Eilandhopping, mijn droom !

Het is nog steeds mijn droom, maar ik ga eerst met Ixke afspreken, de specialist in varen.
Eten is super-lekker, geen last van toeristen “en masse” die kijken maar rond en niet luisteren naar de uitleg van de gids. Spijtig, want Griekenland is vol geschiedenis.
En ik heb een artikel gevonden die interessant is omdat een andere soort vakantie voorstelt:

"Zo combineer je de mooiste Griekse eilanden

Koukounaries, een van de mooiste stranden aan de Middellandse Zee.

Pierce Brosnan en Meryl Streep kwamen op Skopelos Mamma Mia draaien.

Op het paradijselijke Alonissos kom je om te genieten van de natuur en de stilte.

Aan de kust van Samos liggen schitterende baaien.

Aan de voet van het Klooster van de Apocalyps ligt Chora, een prachtig wit stadje.

Op Kos hangt een oosters sfeertje, door de exotische gebouwen en beplanting.

In de zomer is Mykonos de place to be voor feestvierders. In de trendy bars en restaurantjes valt altijd wel wat te beleven.

Op een halfuurtje varen ligt Antiparos. Er is een oergezellig stadje, het enige op het eiland.

Naxos heeft een verrassend groen landschap, en ruwe hoge bergen.

De zonsondergang op Santorini is zo mooi dat iedereen ervoor applaudisseert.

Met een veerboot vaar je langs de verschillende eilanden. Hier: de ferry vanuit Paros.
Eilandhoppen in Griekenland is een van de leukste manieren van reizen. Zo krijg je strand en cultuur in één. Dankzij het meest uitgebreide veerbotennet ter wereld kom je op plekken die anders nooit bereikbaar zouden zijn. Eilandhoppen doe je best buiten het hoogseizoen. In september bijvoorbeeld, als de drukte achter de rug is. Wij stippelden drie routes uit langs bekende en minder bekende eilanden, waarvan begin- en eindpunt goed bereikbaar zijn per vliegtuig.

De Sporaden: Skiathos - Skopelos - Alonissos
Stranden, Mamma Mia en kruiden

Skiathos

Wie twintig jaar geleden de nu populaire Griekse eilanden kwijt speelde aan het massatoerisme, vindt ze op de Sporaden ongerept terug, met als absolute topper het ecologische Alonissos. Van de drie eilanden is Skiathos het enige met een luchthaven. Toeristen die er landen, blijven dan ook dikwijls hangen. Niet verwonderlijk als je weet dat Skiathos zestig stranden heeft. Koukounaries staat gecatalogeerd als een van de mooiste stranden aan de mediterrane kust. Als je genoeg krijgt van de zon, is er meer dan genoeg te beleven voor de cultuurminnaar. Alexandros Papadiamantis, de Griekse tegenhanger van Shakespeare, leefde hier. Zijn hele oeuvre staat nog altijd in het huis waar hij woonde. Kerkjes en kloosters wachten om ontdekt te worden en als je een romantisch uitje wil, klim dan de trappen op naar de top en geniet van het lekkere eten en de meeslepende livemuziek in restaurant Ouzerio Anatoli.

Skopelos

Trouwen op een Grieks eiland, Mamma Mia! Skopelos is hét Mamma Mia-eiland. Zowat de volledige film werd hier gedraaid en je loopt de hele tijd in het spoor van onder anderen Pierce Brosnan en Meryl Streep. De trappentocht naar het kerkje waar het huwelijk voltrokken werd, kun je zingend en dansend beklimmen. Bezint eer je begint, want weet dat velen hier hun jawoord geven. Verzoeken om te huwen kunnen bij de gemeente ingediend worden. Info op http://www.skopelos.holidays.com. Natuurlijk is het eiland meer dan een romantisch filmdecor. Het biedt een groot aanbod aan ongerepte natuur en oude cultuur.

Alonissos

Alonissos is zowat het prototype van de Griekse eilanden, zoals ze zich profileerden in de jaren '50 en '60. Je kunt hier prachtige tochten maken langs oude kloosters en strandjes. De stranden Aghios Dimitrios en Kokkinokastro zijn zo aanlokkelijk dat je er gewoon naartoe getrokken wordt. Met wat geluk kijk je tijdens het zwemmen in de ogen van een zeehond. Een zeehondenproject beschermt de dieren in de buurt. Zieke dieren worden verzorgd en teruggebracht naar hun habitat. De vrouwen van dit eiland dwalen elke dag door de bergen om kruiden te plukken. Die worden gebruikt voor het lekkere eten, maar ook voor de gezondheid. Homeopathie is een van de troeven van Alonissos. Geen massatoerisme (behalve in juli en augustus) en geen overdadige winkelgalerijen. Hier is het puur en comfortabel genieten van de stilte.

Praktisch
Vaartijd: Skiathos - Skopelos: 1 uur. Skopelos - Alonissos: 1 uur 30. Vaarschema’s op http://www.aferrry.nl
Hoe erheen: Brussel-Athene met Brussels Airlines (4 uur). Athene-Skiathos met Olympic Airways (1 uur).
Terug: volg met de boot hetzelfde traject in tegenovergestelde richting.

