Algemene informatie over Amerika

Verenigde Staten van Amerika
:USA:

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2852-picture18730.jpg

Amerika algemeen
Amerika is (afhankelijk van de definities) het derde of vierde grootste land in oppervlakte ter wereld met als hoofdstad Washington D.C. Toeristen komen hier voor diverse redenen: zowel de enorme steden als de grote verscheidenheid in natuur bieden vrijwel alle soorten toeristen een wijd aanbod om uit te kiezen. Het land is 230 keer zo groot als Nederland en er wonen meer dan 307 miljoen inwoners. Het land grenst in het noorden (oosten vanuit Alaska gezien) aan Canada en in het zuiden aan Mexico en de Golf van Mexico. In het oosten en westen ligt het aan resp. de Atlantische en de Grote Oceaan. De VS zijn een constitutionele federale republiek, bestaande uit 52 Staten, één district (Columbia) en enkele eilanden in de Caribische Zee en Grote Oceaan. De president is het staatshoofd, die door verkiezingen voor een periode van maximaal 4 jaar wordt aangesteld en maximaal twee periodes kan regeren. Het nationale symbool is de Amerikaanse zeearend. De enige officiële taal is Engels.

Klimaat
Noord-Amerika heeft verschillende klimaatgebieden. De VS hebben grotendeels een landklimaat. Hier komen heel sterke temperatuurverschillen tussen zomer en winter voor. Aan de kust is het gematigder.

Beste reistijd
De beste reistijden houden natuurlijk nauw verband met verschillende klimaatzones. In sommige gebieden kan er nog tot mei sneeuw liggen. Tussen mei en oktober is het weer het meest comfortabel.

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2852-picture18733.jpg

Financieel
De munteenheid is de Amerikaans Dollar (USD of $), op dit moment is 1 USD ongeveer 0,73 Euro waard (op 14-04-2010). [Controleer de huidige koers.] Desondanks zijn de prijzen ongeveer gelijk. Zo kun je voor 20 Euro in Nederland eenzelfde maaltijd in het restaurant krijgen als voor 20 Dollar in de VS. Let goed op dat de prijzen in winkels vaak exclusief belastingen worden weergegeven. Deze sales tax wordt per staat afzonderlijk bepaald en kan dus variëren tussen de 4 en 10 procent.

Geld opnemen en betalen
Er zijn verschillende manieren om aan je US Dollars te geraken. Het is mogelijk deze al voor vertrek bij je eigen bank of een GWK-kantoor in te kopen. Het is echter makkelijker om direct bij aankomst op de luchthaven een bankautomaat (ATM) op te zoeken. Bij vrijwel alle banken kun je met je Europese pinpas terecht (let op het Maestro-logo!) Aangezien Noord Amerika een ander elektronisch betaalsysteem heeft (InterAc) is het meestal niet mogelijk Europese bankpassen (debit cards) te gebruiken in winkels en restaurants. Daarom is het verstandig om een creditcard mee te nemen, zoals Mastercard of Visa. Inmiddels is ook vrijwel alle apparatuur aangepast op een creditcard met chip, dus neem die pincode ook zeker mee! (Betalen met creditcard met magneetstrip is ook nog mogelijk, mits er geen chip in zit.)

Fooien
In restaurants en bars is het gebruikelijk om 15 tot 20 procent fooi te geven over het gehele (incl. taxes!) bedrag. Als je direct aan een balie besteld, geef je doorgaans geen fooi. Als je alcoholische drankjes direct aan de bar haalt, kun je ook 1 of 2 dollar fooi per drankje geven, in plaats van bij de uiteindelijke afrekening.

Ook taxichauffeurs en kappers dient men 15% fooi te geven. Als hotelpersoneel de koffers naar de kamer brengt geef je doorgaans 1 Dollar per koffer, maar het staat bezoekers vrij om naar eigen inzicht te tippen. Bij duurdere hotels wordt verwacht dat vrijwel alle personeel dat voor je werkt direct of indirect (achterlaten van geld) wordt beloond.

Voor alle ins & outs over ‘tipping’, zie Tripadvisor - Tipping and Etiquette (Engelstalig).

