Agra

Agra is natuurlijk bekend van de Taj Mahal.
Dit wit marmeren bouwwerk wordt vaak één van de nieuwe wereldwonderen genoemd en is zeker een bezoek waard als je in India bent. De Taj Mahal staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst van India.

In 1631 verloor de Mogul heerser Shah Jahan zijn meest geliefde echtgenote Mumtaz Mahal (Arjumand Bano Begum) tijdens de bevalling van hun 14e kind. De laatste wens van zijn 3e vrouw was dat hij een mausoleum voor haar zou bouwen om zijn liefde voor haar te tonen. En zoals beloofd, bouwde Shah Jahan dus in Agra, op de oever van de prachtige rivier de Jamuna de wit marmeren Taj Mahal voor haar.
Het is een prachtig bouwwerk met mooie tuinen erom heen.
Het is niet bekend wie de architect was, maar de bouwstijl is een combinatie van Hindu en Muslim architectuur.

De Taj Mahal werd gebouwd in 22 jaar, van 1631 tot 1653, door 20.000 arbeiders.
De Taj Mahal is niet geheel van marmer, een gedeelte is van steen met een dun laagje marmer erover heen geplakt, vooral binnen in het gebouw. Het marmer moest nl. uit Makrana, ten zuidwesten van Jaipur (Amber) komen, ca. 400 km verder op.

De Taj Mahal moest het huis van de koningin in het paradijs voorstellen.
Het lichaam van Mumtaz werd op 26 mei 1633 in het mausoleum geplaatst. Het lichaam van Shah Jahan ligt in hetzelfde mausoleum.

Taj Mahal betekent “Paleis van de kroon” (Taj = kroon en Mahal = paleis).
Mumtaz Mahal betekent “Juweel van het paleis”.

Eén opmerking:

Dat heb ik ook ergens gelezen.

Foto’s van de Taj Mahal:

http://www.google.nl/search?q=taj+mahal&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=X_XBT5fBDInF0QXyvbzDCg&sqi=2&ved=0CJQBELAE&biw=1600&bih=763

Nu te zien vanuit de luie stoel!
Taj Mahal, India

Ja, dit is zeker heel mooi om te zien!

:zon02: