Excursie Rond Djerba 2002

Nederlandstalige excursie met Ruud van der Pol i.s.m. Tunesië Voyages vanaf Djerba naar Gabès en Matmata.

We vertrokken met een groep van 10 mensen inclusief Ruud en de chauffeur vanaf ons hotel. We reden richting de Romeinse Dam om vanaf daar naar het binnenland van Tunesië te gaan.
We reden richting Medenine. Vanaf daar reden we door naar Mareth, dat ligt 30 km ten zuiden van Gabès, waar we stopten in een echt Tunesisch koffiehuis. Dat koffiehuis is echt fantastisch betegeld met echte Tunesische motief tegels. Aan het plafond hangt een oude motorfiets die is achter gelaten door de Fransen in de tweede wereldoorlog. Dit was een belangrijke stad gedurende de tweede wereldoorlog. Daar hebben we koffie direct gedronken (de echte Tunesische koffie).
Vanaf daar gingen we verder naar Gabès. Dat is de grootste zeeoase in Noord-Afrika. Toen we bijna aankwamen, zagen we de mooie groene bomen recht naast de woestijngrond. In Gabès aangekomen bezochten we een echte Tunesische kruiden- en mandenmarkt. Gabès staat vooral bekend om de prachtige manden die zij daar maken. Na die markt goed te hebben bekeken, reden we iets verder richting de paardenkoetsen. Daar gingen we in twee groepen een rondrit maken door de echte oase. Halverwege stapten we uit, vandaar gingen we een stukje lopen. Ruud had deze route bij toeval ontdekt en vond dat wij deze route moesten zien. We zagen hoe het irrigatiesysteem daar is en de etagebeplanting van de bomen. Dat is mooi om te zien omdat de dadelpalmen schaduw geven aan de granaatappels, bananen en hennaplanten. We hebben bijna een uur door de oase gelopen, waar je normaal gesproken niet zou komen tenzij je de weg daar kent. Tevens hebben we gezien hoe de mensen daar de palmbomen beklimmen zonder schoenen aan en hebben we palmsap gedronken.
Toen kwamen we uit bij een klein familiecafeetje die je normaal niet vindt, daar hebben we wat gedronken. De koetsen stonden al klaar om terug te gaan naar het beginpunt. Het leuke was dat Ruud ons wilde laten meegenieten van de niet toeristische plekken.

Vanuit Gabès vertrokken we naar Matmata, dat bekend staat om de ondergrondse woningen. Daar aangekomen gingen we per kameel op weg naar Fatima. Ruud vertelde ons dat het merendeel van de mensen daar niet meer in de ondergrondse woningen wonen, maar elke dag terugkeren voor de toeristen terwijl ze ´gewone´ bovengrondse woningen hebben. Fatima daarentegen woont echt nog in een woning onder de grond. Ze heeft ons heel haar huis laten zien en wat blijkt haar familie woont daar al ongeveer 600 jaar. De muurtekeningen lieten ons de bewijzen zien. Fatima was erg aardig, ze gaf ons muntthee met zelfgebakken brood, dat nog echt in een kuil in de grond tegen de wand aangeplakt wordt gebakken. Tot slot kregen we granaatappel met rozensiroop toe. Fatima haar dochter kwam net thuis en Fatima vertelde vol trots dat haar dochter nu studeert aan de Universiteit. Ze hoopt dat ze ooit een woning boven de grond zal kunnen bouwen.
Voordat we vertrokken heeft Fatima ons nog laten zien hoe je couscous moet malen. Fatima deed alsof het hartstikke gemakkelijk was en we mochten allemaal proberen de molensteen rond te draaien. Nou dat viel tegen, geloof het of niet, zelfs met twee handen kregen we er geen beweging in.
Vanaf Fatima gingen we weer terug op de kameel naar het ´centrum´van Matmata.
Daar gingen we eten onder de grond. We hebben daar nog rondgekeken, omdat deze woning die nu was omgebouwd tot restaurant en hotel, als decor heeft gediend in een Star Wars film.
De decoraties die de filmmakers hebben aangebracht zijn er ook nog allemaal.
Na nog wat kaarten en souvenirs te hebben gekocht vertrokken we weer richting Djerba.
We hebben nog een tussenstop gemaakt op 5 minuten van Matmata. Daar konden we een ander deel van de Sahara aanschouwen dat bestaat uit stenen en rotsen. Tevens is hier een deel van The English patiënt opgenomen. Vanaf hier gingen we verder.
Dit keer gingen we niet terug over de Romeinse dam, maar met de pont vanuit El Jorf, die het vastenland verbindt met Djerba. Deze pont is gratis voor voetgangers, die je dan ook veel ziet. Vooral de vrouwen in de Djerbaanse kledingdracht. Op de pont wordt van alles vervoerd, van mensen tot schapen, paarden en kamelen. Als je goed kijkt kun je dolfijnen zien zwemmen. Wij hadden geluk en zagen er in de verte 2 zwemmen en springen.
Terwijl de pont overging van het vastenland naar het eiland, zagen we de zon ondergaan. Het duurde niet langer dan een paar minuten, maar het was onvergetelijk om te zien. Dit had Ruud ook goed geregeld, want net toen wij op de boot waren, ging de zon onder. Aangekomen in Ajim op Djerba, zagen we de inktvisvissers net hun kruiken gevuld met inktvis binnenhalen.
We gingen op weg richting het hotel.
Jammer genoeg was er te snel een einde gekomen aan deze onvergetelijke dag vol met bijzonderheden.

