Willen jullie reageren aub? moeder ongerust en reisplanning in het water

We zouden normaal gezien gisteren boeken voor een backpackreis van 4 weken naar java,bali en mss nog lombok.
Ik zou samen met een vriendin gaan (2 meiden van 23 en 25) Nu freakt mijn vriendin haar ma en mag ze eigenlijk niet meer vertrekken. ze is ongerust dat we nooit meer gaan weerkomen, verkracht gaan worden, …
Ook als we zouden ziek zijn dat we daar dan staan zonder begeleiding enzo…
Dus had ik de vraag aan de indonesiereizigers die er al geweest zijn of ze hier wat reactie zouden kunnen posten ivm de veiligheid in indosie zodat we haar moeder kunnen gerust stellen en toch nog kunnen boeke.
Het is onze eerste backpacktocht en ik weet heus wel dat je altijd moet opletten maar haar moeder freakt echt…

Dus lieve reizigers,zouden jullie ons kunnen helpen en hier één ander neerpennen over jullie eigen ervaringen met indonesie?

Heel heel erg bedankt!!!

Deze had je al gehad als reactie op je PM, maar ik post hem hier ook maar eens omdat anderen er mss wat aan hebben. (De vraag als PM was dezelfde vraag als hier op het forum, ik verspreid dus geen persoonlijk info ;))


Hey,

Ik woon niet in Indonesie, maar ik heb wel een aantal maanden op Bali gewoond in het verleden en een aantal maanden op Batam (hoort bij Sumatra).

Wat gevaren betreft:

Sommige mensen worden ziek in Indonesie, dat valt moeilijk te ontkennen. Diarree (dat is de meeste voorkomende klacht) hoeft echter geen voedselvergiftiging te zijn, maar kan ook komen door spicy eten wanneer je dat niet gewend bent, vettiger eten, en natuurlijk de overgang van warm naar koud (bv cola met ijs, sommige mensen kunnen daar niet tegen). Als je een gevoelige maag hebt, zou ik je tandenpoetsen met kraanwater, niet van de straat eten en alleen volledig geschild groente en fruit eten. Ik doe dit allemaal niet om eerlijk te zijn…

Ga wel langs de GGD voor de benodigde vaccinaties, maar dat spreekt voor zich. En neem een thermometer mee, zodat je eenvoudig kan achterhalen of je koorts hebt en evt naar een dokter moet. Arten en ziekenhuizen zijn er volop, en alle westerse geneesmiddelen zijn gewoon in een apotheek te vinden (vaak zonder recept). En er is altijd wel iemand die Engels spreekt en kan vertalen.

Qua ziektes en verwonding loop je het meeste gevaar een ‘ojek kiss’ te krijgen, dat je met je been tegen de knalpot van een motor (taxi) aankomt en daar een brandwond aan overhoudt. In dat geval: koelen, dek de wond af (het liefst met metaline verband), en ga even langs de apotheek voor bioplacenton. (Als de wond dicht is!!!) Dit smeersel helpt geweldig, het neemt de pijn weg, maar is in NL niet te krijgen. Als de wond wel open is moet je ff naar het ziekenhuis. Maar voorkomen is beter dan genezen :wink:

Verkrachting? Ik heb nog nooit een verhaal van verkrachting gehoord. Manen zullen jullie wss nastaren, welicht met je willen trouwen, maar ze zullen je niet aanraken. (Mss wel proberen te versieren, maar het is aan jezelf of je daar op in wilt gaan. Nederlandse condooms zijn beter dan Indonesische.) 's Avonds over straat lopen is geen probleem, al zullen er soms wel bedelaars (op Java, minder op Bali) om wat geld vragen.

Kleed je echter niet te uitdagend, en hou buiten het strand je bovenbenen en schouders een beetje bedekt. Niet omdat half naakt rondlopen gevaarlijk is, maar het is ook een kwestie van respect voor de (op Java overwegend Islamitische) bevolking. Mensen zullen je meer respecteren en vriendelijker bejegenen wanneer je deze tip in acht neemt.

Zakkenrollen en berovingen kunnen overal gebeuren, ook in NL. Let goed op je spullen, verdeel je geld over verschillende plekken, maar ben niet overdreven bang. Nergens voor nodig.

