Klimaat en Beste Reistijd Amerika
Door de omvang van het continent zijn er veel verschillende klimaten in Amerika. Zelfs binnen een staat kan het klimaat verschillen. Zo kan je maar beter een jas meenemen naar San Francisco ook al ga je in de zomer naar Californië; in San Francisco kan het namelijk af en toe flink koud zijn terwijl bijvoorbeeld in LA de mussen van het dak vallen.
Beste Reistijd:
Deze hangt dus af van de regio waar je naar toe gaat.
Florida (the Sunshine State) en het zuiden van Amerika zijn goede bestemmingen in de winter en het voorjaar. In het zuiden is het in de zomer veel te heet, maar erg aangenaam in de winter en het vroege voorjaar. In Florida is het ook erg warm in de zomer en met name ook erg vochtig. Bovendien valt het orkaan seizoen in de zomermaanden (daarover meer hieronder).
Beste reistijd: November- April
Aan de oostkust is het weer vergelijkbaar met het weer in Nederland (meestal wel iets warmer). In de lente kan je dus al lekker buiten zitten, en in de zomer is het ook heerlijk warm. De stranden van New York zijn dan heerlijk om verkoeling te zoeken. In de herfst is de temperatuur vaak ook nog wel aangenaam en vind je een prachtig palet herfstkleuren om je heen.
Beste reistijd: Lente, zomer, herfst.
In Washington D.C. zijn de temperaturen veel extremer, in de zomer kan het te warm zijn terwijl het in de winter ijskoud kan zijn. Daar om is de beste reistijd voor deze stad aan de oostkust:
Lente, herfst.
In zuid Californië zijn de zomers vaak heet en broeierig. Daarom is de beste reistijd voor Californië (en het zuidwesten)de lente en of de herfst. Dan zijn de temperaturen namelijk zeer aangenaam (tussen de 15-25 graden).
Beste reistijd: Lente en herfst.
Langs de kust van Californië is er in de zomer een verkoelend briesje te voelen, en is het dus aangenaam om er te zijn. Heb je het toch wel heel warm? Dan kan verkoeling zoeken in de oceaan tegenvallen, want die is ijskoud! In de wat hoger gelegen steden (zoals San Francisco) kan het erg mistig zijn en kunnen de temperaturen aardig dalen, neem daar dus veel laagjes kleding mee naar toe.
Beste reistijd Californië kust: Lente, zomer, herfst.
*Links: Zomers zonnetje, Rechts: Tornado *
Extreem weer:
Extreme hitte: In zuidwest Amerika wordt het nog al eens extreem heet. Vooral in de staten Arizona en Nevada (denk aan temperaturen van 45 graden!). In Death Valley in Californië zijn zelfs temperaturen van over de 50 graden Celsius gemeten. Neem dus altijd voldoende water mee wanneer je naar deze gebieden gaat!
Onweer: Florida is beroemd (of berucht?) om fel onweer. Vooral in, de naam zegt het al “Lightning Alley” kan het er flink aan toe gaan, daar onweert het wel 90 dagen per jaar.
Extreme kou: De winter van 2010 kende door heel de VS extreme kou en sneeuwval. Normaliter is de kou vooral te vinden tegen de Canadese grens aan, in de staten Montana, North Dakota, Maine en Alaska zijn temperaturen van -40 niet ongewoon. Ook in Chicago kan het flink koud zijn, waarbij dan ook een stevig wind staat in deze “Windy City.”
Sneeuwstormen: In het noordoosten, vooral langs de oostkust, komen de zogenaamde “Nor’easters” voor. Dit zijn extreem hevige sneeuwstormen die in korte tijd erg veel sneeuw laten vallen. Daarbij staat vaak een orkaan-achtige wind.
Orkanen: Vooral in het zuidoosten en zuidwesten van Amerika komen nog al eens orkanen voor, in de staten Florida, South Carolina, North Carolina en Louisiana. Het orkaanseizoen loopt (ongeveer) van half juli tot half oktober.
Tornado’s: Tornado’s komen overal in Amerika voor, maar vooral in “Tornado Alley.” Dit bevindt zich ten oosten van de Rocky’s, bij de staten Texas, Kansas, en Oklahoma, Iowa, Nebraska, en South Dakota. Het eerste tornadoseizoen is in april/mei. Het tweede tornadoseizoen is beperkter, dit is in november en de tornado’s komen dan eigenlijk alleen voor in Alabama, Mississippi en Louisiana.
**Links bij dit artikel: **
.