Reizen naar Amerika
Als toerist vanuit Nederland of België kun je met je paspoort standaard tot 3 maanden (90 dagen) verblijven in de VS zonder speciaal op voorhand een visum aan te vragen (je valt dan onder het Visa Waiver Program). In het vliegtuig moet je een formulier (I-94W) invullen, welke doorgaans door het cabinepersoneel wordt uitgedeeld, en tonen bij de douane. Bij de douanebeambte wordt er een foto van je gemaakt en moet je vingerafdrukken laten maken. In de meeste gevallen wordt er gevraagd om iets over je reis te vertellen en te laten zien dat je een vliegticket hebt, waarmee je binnen de 90 dagen het land weer verlaat. Een deel van het I-94W-formulier zal in je paspoort worden bevestigd; zorg ervoor dat deze bij vertrek uit de VS naar huis weer wordt ingenomen. Als je voor korte tijd een buurland bezoekt, dan kun je gedurende dat bezoek het strookje bewaren en weer tonen als je de VS terug in wilt (dit allemaal binnen de 90 dagen dat je in de VS mag verblijven, tijdens verblijf in een buurland wordt er doorgeteld). Mocht je bij thuiskomst toch nog het strookje in je bezit hebben, stuur deze dan terug. [Meer info.]

Mocht de douane/immigratie denken dat je langer dan 90 dagen bent verbleven (bijvoorbeeld doordat ze het strookje niet hebben gekregen), dan kan de toegang tot Amerika je voor de rest van je leven ontzegt worden via het Visa Waiver Programma!)

Speciale eisen voor vertrek
Door de toenemende terroristische dreigingen (en andere behoeften van de overheid) is het noodzakelijk om een paspoort met chip te hebben. Als je een geldig paspoort hebt zonder chip, dan zul je een nieuw paspoort moeten halen. Kinderen ingeschreven bij ouders worden niet geaccepteerd: ook kinderen moeten een eigen e-paspoort hebben! Daarnaast moet je van te voren een reistoestemming aanvragen via het ESTA-systeem.

ESTA
Deze reistoestemming is verplicht voor iedereen die in een vliegtuig of boot naar de Verenigde Staten vertrekt, zelfs al is het maar voor een overstap. Tot 2011 is deze gratis, daarna kost het een paar Dollar. Als de toestemming eenmaal is verleend, kun je hier twee jaar gebruik van maken.
Let op: Trap niet in aanbiedingen van andere bedrijven, maar doe dit zelf op deze website: https://esta.cbp.dhs.gov/

Reis je over land (bijvoorbeeld via Canada of Mexico) naar de VS, dan is de ESTA niet verplicht.

http://www.congreswereld.nl/files/fotos_upload/foto_artikelen/foto_artikelen_2009/Esta_logo.jpg

Visa
Voor langere verblijven dien je een apart toeristenvisum aan te vragen. Het makkelijkste is om deze al voor vertrek aangevraagd en goedgekeurd te hebben. Ook zijn er speciale werk- en studievisa te krijgen. Meer informatie hierover is te vinden op het forum en op de website van het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam (voor Nederlanders) of de Amerikaanse Ambassade in Brussel (voor Belgen).

**Vaccinaties
**Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Europese bezoekers naar de VS.

Toeristische gebieden
Overzicht van toeristische activiteiten:

[ul]
[li]Voor stedentrips: New York City, Los Angeles, San Fracisco, Washington D.C., Boston, San Diego, Las Vegas, Salt Lake City, Miami, Orlando, Seattle, New Orleans, Chicago, Detroit.[/li][li]Voor natuur: Door het hele land zijn er dan ook vele National Parks om te bezoeken, maar ook daarbuiten valt veel te zien en te doen. Dieren kom je vrijwel overal in het wild tegen. Campings zijn er door het hele land en ook wildcamperen is vrijwel overal toegestaan (met uitzondering van de parken). Enkele hoogtepunten: Arches, Bryce Canyon, Death Valley, Grand Canyon, Grand Teton, Josua Tree, Lake Powell, Monument Valley, Niagara Falls, Sequoia, Yellowstone, Yosemite, Zion.[/li]
[li]Voor festivals: Mardi Grass (New Orleas, LA), Burning Man (Black Rock City, NV), Mondo Croquet World Championships (Portland, OR), Frozen Dead Guy Days Festival (Nederland, CO), NYC Underground Comedy Festival (NYC, NY), World Championship Pillow Fighting (Kenwood, CA),SPAMARAMA (Austin, TX), Colorado Dragon Boat Festival (Wheatridge, CO), etc, etc.[/li][li]Voor sensatie: actievelingen kunnen uit hun dak in Amerika. In alle ongerepte natuur zijn uiteraard vele outdoorsporten om te doen. Denk aan kilometers mountainbiken, paardrijden, bergbeklimmen, etc.[/li][li]Pretparkbezoekers kunnen hun hart ophalen. Er is bijna geen beginnen aan met de hoeveelheid thema- en amusementsparken. Enkele voorbeelden: Dinosaur World (Plant City, FL, Cave City, KY en Glen Rose, TX), Disney Land (Orlando, FL, Los Angeles, CA en Ko Olina, Hawaii), Legoland (Carlsbad, CA), Sea World (Orlando, FL, San Diego, CA en San Antonio, TX), Six Flags (18 parken door het land), Universal Studios Hollywood (Los Angeles, CA).[/li][li]Voor wintersport: ondanks de enorme hoeveelheden sneeuw die het land te verduren krijgt in de winters, zijn de VS niet zeer bekend als wintersportland onder de Europeanen. Zeer jammer, omdat het land zeer veel prachtige gebieden heeft en waar de pistes zeer rustig zijn. Met name in de Rocky Mountains met toppen tot 2500 meter is er genoeg gelegenheid voor skiën en snowboarden. Eén van de grootste skigebieden is in Aspen, CO.[/li][/ul]

