BUSSCAM Laos en Thailand

Is al over geschreven maar nav mijn eigen ervaring en de slachtoffers die ik in Cambodja heb gesproken wil ik toch maar weer een topic openen op een aantal reisfora.

De bus Maffia in Thailand is groot en ondertussen ook in Laos actief. Tickets in Laos zijn veel te duur met als klapper de ritten naar bv cambodja. Er is bijna niet aan te ontkomen omdat alle busmaatschappijen corrupt lijken te zijn.
En toch is er wel aan te ontkomen maar daar later meer over.

Eerst wat voorbeelden met busritten vanuit 4000 islands (had ook vang vieng of luang pabang kunnen nemen !)

Enkele 4000 islands -> kratie $ 23,-
enkele 4000 islands -> sihanoukville $ 44,-

Visa regelen via hen kost te duur maar is nog te doen. normaal 20 $ en wat stempel geld is max 24 $ en zij vragen 30 $ maar regelen alles aan de grens. En dat doen ze snel en goed voor die 5 a 6 $.

Maaaaaarrrrrrrrrr …

een Enkeltje Kratie -> 4000 islands kost slechts $ 12,- (max)
enkeltje Sihanoukville -> 4000 islands kost slechts $ 25,-

Tickets vanuit Laos zijn 80 tot 100 % duurder !!!

Het is echter te voorkomen maar dan moet je zelf reizen en alles boeken.
Dus bv van 4000 islands (don det) naar de gens per minivan a 2 $
grens over en zelf visa on arrival regelen a max $ 25
minivan of bus naar kratie voor max $ 10,-

Dit kost je wel 1 a 3 uur extra (grens tijd en wachten op bus)

Scam bussen van bangkok naar cambodja (voornamelijk siem reap) en scambussen vanuit Laos naar cambodja.
Van bangkok naar siem reap worden erg goedkope tickets aangeboden. Veel op bv Khao san road. Voor een spotprijs krijg je aanbiedingen voor tickets bkk-siem reap. Eenmaal in de bus begint de ellende. Visa cambodja is $ 20,- en wat stempelgeld. De scambus stopt echter 10 a 15 km voor de grens om zogenaamd de visa te regelen. Dit gaat je dan tussen de 1200 en 1500 TB kosten dus ongeveer € 40,-. Weiger je dit omdat je het zelf aan de grens wilt regelen voor effe 20 dollar dan wordt er een enorme druk op je uitgeoefent. Blijf je weigeren dan wordt je de bus uitgezet. Wij hebben nu twee stellen gesproken die dit is overkomen. En daar stopt het niet mee. Eenmaal over de grens gaat de bus langzaam rijden of neemt een langere route zodat je gebroken en laat in de nacht aankomt bij een guesthouse van hun keuze. Waar je flink moet betalen voor een hut waar je niet in wilt zitten zo smerig. Omdat het laat is nemen veel mensen het toch maar. Ze droppen je niet in het centrum maar ergens achteraf dus makkelijk kom je daar niet weg.
Oh ja … besluit je om naar de grens te lopen en daar je vervoer te regelen dan is dat ook moeilijker dan het lijkt. Je kunt bijna geen vervoer krijgen naar de grens dus een km of 10 lopen. Bij de grens overgang staan handlangers van de scam maatschappij die je "wederom goedkoop’ in shared minivans of taxi naar siem reap willen brengen en je uiteindelijk in hetzelfde gat afzetten.

UIteindelijk ben je heel veel meer kwijt dan dat je een iets diirder ticket had geboekt bij een betrouwbare maatschappij en dit zijn zaken die je niet op je vakantie tegen wilt komen.