Als je kon kiezen: Aruba, Bonaire of Curacao?

Hallo,

Ik zou graag wat meningen willen verzamelen. Als jullie een periode (zeg een half jaar) op de Antillen zouden willen werken en wonen, welk eiland zouden jullie kiezen? A, B of C? En belangrijk: waarom? Ik vind zaken als beschikbaarheid van werk, huisvesting, veiligheid en kosten levensonderhoud belangrijke factoren.

Ik hoor graag jullie mening. Mensen met praktijkervaring zijn natuurlijk goud waard, maar ik hoor graag ook van mensen die zelf (nog) niet op de Antillen zijn geweest.

MvG,

Beste Supah,

Dit is een hele moeilijke vraag. Omdat elk eiland iets aparts heeft en totaal verschillend zijn.
Ik woon zelf op Curaçao, heb een Arubaanse moeder en een Bonairiaanse grootvader en ben dol op alle drie de eilanden. Het is afhankelijk van wat jij als persoon zoekt, waar je interesses liggen en wat jij verwacht van het wonen en werken op de Antillen.

Curaçao is het grootste eiland van de drie, er wonen meer mensen en het is er drukker. Het is Europescher dan Aruba en als je van cultuur, feesten, baaien en multi-culti activiteiten houdt dan moet je hier zijn.

Bonaire is vele malen rustiger, er wonen minder mensen, het is daar relatief veiliger en kosten van huisvesting zijn lager (boodschappen zijn wel duurder dan op Curaçao). Veel watersport, veel contact met de locals en andere Nederlanders, veel gemoedelijker.

Aruba is qua huisvesting erg duur. Het eiland heeft een mega-toeristische hoofdstad met voornamelijk Amerikaanse toeristen. Voor contact met de lokale bevolking en andere Nederlanders moet je in de buitenwijken zijn. Persoonlijk vind ik Aruba een schitterend vakantie-eiland, maar weet niet of ik met al die Amerikanen om me heen zou kunnen wonen.

Veiligheid is belangrijk, maar in de Nederlandse media wordt er vaak sterk overdreven over criminaliteit op de eilanden. Als je zelf van te voren informeert naar goede woonwijken, uitgaansgelegenheden en je zorgt dat je als vrouw alleen niet s’nachts op straat gaat zwerven (doe je in elk willekeurige grote stad ook niet) dan is de kans vrij klein dat jou iets overkomt.

Als je eerst meer verteld over je bedoelingen, verwachtingen, dan denk ik dat andere forumleden je gerichter advies kunnen geven.

Groetjes,

Isa
www.de-plantage.com

Beste Isa,

Dank voor je post. Ik wil graag een half jaartje vakantie vieren en om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien wil ik erbij werken (in de horeca of zo). Mijn oog is op de Antillen gevallen, in 't bijzonder Curacao. Waarom weet ik niet precies, maar het lijkt me voor mij de beste keuze omdat er volgens mij meer mensen als ik naartoe gaan en daarnaast lopen er veel Nederlanders stage. Aruba is te toeristisch (met veel luide amerikanen, dat heb ik vaker gehoord) en Bonaire…tja, daar gebeurt volgens mij niet zoveel (kan het mis hebben hoor).

Volgens mij moet ik gewoon op Curacao zijn :slight_smile:

isa, wat zijn de juiste woonwijken in curacao… ?

alvast bedankt,
groetjes carola

Hoi Carola,

Ik weet niet of zoiets bestaat als een “juiste” woonwijk. J hebt hele arme wijken, hele dure, sjieke wijken, volksbuurten, enz. De enige 2 wijken die je echt moet vermijden zijn Seru Fortuna en Marchena, maar daar denk ik dat je als buitenlander zowieso geen huurhuis zult vinden.
Gewoon vooraf vragen of er openbaar vervoer in de buurt is, straatverlichting, vooral afstanden naar je werk, uitgaansleven etc. Of anders vraag je het gewoon hier op het forum als je eenmaal een huis op het oog hebt. Succes!

Isa
www.de-plantage.com

Hey Isa,

Jij lijkt mij de juiste persoon om mijn vraag aan te stellen. Wij plannen onze reis naar Curacao in mei. Wij planden om in ansluiting op deze week curacao ook een week naar Aruba te gaan. Ook voor mijn vriend was dit in orde. Tot een vriendin van ons die met een cruise een halve dag in Aruba was geweest haar verhaal deed. Aruba zou immens commerciëel en toeristisch zijn. Vooral verkopers zouden je op de zenuwen werken. Wat kun jij daarover vertellen? Die Amerikanen kan ik wel mee leven, hebben ook al een cruise gedaan in de caraïben en die Amerikanen vallen best mee. Die zijn gewoon immens grappig. Maar mijn vriend heeft vooral schrik van al te toeristische praktijken waarbij je ‘geniet’ van dure prijzen, handelaars die je vanalles willen aansmeren en weinig service. Kan ik hem gerust meenemen naar Aruba of raad je dat toch niet echt aan?

Hoi hoi, nou dit valt reuze mee, hoor! Die “aanhoudende” verkopers zijn inderdaad het meest te vinden bij de cruise terminal.

