Bijna afgestudeerd en aan het plannen voor een reis naar Amerika (Californie)

Hoi allemaal,

Ik heb me net even voorgesteld op Wereldwijzer, maar wou me ook graag voorstellen op het Amerika Forum!
Ik ben volkomen nieuw met de site en haar forums, maar door mijn plan om na mijn HBO studie naar Amerika te vertrekken ben ik via het internet uiteindelijk hier terecht gekomen omdat ik graag mij ervaringen deel met andere reis liefhebbers en op zoek was naar tips over mijn plan om na het afronden van mijn studie een periode naar Amerika te vertrekken.

Mijn naam is Lars, ik ben 20 jaar, en woon in Groningen. Ik ben op dit moment bezig aan mijn laatste studiejaar van Maatschappelijk Werk & Dienstverlening en ben dus druk met het afronden van mijn specialisatie en eindscriptie. Ik verwacht op 1 juli a.s. mijn studie afgerond te hebben en op dit moment gaan er dus allerlei vragen door me heen; wat te doen na de studie? Op zoek naar werk? Verder studeren? Reizen? Maar mijn keuze is logischerwijs gevallen op reizen, zodat ik een gehele andere omgeving kan ervaren en me kan gaan bezinnen op wat de toekomst voor mij in petto heeft. Mijn interesse gaat onmiddellijk uit naar de Verenigde Staten, in het bijzonder naar Californië. In 2009 ben ik er samen met mijn vader geweest toen ik mijn havo diploma heb gehaald. Het was altijd al een droom van me om er heen te gaan, en dit werd in 2009 werkelijkheid! Een prachtige ervaring samen met mijn vader. We hebben in 16 dagen een rondreis gemaakt van Los Angeles, San Francisco, las vegas, grand canyon en onderweg allerlei andere prachtige steden en plaatsjes.

Nu ik bijna klaar ben zou ik erg graag terugkeren naar Californië voor een aantal maanden, het liefst minimaal 3 maanden tot een half jaar, en wie weet langer mits dit financieel haalbaar blijkt. Maar na vier jaar studeren en op mezelf te gaan wonen heb ik niet een hele grote spaarpot kunnen opbouwen. Vrienden en studiegenoten van mij zouden ook graag reizen maar door het hoge college- en boeken geld blijkt het voor velen financieel niet haalbaar te zijn, helaas. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb me in te schrijven om Wereldwijzer, om met andere reizigers kennis te maken die wellicht hetzelfde plan als mij hebben en mij van tips kunnen voorzien! En wellicht wel met mij mee op een avontuur door Amerika? Ik zou het geen probleem vinden om alleen te gaan, maar uit mijn eerdere ervaringen is het leuker dit avontuur met een ander aan te gaan.

Mijn vragen betreffende het wonen en werken in Amerika (Californië) hebben met name betrekking op praktische zaken. Is het financieel mogelijk om een aantal maanden in Californië te wonen en te werken? En is het gemakkelijk om werk te vinden, en hoe zit het met woonruimte (huurkosten etc.). En is het verstandig dit alleen te doen gelet op de grootte van bijvoorbeeld Los Angeles?

Zo kan ik nog wel even doorgaan met het opstellen van vragen, maar ik ben benieuwd naar jullie reacties en of er mensen zijn die mij voorgegaan zijn en van tips kunnen voorzien.

Ik zie jullie reacties op mijn introductie op het forum graag tegemoet!

Groetjes,

Lars :wink:

Zoals je al elders verteld is: zomaar wonen en werken in de VS is onmogelijk. 90 dagen op vakantie kan wel, zonder visum, maar dan moet je een ESTA formulier invullen (online zelf!, niet met ‘hulp’ van 1 of ander bureautje). Langer dan 90 dagen wordt moeilijk, dan moet je een reisvisum aanvragen en moet je banden met Nederland aantonen die ervoor zorgen dat je absoluut naar Nederland terug gaat (bewijzen van huishuur, een baas die op je zit te wachten, een studie waaraan je moet beginnen, bijvoorbeeld).

Werken op ESTA of reisvisum is absoluut verboden. Er zijn vast wel mensen die zwart gewerkt hebben tijdens hun verblijf, maar als je gepakt wordt mag je 10 jaar de VS niet meer in.

Beste advies: ga studeren en regel dan via de school of universiteit een verblijf in de VS. Niet goedkoop, maar niet onmogelijk. En, belangrijkste, wettig.