De Dodekanesos: Samos - Patmos - Kos
Wandelen, bedevaart en cultuur

Samos

De Dodekanesos liggen vlak voor de kust van Turkije. Eiland en vasteland worden gescheiden door een zeestraat van 3 km en dus heeft zelfs de natuur op het eiland Turkse trekjes. Samos is een van de groenste Griekse eilanden. Bossen en olijfboomgaarden maken het tot een paradijs voor wandelaars. Maar ook cultuurfreaks zijn aan het feest: hoogtepunt is de tempel van Hera, een van de wereldwonderen uit de oudheid. Het werd in 1984 opgegraven en is nog altijd het grootste dat uit klassiek Griekenland is teruggevonden. Samos is ondanks het succes bij toeristen toch nog Grieks en relaxed gebleven. Kokari is de beste uitvalsbasis, dicht bij de de mooiste wandelplekken. De kust ligt vol baaien. De meeste bezoekers gaan naar het zandstrand van Psili Ammos aan de minder spectaculaire zuidkust. In het noorden vind je het kiezelstrand van Potami, met bergen op de achtergrond, helder water en veel rust.

Patmos

Patmos is zo gevormd dat welke weg je ook omhoog rijdt, je bijna altijd het hele eiland kan overzien. Vanuit elke hoek torent het Klooster van de Apocalyps boven het eiland uit. Omdat de evangelist Johannes hier de Apocalyps schreef, is Patmos een bedevaartsoord. De meeste toeristen bezoeken het klooster vanuit Samos of Kos. Toch loont het de moeite er een nachtje te blijven en van de sfeer te genieten. Het witte stadje Chora aan de voet van het klooster is het mooiste van de Dodekanesos. Minpunt is het kale landschap. Eén strand springt eruit: Psili Ammos op de zuidwestelijke punt. Per boot te bereiken of via een wandeling over ezelspaden.

Kos

Het eiland Kos mijd je het best in het hoogseizoen. In Barstreet in Kos-stad is elke centimeter ingenomen door een bar. Maar daarbuiten kan je hier lekker genieten zonder te worden weggeblazen door dronken Britten of pompende muziek. Landschappelijk is Kos niet zo’n hoogvlieger, maar op cultureel vlak zit je hier wél goed. De stad Kos heeft een oosterse uitstraling met een kruis ridderskasteel naast een ottomaanse moskee, Griekse tempels naast Romeinse patriciërs huizen, neo klassieke Italiaanse gebouwen naast middeleeuwse steegjes. De Italiaanse bezetter plantte er honderden palmbomen, wat voor een exotisch tintje zorgt. De mooiste stranden liggen bij Kefalos aan de oostkant: Camel, Paradise, Sunny en Magic Beach. Wat doe je hier voor de rest? Dagje Turkije, shoppen en naar het strand.

Praktisch:

Vaartijd: Samos (Pithagorion) - Patmos: 1 uur. Patmos - Kos: 2 uur 25 (met één stop in Leros). Vaarschema’s op http://www.gtp.gr
Hoe erheen: Brussel-Samos met Jetairfly (3 uur 15).
Terug: Kos - Brussel met Jetairfly en Thomas Cook Airlines (3 uur 15).

De Cycladen: Mykonos - Paros - Naxos - Santorini
Fuiven, natuur en zonsondergangen

Mykonos

De Cycladen zijn de meest ideale eilanden voor hopping, omdat de bootverbindingen daar het best zijn. Mykonos vormt het gedroomde startpunt. Zeker in september, wanneer het feestgedruis is uitgedoofd. In juli en augustus worden het eiland en de stranden nog overspoeld met feestvierders, vooral homo’s in de meest extravagante kledij. Als de avond valt, is het in Mykonos-stad party-time. Veel van de witte huisjes die er overdag onberispelijk bij liggen, blijken 's avonds trendy bars te zijn. Restaurants weten zelfs in de smalste straatjes nog terrastafels te persen. Eindeloze witte kronkelsteegjes waar je telkens opnieuw verdwaalt, tientallen kerkjes, heerlijke terrassen aan het water. Dit alles leidt de aandacht af van het lelijke, kale binnenland. Het mooiste strand op Mykonos is Super Paradise Beach, een schitterende, smaragdgroene baai, die in juli en augustus ook superdruk is. Zoek je de rust op, kies dan voor Elia Beach.

Paros

Het centrum van de bootverbindingen in de Egeïsche Zee is Paros. Alle grote veerboten maken hier een tussenstop. Aan een dag heb je genoeg om Paros te verkennen. Het is een modelvoorbeeld van een Cycladeneiland met alle clichés erbij. Het vakantiegevoel vind je vooral op Naoussa en Parikia. Dit heeft terrassen en cafés bij de vleet, Naoussa is rustiger en heeft geen last van veerboten. Je kan het hier snel voor bekeken houden en koers zetten naar Antiparos, op een halfuurtje varen. Alleen al voor het dorpsplein van het stadje mag je het niet missen. Daar komt 's avonds iedereen samen om te kletsen en te drinken. Auto’s rijden er niet.

Naxos

Als je Paros maar niks vindt, dan zal je zeker aangenaam verrast zijn door Naxos. Het binnenland is een lappendeken van tuinen, wijn- en boomgaarden en biedt een verrassend groen landschap met ruwe hoge bergen. Wandelaars zullen zeker hun gading vinden in de Tragaia-vallei. Huur een auto en trek erop uit. In het oosten ligt Komiaki, het hoogste dorp op Naxos, dat je na flink wat haarspeldbochten bereikt vanuit Koronos. Dit dorp vormt het beginpunt van een van de mooiste wandeltochten op het eiland. Voor enig vertier moet je in Naxos-stad zijn. De mooiste stranden liggen aan de noordwestkust en bij Psili Ammos in het zuidoosten.

Santorini

Er bestaan weinig plekken waar na een zonsondergang wordt geapplaudisseerd. Maar het gebeurt dagelijks op Santorini, dat ontstond door een vulkaanuitbarsting. De aanblik van cruiseschepen die honderden meter dieper varen met de staalblauwe lucht als achtergrond of de toppen van de kliffen die bezaaid zijn met witte huisjes, doet iedereen naar zijn camera grijpen. Santorini is een eiland van uitzichten. Vanuit Fira bijvoorbeeld naar de Kamenes, de twee eilandjes voor de kust. Of vanuit het stadje Oia dat uitkijkt op het dorpje Ammoudi. Het hoogteverschil in Fira en Oia is zelfs zo groot dat hier nog ezels worden ingezet om te sjouwen. Het binnenland is geen hoogvlieger en de zandstranden zijn van zwart vulkanisch zand. Red Beach werd gekozen tot een van de mooiste ter wereld, enkel te voet of per boot bereikbaar.

Praktisch :
Vaartijd: Mykonos - Paros: 40 minuten. Paros - Antiparos: 30 minuten. Paros - Naxos: 45 minuten. Naxos - Santorini: 1 uur 45.
Hoe erheen: Brussel- Mykonos met Jetairfly of Thomas Cook Airlines (3 uur 20).
Terug: Santorini - Brussel met Jetairfly of Thomas Cook Airlines (3 uur 20).

Hoppen: hoe doe je dat?
In elke veerboothaven zijn er reisbureaus waar je tot een halfuur voor vertrek je tickets kan kopen. Je kan vaak kiezen tussen de reguliere veerboot en de hogesnelheidsboot (duurder maar sneller). Je kan kiezen uit verschillende maatschappijen. In de hierboven vermelde vaartijden vermeldden we telkens de snelste trajecten, maar op sommige tijdstippen of dagen duurt zo’n overtocht langer. Ook het weer kan een goede verbinding wel eens parten spelen. Bouw dus genoeg tijd in voor je verplaatsingen en ook voor je terugvluchten.

Bij aankomst in een haven word je meestal verwelkomd door een rij kamerverhuurders, zeker in het laagseizoen. Hap niet meteen toe en neem de tijd om te kiezen. Je kan ook hoppakketten boeken of online tickets bestellen, zoals op http://www.greeka.com of in België bij de reisagent.

Vaarschema’s op http://www.gtp.gr of op de websites van de verschillende ferry’s, zoals http://www.anes.gr, http://www.12ne.gr en http://www.lane.gr"

Bron : de krant 'Het laatste nieuws’http://www.hln.be

jajaaaa
het komt er wel eens van om het allemaal te doen met de zeilschuit … er is nog zoveel te zien
eens ons aller economieën het wat vlotter doen komen we er wal aan :zon02:

Hey vriend,
long time no see…ik ben minder actief op “forum”, maar ik ben toch; niet meer zoals vroeger, 12-14 uren per dag, elke dag; ik ben 3 keer plat gevallen en men heeft een rede gevonden: 7 over 4 bloeddruk; dus rust en ik moet ook wat eten, er waren dagen dat ik simpel vergeten had te eten; wat eten betreft, het is die in niet graag doe…en op 08.12 naar de cardioloog.
Bah, zever !
Hoe gaat het met je?
Zwaar aan het werken zeker?
Nu zou het beste moment zijn voor eilandhopping in Griekenland : het zal goedkoop zijn en we brengen wat geld voor de Grieken. Wat denk je?
Ik bedoel ermee, laat in voorjaar of in de herfst, zodanig dat ik kan geen Europeaan zien (hier zijn er genoeg, en het kost je niks om naar te kijken).
Zo, ik heb de belletje gehoord…dat wil zeggen dat ze ondekt hebben dat ik on line ben!
Hou je goed, niet te hard werken en “take care”!
:kus:

Zelf ben ik helemaal niet zo actief op forums en dus totaal onbekend voor jullie:)
Maar heb wel met auto wat “ge-eiland-hopt” in Griekenland :slight_smile:
En wil als “aanrader”, zeker buiten “high season” alleen even Folegandros als tip meegeven!

Hi Energy
Mijn ‘eilandhopping’, is het te doen met rugzak?
Bedankt!
Groetjes
Sopirla>>>