Winterkamperen in Nederland

Winterkamperen in Nederland

Als je in de winter vertelt dat je gaat kamperen in Nederland wordt je al snel voor gek verklaard. Kamperen doe je in de zomer bij mooi weer. Niets is minder waar, kamperen kun je altijd ook in Nederland en het is dan niet kreperen maar kamperen. Wel met de kachel aan, we leven in 2008, dus passen wij als kampeerders ons ook aan.

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2375.jpg

Met de caravan heb ik wel eens in Nederland in de sneeuw gestaan en dat is heel leuk. Je kunt in de sneeuw heerlijk wandelen. Maar wat als er geen sneeuw ligt en het regent en het waait hard? Met mijn caravan heb ik met een groep, eind januari 2008, vier dagen op een camping in Nederland gestaan om mee te maken hoe dat is en voelt wanneer er in de winter geen sneeuw ligt maar regent en hard waait.

De dag waarop ik naar de camping ging was het koud, het regende en het waaide hard. Dat kwam goed uit want daar ging ik voor en natuurlijk ook voor mijn mede kampeerders. Op de camping stonden de vuurkorven al klaar wat als een warm welkom aan voelde en dat voelt in de zomer heel anders. Dit was al mijn eerste ontdekking.

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2379.jpg

Alle caravans kwamen op een plaats te staan waar met een waterdoorlatende doek een vlonder was gemaakt zodat we niet meteen in het water stonden.

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2377.jpg

Eerst de kachel in de caravan aan en daarna ben ik begonnen met het uitpakken van mijn meegebrachte spullen. In de ontspanningsruimte stond de koffie klaar en de grote houtkachel brandde.

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2390.jpg

Lang niet altijd is er op een camping een ontspanningsruimte maar de campings die in de winter open zijn hebben of een restaurant of een ontspanningsruimte die in de winter een warme sfeer hebben. Dat was de tweede ontdekking. Zelfs de caravan kreeg door de kachel een behaaglijk onderkomen. Bij het eten had ik enkele kampeervrienden uitgenodigd en op de tafel een paar theelichtjes in gezellige houders aan gedaan. Hierdoor ontstond een gezellige wintersfeer. De derde ontdekking.

Maar wat ga je overdag doen met zulk slecht weer. Het probleem was snel opgelost. Met regen en wind is fietsen en wandelen niet leuk en dan ga je al snel hele andere dingen doen. Musea, leuke en interessnte dorpen en steden bezoeken of verre familieleden of vrienden die in de buurt van de camping wonen. De vierde ontdekking.

Gelukkig was het de volgende dag stralend weer en kon er gefietst worden.

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2399.jpg

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2396.jpg

De fietsen waren zelf meegebracht en hadden op de camping een droog onderkomen. We hadden de volgende dag weer goed weer maar niet zo zonnig als de dag ervoor. Sommigen gingen fietsen en anderen kozen voor een museum of een interessant dorp of stad.

Doordat we met een groep, die elkaar al langer kent, op de camping stonden gingen we
’s avonds koffie drinken in de ontspanningsruimte met de gezellige houtkachel aan.

http://www.wereldwijzer.nl/album/data/500/medium/100_2374.jpg

De ontspanningsruimte heeft overigens ook nog vloerverwarming. Ook het sanitair gebouw was heerlijk verwarmd en heeft vloerverwarming.

Ik heb enorm van het winterkamperen genoten maar helaas waren de 4 dagen veel te snel om!

Met mijn 4 ontdekkingspunten ben ik weer een ervaring rijker geworden.
Winterkamperen in Nederland is heerlijk en gezellig!

Camping: Minicamping d’n Hoenderhof in Venhorst (NBr).
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’

Kamperen Reisforum

Met het stukje “winterkamperen” ben ik het helemaal eens. Al jaren ga ik zelf met een aantal personen, die net als ik alleengaande kampeerders zijn rond de Kerst en oud en nieuw naar een camping. Je moet het meemaken om te beseffen hoe gezellig en knus dit is. De laatste Kerst hebben we, jammergenoeg maar met 4 personen, doorgebracht in de Harz. Een geweldige camping, schitterende omgeving, hulpvaardige enthousiaste beheerders en ook nog een goedkoop en goed restaurant. Bovendien een witte Kerst! De camping “Am Bärenbache” in Hohegeiss is een aanrader.
Voor de volgende Kerstperiode zijn de plannen al weer gemaakt. Dit keer weer in Nederland, dan kunnen er meer mensen mee. Winterkamperen geweldig!

Henny