Reizen door Canada
Eenmaal in Canada zijn er vele manieren om je te verplaatsen. Binnen de grote steden is openbaar vervoer zeer betaalbaar en ook tussen steden zijn er verschillende manieren. Zo zijn er diverse spoorwegverbindingen, verzorgd door Amtrak. Een andere optie is de interregionale bussen, zoals Greyhound. Beiden opties zijn behoorlijk prijzig, zeker op lange afstanden. Veel toeristen maken dan ook gebruik van een huurauto of -camper.

Autorijden
Met het Europese rijbewijs kun je tijdens je vakantie probleemloos de weg op, het wordt aanbevolen ook in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs, zoals verkrijgbaar bij de ANWB.
Een normaal Europees B-rijbewijs staat in de meeste staten gelijk aan het Class D-rijbewijs, waardoor het mogelijk is zwaardere/grotere voertuigen te besturen dan in Europa. Zo mag je vrijwel alle personenwagens, sportvoertuigen en campers/motorhomes (met uitzondering van de grootste klasse) besturen.

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2148-picture14335.jpg

Verkeer
In vergelijking met Europa zijn er een aantal opmerkelijke verschillen in het weggebruik. Zo zijn de verkeerslichten altijd aan de overzijde van de kruising geplaatst en worden overige verkeerssituaties geregeld door stopborden, waarbij links of rechts geen criterium is voor voorrang, maar wie het eerste bij de kruising aankomt. Als het verkeerslicht op oranje springt, is het niet “nog even extra gassen”, want op het moment dat jouw licht op rood springt is het al groen voor de zijwegen. Op de snelweg is rechts inhalen, in tegenstelling tot Europa, niet verboden, links blijven rijden ook niet. Toch proberen de Amerikanen wel zo veel mogelijk links in te halen.

Schoolbussen
In het verkeer is één voertuig heilig verklaard: de schoolbus. Als deze kinderen laat in- of uitstappen, zal de chauffeur zwaailichten aanzetten en een stopbord uitklappen. Blijf achter de schoolbus staan en haal deze niet in. De boetes voor deze overtreding zijn torenhoog en bij een tweede keer ben je je rijbewijs kwijt! Vooral opletten bij scholen: dan laten ze de knipperlichten meestal uitstaan en het stopbord ingeklapt met de redenering dat de automobilisten zelf wel weten dat ze moeten wachten.

Parkeren
In de stadscentra is het meestal alleen parkeren voor vergunninghouders en/of betaald parkeren. Direct buiten het centrum is het meestal wel gratis parkeren.

Pech onderweg
Mocht de auto het begeven, probeer dan rechts in de berm te gaan staan langs de highway. Soms staan er praatpalen langs de weg, zo niet: dan zal het niet lang duren voor een patrouillewagen langskomt en je zal helpen. Als je je auto alleen laat, zorg dan altijd voor een briefje onder de ruitenwisser waarop staat waar je heen bent gegaan, wanneer je verwacht terug te zijn en op welk telefoonnummer men je eventueel kan bereiken.

Mocht je in een ongeluk verzeild raken (als veroorzaker, slachtoffer of getuige), onderteken geen enkele verklaring, maar neem eerst contact op met een Nederlands consulaat/ambassade.

