droogte in zuidafrika

in 2015 we gingen eind oktober op vakantie naar zuidafrika.
De lente was begonnen maar alles was super droog en de blaadjes wilden maar niet aan de bomen komen
De inwoners klaagden over steeds toenemende droogte en regen die maar niet wilde vallen we zagen dat er in sommige parken water en hooi werd voorzien voor de dieren
Langs de weg zagen we soms dode runderen
Hoe is het nu ?neemt de uitdroging toe ?of is er dit jaar meer regen gevallen?

In de WestKaap en Kaapstad is de droogte een bangelijk feit. Het regenseizoen loopt ten einde en er is amper regen gevallen. De damlevels staan op ongeveer 27% drinkbaar water, en het droogseizoen gaat beginnen. Het toerisme seizoen gaat volop beginnen in de WestKaap met een grote influx van toeristen en tijdelijke inwoners. Laten we zeggen dat de droogte in dat deel van Zuid Afrika een grote ramp is. Water restricties niveau 5 zijn van toepassing wat wil zeggen een max. waterverbruik van 87 liter per persoon.

Ik was de afgelopen weken in het zuiden van Namibia, en alhoewel er grondwater is om te drinken, kunnen de boeren de runderen niet meer te eten geven. De meeste boeren zijn volop hun runderen aan het verkopen, om ze niet helemaal te verliezen.

De rest van Zuid Afrika heeft dit jaar geloof ik net iets minder problemen met de droogte (in de rest van het land gaat de komende weken het regenseizoen beginnen).

De rest van Zuid Afrika heeft zeker ook te lijden van te weinig regen,mook het Noorden en rond Johannesburg,mde Freestate. Daar kunnen de boeren al een paar jaar niets meer zaaien, vanwege de droogte, de koeien en paarden sterven van de dorst en nelaas is het ook voorgekomen dat boeren dan zelfmoord plegen, omdat ze niet meer hun boerderij kunnen runnen. Heel triest. Het regenseizoen is officieel al begonnen. En veel regen is nog noet of nauwelijk gevallen. De meeste regens vallen de emmer, januari, dus afwachten maar, hoe het regenseizoen gaat verlopen, hopelijk
met veel regen.

in Namibia is al langer droogte…kijk maar in het Noorden daar in Etosha, het meer daar is al jaren opgedroogd…