Conclusie:
Een fantastisch goed georganiseerde reis, waar we veel hebben gezien en geleerd. We zagen plekken die je op een gewone excursie niet zou zien en dat allemaal dankzij Ruud. Hij is speciaal op zoek gegaan naar bijzondere plekken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Weliswaar ben je ongeveer drie uur later terug dan normaal, maar als je het verschil ziet met deze excursie en de andere excursies die worden aangeboden, dan zijn die drie uur extra zeer aanvaardbaar. :slight_smile:

Wij willen iedereen laten meegenieten van deze excursie, aangezien deze excursie voorlopig niet meer geboekt kan worden met Ruud van der Pol, die helaas het eiland heeft moeten verlaten. Het is dus niet meer mogelijk om een Nederlandstalige excursie daar te boeken. Met moet genoegen nemen met Frans of Duits en onze verhalen natuurlijk. :angry:
Wij hebben toch besloten weer naar Djerba te gaan, en we hopen dan ook dat Ruud van der Pol tegen die tijd weer terug gestationeerd is daar op Djerba. Zodat wij en alle Nederlanders en Belgen weer kunnen genieten van zijn geweldige excursies en aandacht! :smiley:

Ik heb deze reis ook meegemaakt met Ruud van der Pol.
En ik heb nog een reis met Ruud van der Pol meegemaakt naar Tatouine en Chenini. Deze excursies waren zeer de moeite waard! Vooral omdat je op plekken komt waar normaal gesproken geen toeristen komen.
Ik hoop dan ook dat ik deze zomer weer excursies kan gaan maken met Ruud van der Pol!

Leuk om die excursie van Ruud naar Gabes hier te plaatsen. Hierbij dan mijn korte verslag van de andere excursie die Ruud verzorgde. Hopelijk kunnen beide excursies in de zomer toch weer boeken.

EXCURSIE MET RUUD I.S.M. TUNESIE VOYAGES NAAR TATAOUINE, DOUIRAT, CHENINI EN KSAR HEDADA

Ruud is een Nederlandse reisleider die al jaren op Djerba woont en het land dan ook op zijn duimpje kent. Het is ook wel prettig om in je eigen taal een excursie mee te maken. Ruud laat vooral het echte Tunesië liet zien en ontloopt een beetje het massatoerisme door andere routes te kiezen en mensen van de plaatselijke bevolking als gids te laten fungeren wat hij dan weer vertaalde voor ons. Hierbij dan een kort verslag over die excursie.

We vertrokken om ong. 7.00 uur van af het hotel per landrover richting Romeinse dam om naar het vaste land te rijden. Een stop gemaakt bij een klein zoutmeer om op de mensen uit Zarzis te wachten. Een eind verderop zijn we een stukje de woestijn in gereden en zaten meteen midden in de uitlopers van de Sahara die steeds verder oprukt, en dat is goed te merken als je daar een aantal jaren achter elkaar komt. We waanden ons meteen midden in de woestijn tussen de prachtige rode zandduinen. Vervolgens via een mooie route naar Tataouine gereden om daar het beroemde zoete gebak (corne de gazelle) te proeven en even een pauze te houden. Toen weer verder richting Doirette. Een berberdorp dat grotendeels onbewoond is. Het is eigenlijk een soort dorp wat is uitgehakt in de bergwand met bovenin de nodige chorfa’s ( ksars) die voor een deel nog in gebruik zijn . Wel heel indrukwekkend en gelukkig vindt men dat daar ook een unieke plek en is druk bezig om dat te behouden in de toekomst. Een prachtig uit zicht vanaf boven. Beneden lag een groot kerkhof waar de nodige maraboe’s stonden, de graven hebben voor mannen 2 stenen een ter hoogte van hun hoofd en een bij de voeten, de vrouwen hebben een steen extra te hoogte van de baarmoeder. De maraboe’s zijn van de wijze mannen zodat men na hun dood nog om raad kan gaan vragen. We zijn via een mooie route naar Chenini gereden en daar wachtte Achmed een vriend van Ruud die daar woont ons op. We zijn in zijn huis geweest en daar heeft hij ons een heleboel verteld over de geschiedenis van zijn dorp. We hebben dingen gezien en gehoord die normaal niet in de excursies zitten en dat maakt het geheel er wel een stukje leuker en leerzamer door. Achmed had ook nog de 2 navelstrengen van zijn kinderen bij, die worden normaal in de Koran bewaard maar voor ons had hij ze even meegenomen, echt heel bijzonder. We zijn daar een eind omhoog geklommen en hadden vandaar een geweldig weids uitzicht over de omgeving. We zijn ook naar Ksar Hadeda geweest, dat is gebouwd in 1130. Het is enkele jaren geleden gebruikt voor de film Star Wars en wordt nu gelukkig gerestaureerd. Het werd vroeger gebruikt om de voorraden in op te slaan en te overnachten tijdens de reis door de Sahara en er werd ruilhandel bedreven. Het is net een klein dorpje waar je door kunt dwalen en zeer de moeite waard om te bekijken. Via een mooie rustige route en de nodige stops onderweg zijn weer richting Djerba gereden. We hebben tijdens deze excursie een hoop gezien en gehoord van het echte leven van nu en vroeger in Zuid-Tunesie. Een heel andere excursie dan normaal aangeboden wordt, een echte aanrader dus. Onderweg nog even een stukje om gereden om rood zand te kunnen meenemen