Ik voel me in Indonesie minstens net zo veilig als in Nederland. En als jij rekening houdt met de dingen die ik hierboven geschreven hebt, zul jij je ook veilig voelen.

Lang verhaal, ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groet,

Jenny

Als kleine aanvulling:

Dingen die mij overkomen zijn:

  • pinpas kwijt, eigen domme schuld. in Nederland komt eerst je pas uit de automaat, en dan je geld. in Indonesie is het precies andersom, maarja, dat was ik dus een keer vergeten. ik ben overigens geen geld kwijtgeraakt (niemand had mijn pincode), ik had nog een reserve pas, geen ramp dus.
  • mijn camera is een keer gestolen. heeeeeeel erg balen!
  • als je niet uitkijkt word je afgezet, onderhandelen is een kunst. :wink: ik heb niet het idee dat ik continu veel te veel betaal, maar de ‘bule’ prijzen liggen soms wel iets hoger dan de lokale prijzen
  • ik heb geloof ik twee keer diarree gehad, maar dat is in een periode van (alles bij elkaar opgeteld) anderhalf jaar ofzo. dat is dus niet echt veel vaker dan in Nederland, en het was altijd binnen een dag weer over!

heej
Nou ik geen jenny helemaal gelijk, ze heeft eigenlijk alles al gezegd.

De bevolking is meestal erg vriendelijk en behulpzaam maar ze verwachten vaak van toeristen toch wel een fooi voor dingen die ze dan voor je doen.
Verder inderdaad zou je last kunnen krijgen van je maag, had ik namelijk ook last van, je moet een beetje uit kijken met wat je eet omdat het heel ander eten is dan hier in nederland.

verder lijkt het me wel spannend hoor wat jullie van plan zijn.
Ik heb het zelf 2 jaar geleden gedaan maar wel met gids, lombok was echt gaaf hoor dus die zou ik er wel bijnemen als ik jullie was.
En ik ben deze kerst naar Bali geweest om te chillen, was erg relaxed en ook veel schoner dan Java dus geen last gehad van ziektes dit keer.

Succes ermee!

Hoi,

ik sluit me aan bij bovenstaande leden. In Indonesië voel ik me MINSTENS zo veilig als in Nederland. Wanneer je echt hulp nodig zou hebben, zijn er genoeg engels sprekende Indonesiërs die je kunnen en ook vooral willen helpen.
Je kunt natuurlijk ook 2 weken naar Turkije of Spanje gaan, maar of je daar nou “veiliger” bent…

alvast bedankt voor de reacties. ze maakt haar vooral zorgen over het feit dat we zonder begeleiding gaan maar dat is toch perfect te doen? Allessinds naar wat ik overal lees en hoor toch…
@arlene
zou je het achteraf bekeken ook zonder gids gekund of gedurfd hebben?

Ik maak eigenlijk meer zorgen dat jullie geen verkeerde etenswaren nemen .
Dat je onder geen beding klontjes ijs in je cola / frisdrank doet.
Ook de fruitjuice , als je dat ziet is het echt verleidelijk .
Dat moet je niet doen , en zeker als gaat back packen .
Eten van sate , vlees moet je niet in “op straat” doen , maar liever in een foodcourts.
Is te vinden in diverse malls .
Trouwens waar gaat de reis heen , alleen op bekende plaatsen of naar de “rimboe” ?
Daar moet je rekening houden met "primietieve"toestanden.
Als het Java-Bali is dat is er niks aan de hand .
Zolang je geen ijs(koude) dranken neemt en niet naar een "goedkope"eetstalletjes gaat (die je niet kent) en warme thee/ dranken neemt dan is de kans kleiner.
En goed voorbereiden , de reistijden , afstanden , prijzen ,waar de bus terminal zit , de treinstation , dus zaken mbt openbaarvervoer .
En als je in Jakarta komt , moet je niet te veel bezuinigen om in Jalan Jaksa te logeren. Bekend bij de backpackers .
Met een paar euro erbij kan je een betere guesthouse zoeken , de kamerprijs is in indonesia per kamer en niet per persoon.

de reis zou starten in jakarta dus java-bali en wss lombok. Gewoon de route die iedereen wel volgt denk ik. de highlights. We zouden onze eerste slaapplaats in jakarta al boeken als dat mogelijk is en van daaruit dan verder. Ik zou ook op voorhand de slaapplaatsen al opzoeken enzo op de plaatsen waar we komen en ook alles goed voorbereiden zodat we weten hoe en wanneer we kunnen de trein,bus enzo nemen.

