Advies reisroute Noorden Argentinie

Hallo,

Wij willen in september 3 weken naar Noord-Argentinie. Een aantal jaren geleden hebben we BA, Bariloche en Patagonie en Torres dek Paine in Chili gedaan en dat is ons erg goed bevallen.

Wij zouden graag gezien de grote reisafstand in dit gebied een advies willen mbt de reisroute. We willen het liefst met huurauto (op sommige stukken weg een 4wd nodig?). Belangrijk is om ook voldoende tijd over te houden om te genieten van de omgeving en steden en wat kortere (niet meerdaagse) wandelingen.
Het idee is om de reis te starten in Santiago de Chili, eventueel nog Valparaiso te bezoeken (Santiago schijnt niet heel bijzonder te zijn) en van daaruit naar Mendoza met de bus te gaan over de Andes. Of is het aan te raden via BA te vliegen naar Mendoza en dan de pas over de Andes aan de Argentijnse kant te doen met huurauto?

Dan een paar dagen Mendoza en omgeving en van daaruit naar het noorden via San Juan en Tucuman naar Salta. Vanuit Salta nog een tripje naar het Noorden richting Humahuaca/Tilcara. Dan vanuit Salta met de bus naar San Pedro de Atacama. Uiteindelijk willen we dan vanuit Calama terugvliegen naar Santiago de Chili.

Vragen:
Is dit een route die we in 3 weken kunnen doen?
Wat mogen we onderweg naar Salta zeker niet missen?
Voor welke stukken weg hebben we een 4wd nodig? Welke verhuurmaatschappij wordt dan aangeraden?
Met welke drop-off kosten moeten we dan rekening houden?
We houden van wat luxere kleinschalige accomodaties, hebben jullie hier tips voor?

Alvast bedankt!

Hallo Peter,

Drie weken is een mooie periode om de geplande route te doen. Drop-off kosten voor de auto als je deze in Mendoza huurt en in Salta achterlaat zijn fors; actuele prijzen zou ik moeten opvragen.

Een optie is om rond Mendoza een auto te huren en de parken (Aconcagua, Talampaya, Ischigualasto, eventueel Leoncito) te doen vanuit Mendoza, auto retour in Mendoza en met nachtbus naar Salta. Vliegen kan ook met Aerolineas Argentinas, direct, enkele dagen per week. Dan in Salta een auto huren en Valle Calchaquíes (Cafayate, Cachi) en de Quebrada de Humahuaca (Tilcara, Humahuaca, Salinas Grandes) te doen. Auto retour in Salta en met bus naar Atacama vanaf Salta. Zo voorkom je drop-off kosten, echter je hebt ook de reiskosten Mendoza - Salta. En de ruta 40 tussen La Rioja en het zuiden van Salta, dwars door Catamarca is erg fraai…lastige overweging. Overigens heb je nergens een 4x4 nodig, het enige onverharde stuk ruta 40, tussen Cafayate - Cachi, is goed te doen. Vanaf Cachi is de ruta 40 wel lastiger, richting Jujuy, maar dan wijk je af richting Salta en San Salvador de Jujuy, is allemaal verhard.

Succes met de voorbereiding,

groet,

Jan

Prima te doen inderdaad, ik zou zelf zeker kiezen om in Santiago te beginnen en te eindigen. Dan pak je een leuke pas (Santiago-Mendoza) mee en natuurlijk Salta-San Pedro de Atacama. Handige tip: je kan óók in Purmamarca opstappen. Qua dropoff kosten, laatste keer dat klanten Mendoza-Salta deden waren ze geloof ik rond de EUR 500 kwijt, een beste smak geld.