Conclusie; Een fantastische excursie waar een heleboel werd verteld en uitgelegd. Goed en duidelijk door Ruud die ook op alle vragen inging die men onderweg had. Totaal anders dan de excursies die ik al diverse keren had gedaan en zeer zeker een aanrader voor iedereen die wat meer van het land en zijn bewoners wil horen en zien.

Helaas is deze excursie voorlopig niet te boeken vanwege het vertek van Ruud, we hopen echter dat dat binnen afzienbare tijd wel weer mogelijk is.

Dit verhaal van Marianna, is diegene die ik ook mee heb gemaakt. Het was samen met de excursie naar Gabes en Matmata een geweldige excursie. Niet alleen omdat Ruud van der Pol de begeleiding ervan in het nederlands doet, maar omdat hij meer extra informatie geeft. Die informatie krijg je anders niet op een excursie. We hebben dankzij Ruud van der Pol ook dingen gezien die je normaal gesproken niet zou zien. Het is dus de reden dat ik dit jaar weer terug ga naar Djerba, vanwege de geweldige excursies met Ruud van der Pol en de geweldige verhalen over Djerba. Helaas is Ruud er dit jaar niet, maar ik hoop dat als ik in augustus weer ga, dat Ruud van der Pol weer terug is daar. Hij verteld ook heel veel over het eiland zelf, hij is de kenner en woont er al een aantal jaar. Hij vertelde ons de leuke plekken die echt de moeite waard waren. Eveneens op welke dagen je het beste kon bezoeken (ivm met de tijden).

Ik hoop dus dat we deze zomer weer de excursies samen met Ruud van der Pol kunnen maken!

Leuke excursies, maar kunnen we die nou helemaal nergens meer maken??
Kunnen we soortgelijke excursies ook ergens anders boeken ?
En in welke taal is dat dan?
En is dat dan een beetje dezelfde route als hier bij die 2 excursies staat?

Je kunt die excusies inderdaad wel boeken maar je zit dan wel met een Duitstalige gids. Ik heb de daarmee een 2 daagse excursie gedaan naar o.a Douz en Tamerza. Je moet wel behoorlijk goed Duits kunnen verstaan anders is het heel vermoeiend. Ze gaan er nl van uit dat Nederlanders wel goed Duits verstaan, en aangezien het Duits van die gidsen nou ook niet altijd even goed is wordt het best moelijk om e.e.a. goed te begrijpen en te verstaan. Maar wie weet komt de gids die Nederlandstalige excursies verzorgde wel weer terug en kunnen we gewoon in onze eigen moedertaal de excursies maken.

Ecursies zijn inderdaad te boeken met een Duitstalige gids. Vooral Tunesie Voyages heeft een flink aantal excursies op het programma staan en die zijn ook altijd goed verzorgd. Het Duits is voor ons Nederlanders behoorlijk goed te volgen. Gewoon even aangeven als je het iets niet kan volgen, dan wordt daar rekening mee gehouden. De excursies zijn globaal genomen hetzelfde, je komt op een aantal dezelfde plekken maar wel via de toeristische routes, en ze zijn wat minder uitgebreid. Bij de tochten per landrover naar Ksar Ghilane en Douz/Tamerza zou ik wel even aangeven welke taal de gids/chauffeur moet spreken. Het is niet leuk als je geen Frans spreekt en de hele dag met handen en voeten moet spreken. De rondreizen die je in Nederland al kunt boeken hebben meestal wel een Nederlandse gids. Azur Reizen heeft bijv. een 4 daagse reis door het Zuiden van Tunesie vanaf Djerba. Die is zeer de moeite waard en je ziet zo in een klap een groot deel van het land. Wel moet je die dagen je kamer verlaten en dus al je bagage meenemen. maar je betaalt dan natuurlijk ook niet voor die vier dagen. Bij de 2 daagse kun je gewoon alles in je hotelkamer achterlaten en alleen meenemen wat je onderweg nodig hebt.