Emigreren naar Aruba

Hoi,
Wij zijn een gezin bestaande uit 4 personen (2 kinderen van 12 en 5jaar) wonende in Belgie. Wij hebben een zeer grote droom nl. emigreren naar aruba. Wij lezen dat dit eigenlijk onmogelijk is :frowning: omdat wij niet mogen wonen en werken tegelijk.

Wij willen met onze eigen centen een huisje kopen en werk zoeken. De kinderen zouden naar een nederlandstalige school gaan. De reden is simpel wij zijn het leven in Belgie zat, te veel belastingen, te hoge druk, werken met veel stress enz… Momenteel hebben wij een bvba in de bouw maar dit kunnen wij niet meenemen dus zullen wij deze eerst stopzetten.

Kan er iemand mij helpen om deze droom toch waar te kunnen maken. Eerst een verblijfsvergunning aanvragen en dan werk zoeken en vragen aan de werkgever of hij een arbeidsvergunning kan aanvragen (desnoods betaal ik zelf deze vergunning) wij zijn werkzaam in de bouw (tegelplaatsen, vloeren) en ik heb ervaring in onthaal, verkoop en administratief werk.

Waarom Aruba? wel voor de taal, het klimaat en de vriendelijke mensen. Ik overweeg om in de zomer van 2011 ter plaatse te gaan om een huisje te zoeken en eventueel werk. Indien iemand tips heeft of zegt no way het is onmogelijk, laat het mij dan weten het is heel belangrijk.

Wij moeten eerst de zekerheid hebben dat het mogelijk is anders beginnen we er niet aan. Ik lees ook dat men max 3jaar een vergunning krijgt en daarna dan?
Graag zou ik ook kennis willen maken met personen die reeds op aruba wonen en ons meer informatie kunnen geven over het land.

Momenteel hebben wij de belgische nationaliteit maar is het beter als wij nu al een nederlandse aanvragen of niet??

Please let my dream come true.

Groetjes Katya

Er is over wonen en werken op Aruba al heel veel op dit forum geschreven. Als Belgisch stel moeten we het echt afraden, want een vergunning gaat een hele moeilijke zaak worden. Er is veel werkloosheid nu, de economische crisis is juist nu steeds sterker voelbaar hier en als er ook maar een kans is dat er een Arubaanse kandidaat is voor een bepaalde functie, zult u zeker geen vergunning krijgen. Dat heeft niets te maken met of u zelf een vergunning wil betalen of niet, maar met de werkgelegenheid die u mogelijk ontneemt van een Arubaanse inwoner. Het heeft er alles mee te maken dat Aruba een klein eiland is en steeds meer overbevolkt raakt. Het is voor Nederlanders nu al steeds moeilijker een werkvergunning te krijgen, voor niet-Nederlanders is het vrijwel onmogelijk. Alleen als u echt een specialist bent op een bepaald vakgebied en voor die vacature is beslist geen Arubaan of Europese Nederlander te vinden, zijn er wellicht mogelijkheden. Maar in de bouw (de bouwsector is bar slecht hier nu) en in administratie of verkoop zit men echt niet op u te wachten.
Het grote probleem is dat u een werkgever moet vinden die voor u dus de moeite wil doen om een vergunning aan te vragen. De meeste werkgevers hebben daar absoluut geen zin in. Het is een langdurige en moeizame procedure en de kans op afwijzing is vanwege bovengenoemde redenen dan ook groot. De drie-jaar norm is onlangs verlaten. Als u eenmaal een vergunning krijgt moet die ieder jaar worden verlengd (met ook weer alle kosten van dien) gedurende (ik dacht voor niet Nederlanders) 10 jaar (voor Nederlanders is het vijf jaar), waarna men van rechtswege is toegelaten. Het doet er niets toe of u een huis koopt met uw eigen geld of niet, dat is geen criterium voor een vergunning. En zolang u geen vergunning hebt kunnen uw kinderen ook niet naar een school. Als u overigens wel een vergunning hebt, staat dat ook nog te bezien, omdat de scholen overbevolkt zijn en er wachtlijsten zijn voor de beste scholen.
Omdat we vooralsnog geen enkele verbetering zien, de crisis zal nog wel een poos aanhouden, de malaise in de bouw dus ook en de daarmee gepaard gaande werkloosheid is ook nog lang niet aan het afzwakken, moet ik u echt afraden dit pad te volgen. Bewaart u dit plan voor later als u misschien als pensionado naar het eiland kunt komen. Dan is het allemaal een stuk gemakkelijker, er wordt alleen een financiele eis gesteld, want u mag absoluut niet ten laste komen van de Arubaanse gemeenschap dus u moet in uw eigen onderhoud kunnen voorzien, en inderdaad, dan moet u een woning op het eiland hebben.

1 like