CAIRNS: INS & OUTS

INS & OUTS CAIRNS

Cairns is de uitvalbasis voor een bezoek aan Tropical North Queensland. De stad kan bogen op een bijzonder landschapsfenomeen: hier komen het rif en regenwoud samen. Met je ene been kun je op het strand staan, terwijl je andere eeuwenoude bomen raakt. Je kunt s’morgens snorkelen tussen het meest fraaie koraal en s’middags wandelen in een dichtbegroeid regenwoud. Cairns bezoek je dan ook vooral om weer weg te gaan. De excursiemogelijkheden zijn ook onbegrensd.

GREAT BARRIER REEF

Als je Cairns zegt, zeg je Great Barrier Reef. Iedereen die Cairns bezoekt zal het water opgaan, hetzij om te varen, te snorkelen of te duiken. Het Great Barrier Reef is het grootse koraalrif van de wereld. Van** Lady Elliot Island **bij de kust van zuidelijke Queensland tot bijna aan Papoea-Nieuw-Guinea strekt het zich uit over een lengte van meer dan tweeduizend kilometer langs de oostkust van Queensland. Uiteraard staat het rif -sinds 1981- op de Werelderfgoed van de UNESCO. Het mooiste koraalrif is te vinden in het noordelijke deel, waarvan Cairns de belangrijkste uitvalbasis is. Hier vertrekken dagelijks tientallen boten om het enorme gebied te verkennen op een van de vele eilandjes. Een van de best bereikbare eilanden is Green Island ,zowel geschikt voor dag tours als een overnachting in het Green Island Resort.
(www.greenisland.com.au)

MEER OVER Great Barrier Reef

Onderwerp:Duikcursussen Cairns

Meer over: Whitsunday Islands: uit & thuis

REGENWOUD

Miljoenen jaren geleden werd Australië bedekt door een dik regenwoud. Tegenwoordig is hiervan nog maar 0.3 procent overgebleven. En de resterende tropische regenwouden liggen vooral ten noorden van Cairns met name in DAINTREE NATIONAL PARK. In dit stuk oerbos vind je een unieke flora en fauna. Niets voor niets werd dit gebied benoemd tot werelderfgoed. Met Daintree is de koek nog niet op. Zo’n 35 kilometer verder noordwaarts ligt CAPE TRIBULATION NATIONAL PARK doorkruist door de BLOOMFIELD TRACK, een onverharde weg van Cape Tribulation naar COOKTOWN, zo’n 160 kilometer verder Milieu-activisten hebben zich enorm verzet tegen de aanleg van deze weg. Dat de weg er toch is gekomen, betekende een flinke tegenslag voor de milieu-activisten, maar de strijd was niet helemaal tevergeefs. Door de enorme aandacht die ze trokken werd Cape Tribulation in 1996 ook tot Werelderfgoed benoemd, waardoor houthakken hier nu verboden is.

**ESPLANADA **

De oorsprong van Cairns ligt in de jaren zeventig van de negentiende eeuw. Na de vondst van goud bij de HODGKINSON godflieldsontstond een goldrush en in 1876 werd Cairns gesticht om de mijnwerkers onderdak te bieden. Vanaf het ontstaan van de stad is de Esplanade de ontmoetingsplek voor de inwoners -en nu ook toeristen- van Cairns. Het is een lange boulevard met aan de ene kant winkels en horeca en aan de andere kant het water van Trinity Bay met heel veel in de verte het Great Barrier Reef. Je vindt er een zwembad, picknickplaatsen, speeltuintjes en skatebanen. Op de Esplanade hangt altijd een ontspannen sfeer waarop zowel inwoners van Cairns als reizigers afkomen om te zonnen, te joggen of te lunchen. En s’avonds kun je terecht om te flaneren of een stuk vlees of vis op de barbecue te gooien. Verveling en de Esplanada gaan dan ook niet samen.

**TOPATTRACTIE **

Met stip de belangrijkste excursie is die naar KURANDA, een leuk toeristisch plaatsje aan de rand van de Atherton Tablelands. En de manier om dit plaatsje te bezoeken is met de Skyrail (www.skyrail.com.au) en de **Kuranda Scenic Railway ** (www.queenslandrail.com.au) . Dit biedt mogelijkheden om een rondje Kuranda te maken, met verschillende vervoersmiddelen. De skyrail is een unieke regenwoudervaring in gondels glijdt je over de toppen van de woudreuzen, waarbij onderweg de mogelijkheid bestaat om op twee stations uit te stappen en een stukje te wandelen. De Kuranda Scenic Railway is een indrukwekkende treinreis van anderhalf uur, waarbij je al afdalend naar Cairns vele tunnels, bruggen en bochten passeert. De reis is fantastisch met uitzicht op kliffen, dichtbegroeide bergen en de Barron River. Trek er wel een hele dag voor uit, zodat je Karanda een bezoek kunt brengen aan een van de vele attracties, zoals een vlinderhuis, vogelpark en een Koalapark.