Zelfs als je een bus of een trein mist, dan is er niks aan de hand. Dan moet je een paar uur wachten, of in het ergste geval een dag wachten. Nou en? Nog steeds is er dan geen man overboord. Het enige waar je echt op moet letten is dat je je (internationale) vluchten niet mist.

Ik ben er overigens niet van overtuigd dat Foodcourts veel hygienischer zijn dan op straat. Maar aangezien ik niet snel ziek word, heb ik geen vergelijkingmateriaal. Ik heb echter wel mijn moeder op haar eerste en enige Indonesie reis Bakso van de straat laten eten, en dat is haar wel bevallen :slight_smile: Ze had echter nooit ijs in haar drankjes.

jawel tuurlijk kan dat, over kun je reisboekjes vinden waar alles instaat zodat je weet wat leuk is, maar ik moet zeggen dat het toch soms wel handig is om iemand te hebben die er voor je is zodat je niet door andere belazert wordt…
maar je kunt ook heel goed daar een lokale gids nemen.
maar zonder kan ook maar wel goed opletten dat je geen dingen doet die je eigenlijk niet wilt, want ze kunnen je heel goed overhalen/dwingen…

Dwingen? Nog nooit meegemaakt!

Nee is nee, ook in Indonesie. Meestal zeg ik niet rechtstreeks nee, omdat dat vrij onbeleefd is in de Indonesische cultuur, maar als ik het echt ergens niet mee eens ben doe ik het uiteindelijk wel. Of je loopt gewoon weg.

Ik heb nog nooit een gids voor meer dan een dag ingehuurd, en ik he niet het idee dat ik dat gemist heb. (En je moet wel heel erg vaak afgezet worden om dat duurder uit te laten pakken dan de kosten van een gids ;))

x

Mijn advies (in dit geval is het een advies en geen vrijblijvende mening) is bestemd voor de doorsnee orang turis(toeristen).
Die nog geen lichamelije weerstand hebben opgebouwd.
Dat geldt niet(of in mindere mate) voor een "verdwaalde"toerist die al X keer daar geweest is of daar al een tijdje woont .
In de afgelopen 30 jaar ben ik meer dan 15 of (iets meer geweest) , en toch ben ik qua eten en drinken echt kieskeurig .
Ik ga ook niet zo maar bij een K5 (straatventers) etenswaar kopen .
Je wwet niet wat voor soort vlees ze gebruiken , hoe vers de olie is , de kruiden , de voorbereiding .
Toen ik daar nog woonde (tot mijn 18de) heb ik zelden gegegeten in een warteg , wel bij de plaatselijke vaste venters van onze school .
Zelfs ijs gaan we ook niet zo maar eten , na mijn 10 jr verblijf in Nld ging ik ook weleens snoepen in een gewone Inonesische restaurants , dat heeft toch een paar jaar geduurd voordat ik geen last meer heb van acute diaree.Standaard is het een paar dagen schietrij.
Omdat ik alleen maar 4 weken vakantie heb ga ik mijn vakantie niet verknallen dsoor een paar dagen aan schieterij mee te doen .
Ik ga altijd thuis eten (bij mijn ouders-familie) of in een goede Indon. Restaurants .
Een R.M Padang heb ik praktisch nooit van binnen gezien , behalve Natrabu en Sari Ratu.
Heb ooit 2 x "gezondigd"bij R. Padang Sederhana , maar dat komt omdat hun omzet snelheid hoog is , na 20.00 kan ik geen rendang meer krijgen .
Alles is bijna op .

Over de vruchtsappen.
Ben honderden keren langs geweest bij de Jalan Sabang (achter Sarinah.)
Daar heb je zo’ n , stand gespecialiseerd met verkoop van Jus (juice).
Van meloen , durian , jambu , manngo , te veel om op te noemen.
Heb ik gezien hoe het bereidt wordt.

