Bamya is een stoofgerecht met lamsvlees en okra’s. Belangrijk is, de okra’s niet in te kleine stukjes te snijden en ze mogen ook niet te lang worden gekookt en gebakken, waneer dit wel gebeurd kunnen ze slijmerig worden.
Wat heb je nodig ?
[ul]
[li]7 ons okra ( dit zijn een soort bonen
[/li]ook wel bekend als bamya, gumbo of ladyfinger),
[li]sap van 1 1/2 citroen,
[/li][li]500 gr. schepen of lamsvlees,
[/li][li]3 uien gesnipperd,
[/li][li]2 toamten ontveld en in stukjes,
[/li][li]zout peper en 2 e.l. olie. 1 a 2 gesnipperd teentje knoflook.
[/li][/ul]Hulpmiddelen
Maak de okra schoon en snijd de steel aanzet er af. Let op dat ze niet leeg lopen.
Snij het vlees in stukken.
Voorbereiding
Leg de okra in water wat met citroensap vermengt is.
En hoe maak je het ?
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees met de uien bruin. Bak teven een teentje knoflook mee.
Vervolgens voeg de tomaat toe en bak alles nog zo,n 6 minuten. Strooi er wat zout en peper over.
Giet er vervolgens een halve liter lamsbouillon bij. Laat dit geheel 45 min stoven.
Doe er dan de res van het citroensap en de okra toe en laat nog 15 min. stoven.
Bamya is de zaaddoos van een hibiscussoort.
De steelaanzet schil je er piramidevormig af. Hij zal niet leeglopen want er zit zaad in.
Sommige soorten hebben harde haren, net als augurken.
Maak ze na het schoonmaken goed nat en zout ze flink. na een half uurtje spoel je ze goed schoon. Was ze maar een keer of 3 tot er geen slijm meer afkomt.
Om er voor te zorgen dat de bamya niet slijmerig wordt roerbak je ze eerst apart in een klein beetje vet. Je kan het deksel er even opdoen zodat ze goed heet worden, een beetje stomen en daarna roerbak je ze door totdat het vocht tussen de bamya’s geen draden meer trekt. Let erop dat je ze niet aanbrandt.
Met name voor het gerecht ‘bamya met roerei’ waarbij je de bamya in stukjes snijdt is dit roerbakken heel belangrijk. Als je dit in langzaam doet gaart de bamya ook direct.
Er zijn meerdere soorten bamya maar de kleintjes zonder haar zijn het lekkerst. Grotere bamya’s vullen ze ook wel eens.
Bamya kan je met of zonder vlees maken. Maak je het stoofgerecht in een testi of overschaal roerbak je snel en kort de bamya en doet alles verder rauw in de testi. Bij kookgerechten bakt men vaak het vlees aan maar bij stoofpotten niet. Ikzelf prefereer de traditionele wijze waarbij de groente en het vlees in hun eigen vocht gaarkoken. Een kopje water om het niet aan te laten bakken is dan voldoende.