http://www.kuranda.org/wp-content/uploads/2012/10/Kuranda-Koala-Gardens-5.jpg

**Kuranda Visitor Information Centre

**Barron Gorge National Park

**Rainforestation
**
Kuranda Heritage Markets

TJAPUKAI

Zoals overal in Australië hebben ook in Carins Aboriginals het moeten afleggen tegen de komst van de Europese kolonisten. Waar eens hun leefgebied was, is nu een stad van ruim 130.000 inwoners uit de grond gestampt, In hun cultuur nog enigszins in stand te houden en te kunnen laten zien aan de toeristen, is er in 1987 TJAPUKAI ABORIGINAL PARK opgericht (www.tjapukai.com.au) oorspronkelijk in Kuranda, maar inmiddels bij het begin van de Skyrail gevestigd. Het park is uitgegroeid tot een belangrijke toeristische attractie. Hier vind je verschillende theaters, vier musea, een kunstgalerij en een traditioneel kamp waar je de geschiedenis van de Aboriginals ontdekt. Je maakt kennis met de medicijnman, de muziek van de Aboriginals en je kunt er leren boomerangwerpen en speerwerpen. Hoewel het erg toeristisch is, moet het toch een vast onderdeel vormen van je bezoek aan Cairns.
Click here for more information

http://tourismpalmcove.com/wp-content/uploads/2015/06/Palm-Cove-Attractions-tjapukai-4-1030x657.jpg

ADRENALINEJUNKS

Gaat wandelen, snorkelen, duiken of zeilen je niet ver genoeg? Cairns en omgeving hebben de adrenaline junks veel te bieden. Bij de AJ Hacket Bungy Jump kun je een sprong in het diepe van vijftig meter maken. Nog geen knikkende knieën? Stap dan in het vliegtuig voor een Skydive van vierduizend meter hoogte. Niet getreurd als je het nog nooit heb gedaan, want je wordt niet alleen het luchtruim ingeslingerd. Tijdens een tandemduik word je vergezeld door een ervaren parachutist. Zoek je het toch liever lager, maar wel met de nodige spanning? Dan is raften beslist het overwegen waard. De Barron Gorge is de dichtstbijzijnde rivier om te raften. Maar als je echt wild wilt gaan, is een bezoek aan de Tully River het overwegen waard. Het plaatsje Tully staat bekend als de natste plek van Australië, en een kolkende rivier is het resultaat. Een nat pak verzekerd!

NORTHERN BEACH

De Northern Beach is een verzameling van voorsteden die zich uitstrekt over tientallen kilometers langs de kust ten noorden van Cairns. Steeds meer lokale bewoners kiezen ervoor om de binnenstad te ontvluchten en kiezen voor een leven langs het strand. De noordelijke stranden zijn zeer tropisch, met palmbomen en tal van schaduwrijke grasvelden voor picknicks en barbecues.
In de afgelopen jaren zijn de noordelijke stranden ook zeer populair bij toeristen, vooral bij gezinnen en mensen die meerdere weken verblijven. De Cairns Northern Beaches - met onder meer Machans Beach, Holloways Beach, Yorkeys Knob, Trinity Beach, Kewarra Beach en Clifton Beach - eindigt grofweg op zo’n 64 kilometer ten noorden van Cairns. Port Douglas, ooit een slaperig vissersdorpje maar in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontdekt door toeristen en projectontwikkelaars, is nu vooral bekend om zijn vijfsterrenaccommodaties, golfbaan, luxe jachthaven en chique winkelcomplex.

http://media.travstar.com.au/dbimg/lmap_2.jpg

ATHERTON TABLELANDS

Is het te warm in Cairns? Dan is het een aanrader om af te reizen naar de **Altherton Tablelands**even ten zuidwesten van de stad. De Tablelands rijzen tot zo’n negenhonderd meter op, waardoor het gegarandeerd een paar graden koeler is dan in de stad. Door de relatief koele lucht, de overvloedige regenval en een rijke vulkanische bodem is hier een van de rijkste landbouwgronden van Queensland ontstaan. Maar er is meer dan alleen een koel(er) klimaat en goede landbouwgronden. Er is immers veel te zien en te doen. Wat te denken van het groene kratermeer Mount Hypopamee, de Curtain Fig Tree of de prachtige watervallen van Millaa Millaa? En anders zijn er nog leuke plaatsjes, zoals Yungaburra en Atherton. En als je de Tablelands dan toch bezoekt, is een ballonvaart een verplicht nummer. De omstandigheden voor ballonvaren zijn hier optimaal en de afvaarten zijn bijna het hele jaar door gegarandeerd.