Een deel van de fruit(ananas bijvoorbeeld) , water (gekookt , ongekookt ?) , ijs (die lag op de grond ) wordt in een blender gemixt.
Dat het lekker is weet ik ook wel , maar wil mijn 4 weken vakantie niet verpesten .

Kijk de Indonesiers en de buitenlanders die daar wonen kunnen het hebben , een gewone toerist (en voor de 1ste keer ook nog ) speel gewoon russische roulette als ze die troep durven eten/drinken.

Bij jalan Sabang Jakarta :
Daar heb je de lekkertste Bakmi (Bakmie G.M) van Jakarta , de sate ayam Madura , langs de weg voorbereid compleet met vliegen , de uitlaatgassen van bajay , taxi , motors etc .

Ik heb vaak sate ayam gegeten zoals Sate Ayam Senayan (branded in Jkt) , in een restaurant met AC , leuke serveersters en ook bij verschillende 4-5* hotels in Jakarta , Bandung , Jogja etc .
En toch kan het niet tippen aan de sate ayam Madura , vroeger heb je de straatventers , de nog echte Madurezen met hun dikke snor die dat verkopen .
Dat is de toppunt van sate ayam eten.
Praat ik over 30-40 jr geleden .
Nu zijn de sate ayam niet te vreten . zelfs bij de 4 of 5 * hotels.
Mijn amsterdamse sate ayam is nog lekkerder dan sate ayam Senayan.

Ziek kan je overal worden, ik weet zeker dat de kans dat je verkracht wordt minimaal is, je zult zeker een paar keer afgezet worden maar beste “Zoudenwe?” word je daar niet volwassen van? En volwassen, neem me niet kwalijk dat ik het zeg, als je eenmaal 23 en 25 bent moet je onderhand toch in staat zijn om je eigen beslissingen te kunnen en durven nemen. Als je ouders op jullie leeftijd nog dingen verbieden, zijn ze overbezorgd of hebben ze sterke twijfels over jullie zelfstandigheid en in dat geval zou ik maar gewoon naar hen luisteren en bijvoorbeeld gaan backpacken op de Veluwe, voordat jullie straks ergens op midden Java verloren lopen.
**
Dat is ook mijn mening dat je daar volwassen van wordt en ik deel ook het idee dat je op onze leeftijd toch wel best in staat bent eigen beslissingen te nemen.
Mijn ouders zijn geen probleem, ik mag nog een jaar de brousse trekken aan de andere kant vd wereld, die gaan er niks op zeggen (totaal niet bezorgd, is ook niet alles maar bon ik mag toch mijn eigen beslissingen nemen) Ze weten ook wel dat ik perfect mijn plan trek en aan mijn zelfstandigheid twijfelen ze geen seconde.
Bij mijn vriendin ligt het dus anders, overbezorgd zal het wel zijn en ze is ook een stuk minder zelfstandig dan ik maar bon daarvoor kan ze dan weer op mij rekenen he.
Er is ook een verschil, zij is pas afgestudeerd ,woont nog thuis ,is nog nooit alleen weggeweest, zelfs niet binnen europa. Ik woon alleen, heb al veel te verduren gehad en vandaar komt ook mijn zelfstandigheid.
Ik begrijp hun bezorgdheid wel ,maar het is zoals je zegt ,als ze daar naar wil luisteren, blijft ze beter gewoon thuis.
In ieder geval allen bedankt voor de goeie raad, ik heb dit allemaal gebundeld in 1 email die we haar dit weekend laten lezen. Hopelijk is ze toch wel een beetje overtuigd hiermee!

Ik zou willen zeggen: JUIST niet in 4* hotels… De smaak van het eten is in duurdere hotels en restaurants niet authentiek te noemen, en afgemat zodat niemand het vies meer vindt. (Vergelijk het met Chinees op veel plaatsen in Nederland, waar zijn de echte kruiden?) Maar het is daardoor dus ook niet echt bijzonder en lekker meer.

Mss ligt ijs soms op straat, maar ik heb de keuken van vele restaurants en warungs gezien waar het wel op orde was. Juice Mangga, mjummie. En natuurlijk Es Jeruk (Nipis), beetje citroen, veel water en suiker, een prima dorstlesser!