FAQ: Algemene info, jungle, Galapagos en vrijwilligerswerk, spaanse lessen en stages

Algemene informatie

Inwoners: 16 miljoen
Hoofdstad: Quito (2850 m.)
Voertaal: Spaans, maar in meer afgelegen gebieden worden ook nog vele varienten van Kichwa gesproken
Religie: Katholisisme
Staatsvorm: Republiek / President Lenin Moreno (2017)
Munteenheid: Amerikaanse dollar
Stopcontacten: 110-120V (Amerikaanse plugs)


Visa
Voor een verblijf van maximaal 90 dagen heb je als Nederlander geen visum nodig. Bij aankomst in Ecuador krijg je dan de T3-stempel in je paspoort gezet. Een aantal jaar terug was het nog mogelijk om voor langer verblijf even de grens over te steken en opnieuw 90 dagen te mogen verblijven in het land, maar tegenwoordig kun je echt maar 90 dagen per 365 dagen (1 jaar) in het land zijn zonder visum. De teller van het aantal dagen stopt als je tussendoor het land uit gaat dus je kunt meerdere keren per jaar het land inreizen zolang je in totaal maar niet de 90 dagen overschrijdt.

Wil je langer blijven voor een langere reis, vrijwilligerswerk of stage bijvoorbeeld, dan kun je het beste het 12-IX visum (verlengd toeristenvisum) aanvragen die tot maximaal 180 dagen afgegeven mag worden. Dit kun je zowel bij het Ecuadoriaanse consulaat in Nederland (Den Haag) aanvragen als in Ecuador zelf. Als je deze in Nederland aanvraagt moet je hem wel nog laten registreren als je eenmaal bent aangekomen in Quito. Totale kosten voor dit visum: $450.

In beide gevallen moet je paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van binnenkomst in het land. Per 1 januari 2016 zijn de prijzen voor visa flink verhoogd, dus informatie die je op verschillende websites vindt kan verouderd zijn. Meer informatie over visa: Consulaire Afdeling

Vaccinaties
De enige vaccinatie die verplicht is, is die van gele koorts, maar enkel als je voor aankomst in Ecuador hebt verbleven in een gele koorts land. Aanbevolen vaccinaties voor kort verblijf (vakantie) zijn: DTP, hepatitis A en gele koorts.

Jungle

Welke opties zijn er?
Je kunt zowel primair regenwoud als secundair regenwoud van de Ecuadoriaanse Amazone bezoeken. Populaire junglebestemmingen voor meerdaagse tours in het primaire regenwoud zijn het Cuyabeno Wildlife Reserve (met als vertrekpunt Lago Agrio) en het Yasuni National Park (met als vertrekpunt Coca). Verder kun je nog het secundair regenwoud bezoeken vanuit Puyo of Tena, voor zowel dagjestrips als ook meerdaagse tours.

Mijn advies voor iedereen die naar de jungle wil gaan is om naar een lodge te gaan in het Cuyabeno Wildlife Reserve. Lodges bij Coca in de buurt zijn vaak veel duurder terwijl de wildlife die je kunt zien hetzelfde is. Als je bij de juiste lodge kiest ben je ook gegarandeerd van professionele service, kundige gidsen en lekker eten dat niet onderdoet voor de duurdere lodges. Standaard tours zijn vaak 3, 4 of 5 dagen. Ik zou een tour van minimaal 4 dagen aanbevelen.

Welke dieren kun je er zien?
Vele soorten apen, zwarte kaaimannen, toekans, schildpadden, roze dolfijnen, papegaaien, vele soorten insecten 3en iets minder voorkomend, maar ook aanwezig: luiaards, anacondas en jaguars. Het Amazonegebied is een van de meest biodiverse plekken op de wereld en daarom zeker een bezoekje waard!

Moet ik malaria pillen slikken?
Op alle toeristische plekken in het Ecuadoriaanse regenwoud is al jarenlang geen malaria meer geconstateerd. Als je de bijwerkingen die malariapillen kunnen geven afweegt tegen het minimale risico om malaria op te lopen, zou ik het persoonlijk afraden om pillen te slikken, maar maak daar vooral je eigen afweging in.

Galapagos eilanden

Is een bezoek de moeite waard?
De Galapagos eilanden is qua vorming en wildlife een van de meest bijzondere plekken op aarde. Ik vond het een hele speciale ervaring om tal van dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien op deze vulkanische (en deels onbewoonde) eilanden te zien. Vele van deze soorten zijn enkel en alleen op de Galapagos te bewonderen, zoals bijvoorbeeld de reuzeschildpadden, de Galapagos land en zeeleguanen, de Galapagos albatros en vele andere vogels. Daarnaast hebben de eilanden een ontzettend diverse onderwaterwereld die zowel snorkelend als op duikexcursies te ontdekken zijn. Als je de kans hebt om de eilanden te bezoeken, zou ik dit zeker aanraden.

