Ex-directeur gevangenis Rode Khmer aangeklaagd

PHNOM PENH -
Het genocidetribunaal van Cambodja heeft een vroegere gevangenisdirecteur van de Rode Khmer aangeklaagd. Kaing Guek Eav, ook wel bekend als ‘ Duch’, was hoofd van de beruchte S-21 gevangenis. Daar werden 15.000 mensen gemarteld. De overlevenden wachtte executie.

Duch wordt aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ingewijden noemen de tenlastelegging een belangrijke stap in het proces tegen de ex-leiders van de Rode Khmer. De voorbereidingen vorderen langzaam door bureaucratie en controverses tussen de diverse betrokken partijen. Ook zijn er beschuldigingen van corruptie. Het proces begint waarschijnlijk eind september.

Vier andere voormalige leden van de Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij die van 1975 tot en met 1979 aan de macht was in Cambodja, zitten al vast.

De oprichter en leider van van de Rode Khmer, Pol Pot, vluchtte in 1979 en kwam in 1998 aan zijn einde in het dorp Anlong Veng.

Als officiële doodsoorzaak geldt een hartinfarct, maar de omstandigheden rond zijn dood waren verdacht. Zijn lijk werd verbrand voordat er een onderzoek kon worden ingesteld.

Ingewijden zeggen dat hij werd vermoord door prominente medeplichtigen, die bang waren dat hij hen zou verraden. Volgens anderen pleegde Pol Pot zelfmoord.

Bron: ad.nl