Algemene informatie Sumatra

**Sumatra (of Sumatera)**is het op vijf na grootste eiland van de wereld (ongeveer 470.000 km²)
Sumatra is niet erg dichtbevolkt (45 miljoen inwoners in een gebied ter grootte van Zweden). De dichtstbevolkte regio’s zijn het grootste deel van Noord-Sumatra en de centrale hooglanden van West-Sumatra. De grootste urbane centra zijn Medan en Palembang.
De westkust van Sumatra wordt vooral bewoond door de Minangkabau. De hooglanden in Noord-Sumatra worden bewoond door de Batak en de meest noordelijke kust door Acehers. In de stedelijke centra vindt men ook minderheden van etnische Chinezen.
De meerderheid van de Sumatranen is Moslim. De Batak zijn over het algemeen Protestantse Christenen, vooral door Nederlandse en Duitse invloed. Een minderheid van de bevolking is Hindoe, Boeddhist of Katholiek.
Het Barisan-gebergte vormt de ruggengraat van het eiland. Deze regio dankt haar vruchtbare bodem en prachtige natuur aan de vulkanische activiteit, bijvoorbeeld rond het Tobameer. Er kan tevens goud en steenkool gevonden worden.
Naar het oosten voeren grote rivieren afzettingen van de bergen mee, en vormen zo de moerasgebieden in het laagland. Ondanks de geringe vruchtbaarheid van het land is het gebied van grote economische waarde voor Indonesië door olie van “boven en onder de grond”, namelijk palmolie en aardolie.
Sumatra was vroeger voor het grootste gedeelte tropisch regenwoud. Er kwamen onder andere Orang oetans, tapirs en Sumatraanse tijgers voor, en enkele unieke plantensoorten als de rafflesia. Helaas bedreigen economische belangen samen met corruptie en illegale houtkap het regenwoud ernstig. Zelfs beschermde gebieden zijn niet helemaal veilig.
Bron: Wikipedia.

Aanvulling :
Niet te vergeten de tabak (wereldberoemd) , rotan , en rubber .
In feite is Sumatra nog rijker dan de al min of meer volle Java.
De steenkoolindustrie (de bruine kool) was vroeger geconcentreerd in Padang en omgeving .

Dank jewel SA namens Wikipedia :slapen: . Nu nog *jouw *al jaren beloofde verhalen…:vak02:

1 like

Graag gedaan , uiteraard zijn er nog mijnstoffen dan goud , olie , maar dan wordt het te uitgebreid.:slight_smile:
Een forum is een plaats waar de leden van elkaar kunnen leren en elkaar aanvullen.

Sociaal en Economisch gebied .

Op Sumatra stikt het van de buiteneilanders , zoals de meer dominante transmigranten uit Java .
Dat komt omdat veel de jonge Sumatranen i.h.b de mannen vaak door de adatsysteem zoals bij de Minangkabauers(matriarchaat) en in mindere mate bij de Batakkers gedwongen waren om te migreren. Meestal naar Java , de centrum van alle activiteiten.
Daardoor kan Sumatra niet zo snel ontwikkelen bij gebrek aan arbeidskrachten en economische activiteiten zoals (zware) industrie.
Zoals bij tabak industrie (wie kent Deli niet) ,en de thee ondernemingen was Sumatra aangewezen op buiteneilandse arbeidskrachten .De Javanen en uiteraard andere migranten uit de hele archipel. Zelfs uit het buitenland , de Chinezen bijvoorbeeld.
Ook komen handelaren uit India die in steden zoals Medan vestigen .

Daarom kennen ze daar de zgn geboren en getogen “Sumatranen” die tot de groep “Pujakesuma” behoren
.
Door te sterke " clan" binding bij de Minangkabauers en Batakkers zijn de eigendomrechten van de gronden( nodig voor fabrieksvestigingen) een belemmering voor investeerders buiten de streek of eiland.

*Afkorting van Putra Jawa (Javaanse zoon of dochter) , Kelahiran di Sumatra (geboren in ).

De titel luidt ‘Algemene informatie Sumatra’.

Het is ook algemene informatie.
Zelfs de Pujakesuma verhaal kan men zelf ervaren .

Voor de buitenlanders /toeristen is het vaak niet duidelijk of een Sumatraanse man/vrouw echt Sumatraan is .
Een voorbeeld , vaak duiden sommige Nederlanders mensen uit Java als Javanen , terwijl het vaak ook migranten zijn of Sundanezen enof Balinezen en Madurezen.

:dag:

Is dat nou relevante informatie voor een toerist? In Indonesië wonen Indonesiërs. :biggrin:

Zo kan hij weer :tssk:

Effe ontopic .

Op Sumatra zal veel toeristen migranten uit alle hoeken van de archipel vinden , zoals ihb de Javanen die al generaties wonen. (de zgn Pujakesuma ’ s).
Dat is ook te zien aan hun namen en de zgn Warung Jawa .
Zelf op Tuk Tuk (Toba meer) heb je warung Jawa ( Tempo Doeloe restaurant) .
Dat zijn gewoon feiten .:smile:

Dus voor een gewone toerist/backpackers is het wel interessant om te weten.Want ze hebben andere zeden en gewoonten dan de oorspronkelijke (autochtone) Sumatranen.

Zoals gewoonlijk probeert SA weer het onderwerp waar het over gaat te verstoren met niet ter zake doende gegevens. In de Indonesische archipel van rond de 17.000 eilanden wonen enkele honderden etnische groeperingen met een eigen taal en gewoonten. Bijna 500 talen en/of dialecten worden er gesproken…:slapen: Open een topic over migranten in Sumatra, dat kan dan wel eens interessant worden…

Hoe is het openbaar vervoer op Sumatra? gaan er dagelijks treinen en bussen?

Tussen de grote plaatsen (Medan, Padang, Pekanbaru, Bukittinggi etc.) rijden er (nacht)bussen. In elke grote(re) plaats is er een ‘terminal bis’ vanwaar er kleinere bussen naar plaatsen in de omtrek vertrekken, vaak gaan ze pas rijden als ze vol zitten. Treinen rijden alleen in de omgeving van Medan en een toeristisch treintje van Padang naar Pariaman v.v.

De zogenaamde Trans Sumatra Highway die van noord naar zuid voert is de benaming highway totaal niet waard. In Nederland zou het de benaming B-weg niet eens krijgen. De reis tussen diverse bestemmingen wordt dan ook niet in kilometers opgegeven maar in tijd. In april j.l. was de weg tussen Bukittinggi en Padang voor een gedeelte weggeslagen door hevige regenval met als gevolg landverschuivingen : 90 kilometer was 4 uur rijden!