Cruise, land tour of op eigen houtje?
Deze drie vormen van reizen hebben elk hun voor- en nadelen. Welke manier het best bij jou past hangt af van een aantal factoren.

Met een cruise kun je zo veel mogelijk diverse plekken zien in korte tijd en heb je altijd een ervaren en kundige gids bij de hand. Met een cruise kun je ook relatief veel onbewoonde eilanden bezoeken en verlies je geen (kostbare) tijd aan het plannen van je activiteiten op de eilanden. Met een cruise ben je wel minder flexibel en is het niet handig als je last hebt van zeeziekte. Bovendien is een cruise vaak de duurste optie.

Met een land tour heb je nog steeds het voordeel dat alles al voor je geregeld is en je elke dag interessante uitstapjes maakt. Afhankelijk van de land tour die je kiest, kun je ook onbewoonde eilanden bezoeken, maar over het algemeen zijn de excursies vaak op een of meerdere van de drie bewoonde eilanden, waar je ook slaapt in hostels of hotels.

Het is ook mogelijk om de eilanden te bezoeken zonder enkele voorbereiding, al is het wel aan te raden om accommodatie voor de eerste nachten alvast online te boeken bijvoorbeeld. Indien gewenst kun je wel nog ter plekke dagtrips boeken, maar afhankelijk van de bestemming kunnen deze wel tussen de $100 tot $200 per dagen kosten. Als je van tevoren van plan bent om veel trips te boeken kun je uiteindelijk toch goedkoper uit zijn met een land tour of zelfs een last minute cruise. Gelukkig zijn er ook vele plekken op de 3 bewoonde eilanden die gratis zijn en toch heel interessant zijn om te bezoeken. Het grootste nadeel ten opzichte van de vorige 2 opties is de afwezigheid van gidsen die je nog veel meer kunnen uitleggen dan de informatiebordjes die je onderweg tegenkomt.

Hoe werken last minute Galapagos cruises?
Als je graag een cruise wilt boeken, maar je bent geschrokken van de prijzen op internet, dan is een last minute cruise wellicht een optie. Vrijwel alle cruise aanbiedieders doen hun cruises in de uitverkoop rond 30 dagen voor vertrek. Deze korting kan soms wel oplopen tot 50% en is daardoor ontzettend aantrekkelijk. Een last minute cruise betekend wel minder keuze in data en aanbod. Als je zelf niet erg flexibel bent in reisdata (bijv. als je per se tussen bepaalde data wilt reizen) en hoe dan ook de Galapagos eilanden wil bereizen in een cruise, dan zou ik niet wachten op de last minutes. In alle andere gevallen kan het wel lonend zijn. Het is aan te raden om te wachten met het kopen van je vliegticket naar de Galapagos totdat je je last minute cruise gevonden hebt om je keuze-aanbod te vergroten.

Wat is het verschil tussen budget class, tourist superior class, first class en luxury class?
De verschillen tussen een lagere klas en een hogere cruise klasse zitten onder andere in het verschil in service level, de grootte van de cabines en de faciliteiten aan boord van de cruise. Ook is het waarschijnlijker dat een cruise uit een hogere klasse met gidsen werkt die meer ervaren zijn en soms zelfs meerdere talen naast het Engels en Spaans spreken. Daarnaast is het handig om te weten dat budget cruises en sommige tourist superior cruises cabines hebben met stapelbedden in plaats van gewone bedden. Maar in alle gevallen zijn het wel altijd privé cabines (in de meeste gevallen voor 2 personen) met eigen badkamer.