Fietsen
Fietsen is nog altijd een onbegrip. Langzaam is het in opkomst en verschijnen de eerste fietspaden, maar dit is nog lang niet overal het geval. Bedenk goed dat je als fietser gelijk staat aan een auto en geen extra rechten hebt. Altijd voorsorteren, zoals je dat zou doen in een auto en goed op blijven letten. Momenteel vinden er nog altijd heel veel hit&runs plaats, waarbij veel fietsers hun leven te danken hebben aan hun helm! Kijk er bij de fietsverhuur dan ook niet raar van op als minderjarigen worden verplicht om een helm te dragen.

Accommodatie
In de Noord-Amerikaanse hotellerie onderscheidt men drie klassen:

[ul]
[li]L (luxe)[/li][li]F (First Class)[/li][li]S (Standard Class).[/li][/ul]
Daarnaast nog wat andere soorten, die toeristisch van wat minder belang zijn. Alle Standard Class-hotelkamers beschikken ten minste over een badkamer met bad of douche en toilet, een radio en tv.

Daarnaast is er een verscheidenheid aan overige accommodaties, zoals Bed&Breakfasts, motels en (jeugd)hostels.

Aan campings ontbreekt het ook niet in de VS. Praktisch alle National Parks hebben één of meerdere eigen campgrounds en rondom toeristische plekken en steden is er ook een grote keuze aan campeerplekken. Daarnaast is het toegestaan om in de wildernis of langs de kant van de weg te camperen (uitgezonderd de National Parks). De grootste keten commerciële campings is KOA en vrijwel overal te vinden.

Elektra
Vrijwel overal is elektra beschikbaar (op campings binnen in de National Parks kun je niet altijd stroom voor de camper krijgen). Let wel: men gebruikt een andere stekker en 115 Volt (in plaats van 230 Volt, zoals in Europa). Als je apparatuur meeneemt, kijk dan eerst of deze geschikt zijn voor gebruik in Noord-Amerika (alle apparatuur hoort een sticker te hebben waarop staat voor welk voltage ze te gebruiken zijn, meestal staat dit op de voedingsadapter of waar het snoer het apparaat binnen gaat). Als er op de sticker staat dat de ingangsspanning 100-240V~ is, dan is deze bruikbaar in de VS en hoef je alleen voor reisstekkers te zorgen. Als je perse elektrische apparatuur wilt meenemen die niet geschikt is voor 115V, dan zijn er transformators te krijgen. Doorgaans zijn deze alleen geschikt voor kleine apparaten (laag vermogen). Bij twijfel kan de verkoper in de winkel een passende transformator of adapter voor je opzoeken.

Bellen in Amerika
Als je bereikbaar wilt blijven in de VS, dien je een triband of quadband GSM-toestel te hebben. Oudere en simpelere generaties telefoons kunnen wellicht niet werken, dus controleer dit van te voren!
Hoewel alle Nederlandse providers contracten hebben afgesloten met Canadese providers voor de abonnees, zijn prepaidbellers vaak nog de pineut. Kijk dus niet raar op als je Nederlandse prepaidtelefoon geen netwerk kunt krijgen. Ook de abonnementsbellers kunnen buiten de steden lang niet altijd netwerk krijgen, omdat de Amerikanen een ander systeem gebruiken (in de steden zijn speciaal GSM-antennes voor toeristen geplaatst).
Als je met je eigen toestel naar Nederland wilt bellen, dien je overal +31 voor te zetten (zie de handleiding van je toestel hoe je een + kan typen, soms wil 0031 ook werken). Uiteraard moet je vervolgens de eerste 0 van het netnummer weglaten.
Voorbeeld: 06 - 12 34 56 78 wordt dan +31 6 - 12 34 56 78 of 0031 6 - 12 34 56 78.

Als je lokale nummers in de States wilt bellen, dien je voor ieder nummer +1 te zetten. De Amerikaanse netnummers gebruik je wel volledig. Gratis nummer in Canada zijn te herkennen, doordat ze beginnen met 1-8xx (die 1 is al de landcode!)

http://www.wereldwijzer.nl/120782-albums2852-picture18735.png

SIM-kaarten
Een aparte SIM-kaart is zeker te vinden. Je zit echter wel met een SIM-kaart gebonden aan de regio waar je 'm hebt gekocht. Buiten de regio ga je ‘roamen’ en schieten de kosten omhoog. Mogelijk moet je ook betalen voor binnenkomende lokale oproepen. Daarnaast ben je nog steeds zeer beperkt in bereik met je GSM-toestel.
Als je gaat rondtrekken is het dan ook af te raden om een Amerikaanse SIM-kaart aan te schaffen. Wellicht kun je een goedkoop CDMA-toestel (Amerikaans systeem) erbij aanschaffen, dan is in ieder geval de dekking beter.