Persoonlijk vind ik Aruba heel erg leuk, vooral om te shoppen, eten en uit te gaan. Ze hebben een hele mooie witte uitgestrekte strand, waar je veel watersport activiteiten hebt. Overdag zwemmen, winkelen of met een huurauto langs de duinen en s’avonds sjiek uiteten (of juist niet), naar een casino voor de gein of een live show a la Las Vegas in 1 van de high rise hotels.
Neem je vriend maar mee, hoor! Aruba is heel romantisch en je kunt er met z’n tweetjes veel plezier beleven.

Groetjes,

Isa

bonaire is voor mij te rustig, meer voor wat ouderen.
aruba ben ik niet geweest… Van horen zeggen heb ik gehoord dat er eigenlijk “alleen” maar zand is.
curacao een top mix uit feest, strand,duiken, natuur.

Sjaak
www.wereldrondreis.eu

hallo,

Ik heb zelf een half jaar stage gelopen op Curacao, en ben op Bonaire geweest. Mijn vriend is zelf nog op Aruba geweest. En ik moet zeggen dat Curacao toch het beste is van alle 3. Je hebt er namelijk naast het werken ook het meeste te doen. Bonaire is eigenlijk veel te rustig, en Aruba is heel erg amerikaans gericht, en dus ook erg duur qua wonen etc.

Lincy

Aruba, zonder twijfel

hallo

ik denk dat de mensen die op curacao stage hebben gelopen vooral zeggen dat het daar het leukst is, en de mensen van aruba juist bij hen! ik denk dus dat deze twee eilanden allebei super zijn. heb zelf op curacao gezeten en heb een toptijd gehad. ik ga over 3 weken dan ook weer terug, ditmaal voor een jaar.
bonaire is volgens mij wel erg klein om daar een half jaar te zitten, wat ik van anderen begrepen heb. maar heb er zelf geen ervaring mee!

succes met je keuze

sint maarten ook leuk (weliswaar engelstalig maar toch)

uhhm isa je bedoelt zeker seru papaya ??
en marchena is zo slecht niet meer als 10 jaar geleden
ik denk eerder aan koraal specht of brieven gat

tja waarom niet alle drie ?? eerst aruba dan curacao en dan bonaire om dan uit te blazen van alle drukte en feest gedruis
een ding wil ik wel zeggen dat je een flinke dossis engels en spaans moet kunnen praten want nederlands is daar aan het uitsterven op aruba
en het leven is erg duur op aruba
wat dat betreft is cur volgens mij het goedkoopst
enfin mocht je nog onderdak nodig hebben laat het maar even weten op [EMAIL=“cactus-inn@hotmail.com”]cactus-inn@hotmail.com

Dat komt dan vast omdat ik tien jaar geleden vertrokken ben uit Marchena…:lol:
Is niets mis met die wijk, alleen je moet je wel wat aanpassen natuurlijk en niet de bleekscheet gaan uithangen (makamba!)

Hierbij wil ik nog een hele leuke, mooie en zeer goedkope optie aan de 3 bestemmingen toevoegen… Een groot land, met lieve mensen die ook Nederlands spreken, het lekkerste eten van de wereld, de mooiste natuur en tegenwoordig zelfs stranden!!

Suriname!

Deze hoort zeker in het rijtje Aruba, Bonaire en Curacao: tropisch, mooi en warm.

Het bijkomende voordeel: bijna 2x zo goedkoop als de eilanden.

Meer info over de 4 bestemmingen? www.casacama.com

Bonaire, zonder twijfel. GEEN stoplichten en EEN rotonde.

Ik zou kiezen voor Bonaire, omdat het op Aruba & Curacao nogal rumoerig is op het moment. Uit eigen ervaring geconstateerd. Bonaire is lekker rustig kun je mooi duiken etc. Maar het aller mooiste om te gaan is
‘the friendly Island’ Sint Maarten…Het mooiste en meest relaxte eiland waar ik tot nu toe ben geweest.

Als je van rust hou en gastvrijheid en wil duiken is Bonaire erg geschikt. Er is geen openbaar vervoer. We hebben nog woonruimte vrij op Bonaire.
Aruba, als je van drukte hou en zon, er is genoeg strand. Op Aruba kun je gezellig winkelen en bijna alles is bereikbaar met openbaar vervoer.
Als je van nog meer drukte hou en winkelen en duiken is curacao erg geschikt. Openbaar vervoer is met kleine busjes.

Ik zou kiezen voor Aruba: mooiere stranden, meer te beleven en veel betere supermarkten en ook betere prijzen, zeker t.o.v. Bonaire.
Op Bonaire levensmiddelen inslaan is een crime. Veel producten worden gewoon over de datum heen, nog verkocht of zijn nog maar een paar dagen vers. Van vlees is de herkomst nauwelijks vast te stellen. Kortom voedselbank levensmiddelen tegen Bijenkorf prijzen, wat zelfs Zwitserland tot een koopjesparadijs maakt.
Van de ABC eilanden komt op Curaçao de meeste criminaliteit voor.

      • Updated - - -

Beslist een goed alternatief.