Het is een complex gebeuren wat je van tevoren goed moet uitzoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden. Trouwen met een Amerikaan(se), sponsoring van een US werkgever, een eigen bedrijf beginnen, enz. De Green Card is de woon/werkvergunning. Je kunt hem aanvragen of winnen, ja winnen! De eerste link geeft alle info over deze loterij. Inschrijving is gratis. Let wel; gebruik alleen deze site van de US government. Zie ook info op andere pagina’s van dit forum over de DV-Lottery. De 2e en 3e link geven uitleg over de verschilldende visa(het zijn er veel) en de 4e link is de site van het Amsterdamse consulaat met alle nodige informatie over emigreren naar de VS.

http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

http://travel.state.gov/visa/visa_1750.html

http://www.visajourney.com/

http://amsterdam.usconsulate.gov/immigrant_visas.html

Hoe zit het met de ziektekostenverzekering
Een goede verzekering is een must. Belangrijk om je in te verdiepen als gaat emigreren. Zorg dat dit goed geregeld is! Je kunt in Nederland een verzekering afsluiten maar uiteraard ook in Amerika. Grotere bedrijven bieden vaak een collectieve verzekering voor hun werkgevers. Als je zelf je verzekering moet regelen is het verstandig meerdere aanbieders te vergelijken zoals je dat in Nederland ook zou doen. Ooms verzekeraar biedt je een verzekering vanuit Nederland, zij zijn hierin gespecialiseerd.

https://www.oomverzekeringen.nl/

http://www.emigratie-toos.com/belasting/emigratie-zorgverzekering-en-ziektekosten

http://www.healthinsurance.org/
**
Hoe zit het met je pensioen**
Je hebt al jaren pensioen opgebouwd in Nederland. Wat gebeurd er met je pensioen en AOW? Belangrijke zaken die goed geregeld moeten worden! Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. De mogelijkheid bestaat om je AOW te behouden; lees verder:

http://www.beterbest.nl/site/particulieren/sociale-zekerheid/volksverzekeringen/AOW-Algemene-Ouderdomswet/opbouw-AOW-rechten.html

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-moet-ik-regelen-als-ik-ga-emigreren.html

http://www.pensioenplanner.nl/emigratie.asp

Hoe vind je een huis
Een huis vinden is een leuke en ook een tijdrovende bezigheid. Waar wil ik gaan wonen? Hoe weet ik wat een goede wijk is? De eerste link geeft wat algemene info over de beste steden om in te wonen. De andere twee zijn de 2 meest gangbare sites, Craiglist is de Amerikaanse variant van Marktplaats. **Tip: **gebruik Google streetview om een indruk te krijgen van je gekozen wijk/omgeving.[URL=“http://maps.google.com/”] zie hier

http://www.neighborhoodscout.com/neighborhoods/crime-rates/top100safest/

http://www.craigslist.org/about/sites

http://www.realtor.com/?source=web

Hoe vind je werk
Hoe vind je je nieuwe werkgever? Hoe ga ik solliciteren?
Ook hier weer craiglist met een schat aan informatie. Klik een staat + stad aan, vervolgens de categorie JOBS en vind je eigen vakgebied. Ga je binnenkort naar de VS? Zoek een aantal potentiële werkgevers uit en bezoek ze tijdens je trip.

http://www.cvtips.com/interview/job-interview.html

http://www.emigreren-usa.nl/werkensolliciteren.php

http://www.craigslist.org/about/sites#US

http://www.jobsearchusa.org/

http://www.usajobs.opm.gov/

**
Hoe is het openbaar vervoer
**Openbaar vervoer in de VS is niet te vergelijken met Nederland. De VS is zo groot, de auto is je primary transport. Er zijn goede trein-en busverbindingen voor lange afstanden, voor relatief weinig geld kun je goed reizen. Voor studenten is dit een interessante mogelijkheid, denk aan Amtrack en Greyhound.

http://www.greyhound.com/en/about/default.aspx

http://www.publictransportation.org/

http://www.nriol.com/welcome2america/transport-in-usa.asp

Hoe kies ik een school voor mijn kind(eren)
Amerika kent public en private schools. Public schools is qua kosten ongeveer gelijk aan het Nederlandse systeem, private schools vragen een jaarlijkse bijdrage van gemiddeld $20.000. Private schools zijn kleinschaliger opgezet; kleine klassen dus meer individuele aandacht. Public schools zijn groter. Het gros van de Amerikaanse kinderen gaat naar een public school.
Hieronder wat uitleg:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijs_in_de_Verenigde_Staten

http://www.greatschools.org/

http://www.usastudyguide.com/usaeducationsystem.htm

http://www.privateschoolreview.com/
**
**