Hoe reis ik naar de Galapagos eilanden?
De Galapagos eilanden liggen op zo’n 2-3 uur vliegen vanaf het vasteland. Je kunt zowel vanuit Quito als Guayaquil naar de Galapagos vliegen. Op enkele directe vluchten na maken alle vluchten vanuit Quito eerst een stop in Guayaquil. Alle vluchten vanuit het vasteland vertrekken ’s ochtends en komen ’s ochtends of uiterlijk aan het begin van de middag aan op de Galapagos. Vanaf het vasteland kun je op 2 vliegvelden vliegen op de Galapagos: Baltra (GPS) en San Cristobal (SCY). Vanaf Baltra is het nog ongeveer een uur tot anderhalf uur reizen totdat je in Puerto Ayora (het stadje van Santa Cruz) aankomt. Hiervoor neem je eerst een bus tot het Itabaca Canal, een ferry om dit kanaal over te steken en vanaf daar een taxi of bus naar Puerto Ayora. Het vliegveld in San Cristobal ligt op slechts 5 minuten in taxi van Puerto Baquerizo Moreno, het stadje van San Cristobal. In totaal zijn er 3 vliegtuigmaatschappijen die naar de Galapagos vliegen: Avianca (voorheen Aerogal), LATAM (voorheen LAN) en TAME.

Hoe reis ik tussen de verschillende eilanden?
Tussen de 3 eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristobal kun je je per ferry verplaatsen, die in de meeste gevallen 2 keer per dag gaat (1 keer in de ochtend en 1 keer in de voormiddag). Zowel de trip tussen Santa Cruz en Isabela als de trip tussen Santa Cruz en San Cristobal duurt 2,5 uur. Tickets moeten op voorhand worden gekocht (dit kan in de meeste hotels). De prijs hiervan wordt binnenkort verhoogd naar $50 p.p. (enkele reis). Bij een ruige zee (ligt aan de periode waarin je reist) kan deze boottocht behoorlijk heftig zijn en is het ook aan te raden dat mensen die niet gauw zeeziek worden toch een reispilletje nemen. Papieren zakjes worden in deze periodes van het jaar standaard uitgedeeld bij vertrek aan alle passagiers. Een andere optie is om een klein vliegtuigje (voor 6-10 passagiers) te nemen van de maatschappij EMETEBE voor $180 (enkele reis). Deze vliegt tussen Isabela, Baltra en San Cristobal in ongeveer 25 minuten. De exacte vertrektijd wordt dan een dag van tevoren met je gecommuniceerd, wat nog wel eens lastig kan zijn als je op deze reisdag nog een activiteit gepland hebt. Voor deze vluchten is beperkte bagage toegestaan tenzij je een toeslag betaalt en de kans accepteert dat een deel van je bagage pas later aankomt op bestemming.

Waar moet ik nog meer op letten?
Bij bijna alle cruises en land tours zijn het entreegeld voor de Galapagos ($100 p.p.) en de Migration Control Card ($20) niet inbegrepen. De Migration Control Card koop je op het vliegveld voor vertrek bij de INGALA balie en moet je overhandigen bij het inchecken voor je vlucht. De entree voor het nationale park betaal je op het vliegveld bij aankomst. Beiden bedragen dienen contant betaald te worden. Tevens moet je er rekening mee houden dat je bagage voor vertrek wordt geïnspecteerd op etenswaren en andere producten die het fragiele ecosysteem op de eilanden kunnen bedreigen. Dit is wederom (in iets minder strengere vorm) het geval als je tussen de eilanden zelf reist.

Ik wil graag duiken op de Galapagos. Welke opties zijn er?
Er bestaan een aantal cruises die gespecialiseerd zijn in duiken, maar vaak zijn deze maanden van tevoren al uitverkocht. Gelukkig kun je op de 3 grote eilanden verschillende agentschappen vinden die duikexcursies aanbieden. Vergeet niet je duikcertificaat mee te nemen.

Vrijwilligerswerk, Spaanse lessen en stages

Ik wil graag vrijwilligerswerk doen. Welke opties zijn er?
Ecuador is een geweldig land om vrijwilligerswerk te doen. Via de organisatie Colourful Ecuador kun je geplaatst worden in vele verschillende vrijwilligersprojecten met kinderen, dieren, agricultuur en nog veel meer. Met een vrijwilligersprogramma ben je altijd verzekerd van Engelssprekende ondersteuning op locatie en accommodatie. Kijk maar eens op http://www.colourfulecuador.com/

Ik wil graag Spaanse lessen volgen. Welke opties zijn er?
Met bovengenoemde organisatie kun je ook lessen volgen in Quito en op andere plaatsen in het land. Wil je niet al te lange tijd op één plek blijven en toch goed Spaans leren? Dan is het Discover Ecuador programma een aanrader. Colourful Ecuador biedt tevens ook verblijf aan in hun studentenhuis in Quito en in Ecuadoriaanse gastgezinnen.

Ik wil graag stage lopen in Ecuador. Welke opties zijn er?
In Ecuador zijn vele stagemogelijkheden te vinden. Een site die je op weg kan helpen hiermee is http://www.onstagelatinamerica.com/