Hoi bennogr,

Bedankt voor je eerste reactie op mijn berichtje! Dat stel ik zeer op prijs. Klopt, ik heb al heel wat interessante en relevante informatie gekregen sinds mijn aanmelding. Ik ben op de hoogte van de verschillende soorten visa, en dat je er 90 dagen kunt verblijven. Het zou voor mijn gevoel niet te moeilijk zijn om mijn banden met Nederland aan te tonen, maar dan is er nog de kwestie van het bekostigen van mijn verblijf (werken?) of alles van spaargeld bekostigen, wat denk ik onrealistisch is wanneer je er drie maanden verblijft en geen inkomen kunt verwerven. En dan m.b.t. vervoer; auto huren of aanschaffen en voor vertrek verkopen? En kan dat überhaupt wel als ik geen ‘american citizen’ ben? En waar zal ik rekening mee moeten houden? Iedere dag zelf op zoek naar een low budget hotel/motel, of zijn er misschien mogelijkheden om met mensen in contact te komen waar je eens in de zoveel tijd zou kunnen overnachten? Misschien is er via organisaties wel het e.e.a. mogelijk? Of om met mensen in contact te komen? Of is dit onmogelijk? Of zijn er wellicht andere mogelijkheden om het financieel low budget te houden en slaapruimte e.d. te regelen?

Nou, ik zit nog vol met vragen, maar nogmaals bedankt voor je reactie!

Groetjes, Lars

Logeren: kijk by airbnb. Auto huren, kopen, of lenen: vergeten, huren wordt verschrikkelijk duur omdat je onder de 25 bent en ‘dus’ (volgens de autoverhuurbedrijven) een gevaar op de weg bent, waarvoor je dure verzekeringen moet afsluiten. Auto kopen: kan, maar verzekering krijg je niet. Werken: fuggedaboutit, zoals we hier in Brooklyn zeggen.

Ga gewoon 2 - 3 weken op vakantie en richt je dan op studie en/of stage.

Hoi bennogr,

Bedankt voor de tips. Ik zal eens kijken bij airbnb. Ik ging er al vanuit dat huren verschrikkelijk duur zou worden. En het aanschaffen van een auto zonder verzekering lijkt me zeer onverstandig. Ik heb inmiddels het e.e.a. ‘gegoogeld’ en het schijnt dat het OV ook interessante opties te bieden heeft. Met het richten op studie/stage bedoel je hier in Nederland, of over de mogelijkheden die Amerika te bieden heeft?

En stel; ik zou in juli/augustus vertrekken voor een vakantie van max. 90 dagen, en tijdens mij verblijf geen inkomen kan verwerven, met welk bedrag zou ik per dag rekening moeten houden, denk aan overnachtingen, eten/drinken, vervoer (OV) etc. Is 100 dollar (of euro) per dag dan een enigzins reeel bedrag? Dat hangt natuurlijk ervan af wat ik zou willen doen en hoe luxe je wilt leven tijdens je verblijf. Mijn insteek is om het ‘low-budget’ te houden.

Nogmaals bedankt!

Qua verblijf zou je ook kunnen couchsurfen, nog goedkoper dan airbnb!

1 ding wat zeker goedkoper voor je zal zijn is drank. Of liever: het gebrek daaraan. In de VS mag je namelijk pas alcohol kopen (of in een bar rondhangen) als je 21 bent en daar wordt streng op gecontroleerd!

Eten kun je zo goedkoop of duur maken als je wilt. Voor $1 kun je al een hamburger of een stuk pizza krijgen. Je zou ook kunnen proberen wat voedsel te kopen en dat zelf klaar te maken.

Belangrijk voor de kosten is ook hoeveel plaatsen je aan wilt doen en waar je bereid bent te slapen: een hostel, airbnb, couchsurfer. Ik neem aan dat immigratie toch wel minstens een $100 per dag wil zien en/of een echte kredietkaart met een redelijke limiet.

Heb je overigens wel eens gedacht aan werken in een kinderkamp, een pretpark of hotel, of op een boerderij? Daar zijn speciale visa’s voor en organisaties die je verder kunnen helpen.

Succes.

Nou, als ik vertrek ben ik al een aantal weken 21, dus dat zal tegenvallen haha! Maar ik ga ervan uit dat er mogelijkheden zijn om het goedkoop te houden, zoals goedkoper voedsel/zelf koken etc. Bedoel je met immigratie het consulaat als ik een visum moet aanvragen? Als ik 90 dagen verblijf hoeven ze toch geen bankafschriften/creditcards te zien?

En over het werken in een kinderkamp etc. is een goede tip! Ik heb hier al meerdere tips over gehad en begreep daaruit dat er organisaties zijn die de combi werken en reizen aanbieden. Dan zou je twee maanden werken, en heb je een maand om te reizen. Dat lijkt me zeker de moeite waard om eens te onderzoeken. Hebben jullie hier misschien meer informatie of advies over?

Met immigratie bedoel ik de vrouwen en mannen die je op het vliegveld tegenkomt en die uiteindelijk bepalen of je het land in mag en voor hoe lang.

Je hoeft inderdaad geen visum te hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen om te reizen, maar je mag dan niet werken en je moet bij die Amerikaanse immigratiedienst desgevraagd aan kunnen tonen dat je in je eigen onderhoud kan voorzien. Je moet je voor vertrek aanmelden bij ESTA, anders kom je zelfs het vliegtuig naar de VS niet in.