GULF SAVANNAH

Gaan de Atherton Tablelands je nog niet ver genoeg? Wil je nog verder westwaarts? Dan heb je groot gelijk! Hier begint immers een totaal ander landschap: het groen van het regenwoud en de Tablelands maakt langzamerhand plaats voor droge vlakten, mijngebieden en vooral een grote leegte. In dit gebied, dat bekend staat als de Gulf Savannah, is vooral zitvlees erg belangrijk, want de afstanden zijn enorm. En vergeet ook niet de airconditioning, want het is hier heet, erg heet. In de Australische winter topt de thermometer al regelmatig dertig graden of meer, terwijl dat in de zomer de ondergrens is, gepaard gaande met ook nog eens een hoge luchtvochtigheid. Dit weerhoudt vele toeristen om de trek naar het westen te maken. Onterecht! Zij die het wel wagen, zien unieke dieren en krijgen een beeld van hoe het er in het harde leven van de outback aan toe gaat. GULF SAVANNAH

CAPE YORK

Heb je nog tijd over? Dan willen we je nog een tip toefluisteren. Cape York. Als een uitgestoken vinger wijst Cape York naar het noorden richting Papoea-Nieuw-Guinea. Het schiereiland is vrijwel onbewoond en zo groot als de deelstaat Victoria. De geschiedenisboeken gaan er prat op dat de Britse ontdekkingsreiziger James Cook hier in 1770 als eerste Europeaan voet aan de grond kreeg en het gebied, uit baan van de Britse kroon, vernoemde naar de Duke of York, die in 1606 als eerste Europeaan Australië en Cape York bereikte. Cape York is een van de meest ruige en ongerepte gebieden van Australië. De Tip of Cape York is het noordelijkste puntje van Australië: de Torres Strait scheidt het schiereiland van het slechts 150 kilometer verder gelegen Papoea-Nieuw-Guinea. Reizen door dit gebied is ook tegenwoordig nog een avontuur!

http://www.tourismcapeyork.com/wp-content/uploads/2015/05/ScreenHunter_826-Jun.-16-12.32-723x575.jpg

UITGAAN EN WINKELEN

Dat Azië een grote invloed heeft op Carins is niet moeilijk om te zien. Bijna alle winkels prijzen hun waar aan in het Engels en het Japans of Chinees en je struikelt bijna over de Aziatische hoofden. Maar niet getreurd, er is voldoende winkelaanbod voor iedereen. De bekendste winkelcentra zijn Cairns Central Shpping Centre en Pier Marketplace. Maar daarbuiten struikel je werkelijk over de winkeltjes die in elke straat te vinden zijn. En als je nog specifiek een bepaald T-shirtje zoekt, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de Night Markets of de Mud Markets. Heb je nog geld overgehouden? Dan kun je dat s’ avonds zeker kwijtraken. Het Reef Casino verwelkomt je met open armen. Nog steeds wat kleingeld op zak? Feest de nacht door bij een van de vele nachtclubs. Namen als Soho en Rhino Bar doen de echte feestganger al watertanden.

PRAKTISCH

Het stratenpatroon van Cairns is eenvoudig te doorgronden. Verdwalen is bijna onmogelijk. Er is goede openbaar vervoersysteem, waarvan de Reef Fleet Terminal en het Central Shopping Centre vind je ook het spoorwegstation, van waar THE SUNLANDER (naar Brisbane), KURANDA RAILWAY (naar Kuranda) en SAVANNAHLANDER (naar Fosayth) vertrekken (www.queenslandrail.com.au). De internationale luchthaven van Cairns ligt op slechts zeven kilometer van de stad langs de Cook Highway. De binnenlandse luchthaven heeft verbindingen met het achterland, de meeste eilanden in het Great Barrier Reef en natuurlijk Brisbane. Het tropisch klimaat zorgt altijd voor een lekker warm weertje. Houd er wel rekening mee dat het in het regenseizoen (december-april) vochtig en benauwd kan zijn. Bovendien zijn vele wegen onbegaanbaar. Wil je informatie? Kijk dan gerust eens op de websites van Tourism Queensland (www.queenslandholidays.com.au) of van** Tourism Cairns-Great Barrier Reef **

**Cairns Tourism Info
**
Queensland Verzamelgids
(nog in opbouw)

http://www.beautifuloz.com/queensland/maps/queensland.gif