Land line
Goedkoper is om lokale nummers met een vaste telefoon te bellen. Op straat zijn nog voldoende openbare telefoons te vinden, waar je meestal met een kwartje al lokaal (binnen het netnummer) kan bellen. Amerikaanse mensen hebben thuis en op het werk telefoonlijnen, waarmee men gratis naar lokale nummers kan bellen. Long distance (wat meestal al buiten de stad is) kost wel geld.

Met een vaste telefoon naar Nederland bellen is lastig. Soms kan het met de normale internationale toegangscode (+31), soms zijn er speciale codes nodig, afhankelijk van de afspraken met het telefoonbedrijf. Makkelijker is om speciale telefoonkaarten voor internationaal gebruik te kopen (te vinden in vrijwel iedere supermarkt of kruidenier).

**Belangrijke telefoonnummers
**Ga je naar de VS, zorg dan dat je deze nummers bij je hebt:

[ul]
[li]De Nederlandse Ambassade in Amerika (Washington D.C.): 1-877-DUTCHHELP of 1-877-388-2443 (zie ook: http://www.netherlands-embassy.org/)[/li][li]ANWB-alarmcentrale: +31 88 2692 888[/li][li]Alarmnummers van je reis- en ziektekostenverzekering.[/li][li]Alarmnummer van de bank (laten blokkeren van pinpas en creditcard bij diefstal of verlies).[/li][li]Je vliegmaatschappij, indien je de retourvlucht moet (her)bevestigen of verzetten.[/li][/ul]
Hulpdiensten
Voor directe hulp kun je de volgende nummers gebruiken:

[ul]
[li]211 - Diverse informatiediensten. Onderwerpen van drugsverslaving tot opvoedadvies voor ouders en van daklozendienstverlening tot pshychologisch advies. Helaas niet overal beschikbaar, kosten (meestal gratis) zijn afhankelijk van de regio waar je bent.[/li][li]311 - Als alternatief voor 911, speciaal voor niet-urgente gevallen. Geen kosten aan verbonden. Helaas enkel pas ingevoerd in de meeste grote steden.[/li][li]411 - Informatie hotline van de Yellow Pages (Canadese Gouden Gids). Kosten afhankelijk van de regio, meestal $ 0,50 per gesprek, steeds vaker gratis.[/li][li]511 - Informatielijn van de overheid over verkeer (file, onderhoudswerkzaamheden, kwaliteit van de weg), soms ook de weersvoorspelling. Kosten niet kunnen vinden, mogelijk gratis. Helaas nog niet overal ingevoerd.[/li][li]611 - Verschilt nogal en is niet vastgelegd. Vaak wordt het gebruikt door de lokale telefoonnetbeheerder om kapotte telefoonlijnen of telefooncellen (pay phones) te melden en eventueel reparatie aan te vragen. Op Amerikaanse mobiele telefoons wordt je meestal met je eigen provider doorverbonden voor betalingsgerelateerde onderwerpen van je abonnement.[/li][li]711 - Telefoondienst voor doven en slechthorenden.[/li][li]811 - Geen afgesproken dienst. Per regio kan ieder bedrijf het nummer claimen voor een eigen dienst. Vaak hetzelfde resultaat als 611.[/li][li]911 - Alarmcentrale (ambulance, brandweer, politie). Geen kosten aan verbonden. Als je op je Europese GSM 112 belt in Amerika, wordt je automatisch doorverbonden met 911.[/li][li]0 - Als je een bedrijf of persoon moet bellen, maar je hebt geen idee wat het nummer is? Draai 0 en je wordt met een soort telefooncentralemedewerker (tegenwoordig steeds vaker een computer met spraakherkenning) doorverbonden. Hij of zij (of het) kan ieder nummer voor je opzoeken. Lokale gratis dienst! Dit kan ook als je een bedrijf belt en doodloopt in een menu: je krijgt meteen een medewerker aan de lijn.[/li][/ul]

Heb je nog suggesties of belangrijke info? Mail deze info door aan Jurjenb.

3 likes