Ik heb (heel) lang geleden (1971) in een kinderkamp gewerkt en ben toen een maand lang met de bus het hele land door geweest. Geweldige ervaring. Ik heb indertijd via een organisatie dat werk geregeld en heb op eigen houtje met de bus gereisd. Ze hadden indertijd een speciale pas voor buitenlanders waarmee je een maand onbeperkt kon reizen, misschien bestaat dat nog steeds. Kijk eens op de website van Greyhound (het grootste busbedrijf in de VS)

Dankje bennogr! Als je wel moet aantonen dat je kunt voorzien in je eigen onderhoud, waar zal ik dan rekening mee moeten houden? Ik spreek komende week een oude vriend van me, die is een poos in Amerika geweest bij een Amerikaanse bekende van hem. Hij heeft daar enkele interessante contacten, dus ik hoop van hem ook wat leuke tips en siggesties te krijgen. En de zus van een vriend van mijn ouders is getrouwd met een Amerikaan en die woont al heel wat jaren in de VS, dus ik zal kijken of ik ook met hen in contact kan komen voor suggesties.

Nogmaals bedankt!

Hey allemaal,

De afgelopen twee weken een drukke periode achter de rug, maar ik heb inmiddels iets meer tijd gehad me te verdiepen in de realistische mogelijkheden die er zijn om een periode in Amerika (Californie) te verblijven. Als ik alle tips en suggesties van jullie en andere mensen die ik heb gesproken op een rijtje zet dan zie ik een tweetal realistische mogelijkheden. 1. Een periode tot max. 90 dagen in CA verblijven, en gebruik maken van couchsurfing of AIRBNB, o.i.d. als huisvesting. Mogelijkheden tot rondreizen zijn dan beperkt indien je een tijdelijke woning/kamer huurt, en een huurauto zeer prijzig is. Ik zou dan kunnen afwisselen met openbaar vervoer om toch wat van de omgeving te zien. Maar, ik ben er in 2009 geweest, dus ik vind het prima om één locatie te blijven.

Optie 2 zou de mogelijkheid om te wonen/werken als begeleider in een summercamp. Op deze manier verdien je toch wat tijdens je verblijf, kom je makkelijker in contact met cultuur/mensen etc. en heb je naast een periode werken, nog een aantal weken om rond te reizen. Alleen begreep ik van de sites die ik heb bezocht dat vele summercamps waar je kan werken aan de oostkust zitten. Maar dan zit je met het probleem vervoer nadat je je werkzaamheden hebt afgerond. Bus? Toch auto huren? En waar ga je heen? Wat je retourvlucht is op dezelfde plaats als aankomst las ik.

Optie één heeft mijn voorkeur, maar aan beide opties zitten voor- en nadelen. Ik wil de komende weken nog eens wat nadere informatie verkrijgen, maar optie één spreekt me dus het meest aan. Alleen kun je op deze manier NIET werken, en wordt het dus moeilijker om in contact te raken met de mensen en de cultuur. Als ik bijvoorbeeld twee maanden woon in LA, dan heb ik in principe twee maanden vakantie en kan ik overdag doen wat ik wil. Als mogelijkheden tot vervoer beperkt zijn, en ik een woning/kamer huur, ben ik dus twee maanden op dezelfde plek. Dat vind ik geen probleem aangezien ik al een rondreis heb gemaakt in CA en omgeving. Maar welke manieren zijn er dan om in contact te komen met mensen/cultuur? Deze week sprak ik met een vriend van mij die 89 dagen in de omgeving Cleveland verbleef, hij kende daar iemand die bij de Nationale Radio werkzaam is en ging dus met hem op sleeptouw. Dit voordeel heb ik niet. Hij gaf mij als tip, schrijf je tijdens je verblijf bijv. in bij een sportschool o.i.d. dan kom je toch meer onder de mensen. Ik ben benieuwd naar jullie tips/suggesties! Alles is welkom!

Hi misschien een ander idee is stage lopen? email Andries: [EMAIL=“abonneur@stage-usa.nl”]abonneur@stage-usa.nl Je kan een auto hier wel kopen en verzekeren (bijvoorbeeld bij Bristol West), je kan de auto niet registeren zonder verzekering. Afhangend van je leeftijd? Reken wel op ongeveer $ 300 per maand verzekerings kosten + het registeren dat is ongeveer $ 250 (eenmalig). Vraag bij ANWB in NL een internationaal rijbewijs aan. We hebben een transportbedrijf in Florida en hebben in het verleden met stagieres gewerkt die dan 5 maanden ongeveer meeliepen met het bedrijf. Is ons goed bevallen maar we nemen op het moment geen stagieres aan. Mocht je vragen hebben kan je me altijd emailen: [EMAIL=“Yoli@shopussa.com”]Yoli@shopussa.com www.shopussa.com groetjes en veel plezier!!