Wetenswaardigheden over de vouwwagen en de caravan

De vouwagen of de caravan

de vouwwagen

Als je jong bent begin je meestal met een tent of tentje en de sportievelingen onder ons blijven de tent trouw tot in de grijze oudheid. Maar degenen die wat meer luxe willen en het zich kunnen permitteren schaffen zich vaak één van de bovenstaande kampeermiddelen aan. Met een vouwwagen wordt het al wat luxer kamperen. Niet op de grond slapen, geen grote en zware auto nodig en alleen het B rijbewijs is vaak al een reden om voor een vouwwagen te kiezen. En wat dacht je van de keuken die bij veel vouwwagens achter aan de bak gekoppeld is.

de caravan

Met de caravan op pad ben je al weer een stap verder. Het idee dat je na een lange rit de pootjes uit kunt draaien, de caravan van stroom voorzien, het koffiezetapparaat aan, de stoelen buiten en het vakantiegevoel is al begonnen. De zon moet natuurlijk wel meewerken en op dat moment een regenbui is ook niet het gunstigste moment. Maar binnen kan de kachel aan als het moet en de gezelligheid moet je net als thuis zelf maken. Onderuit gezakt een boek lezen b.v. of spelletjes doen met de kinderen.

Caravans heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen. De meeste caravans hebben een toilet maar er zijn er ook zonder. Geen toilet maakt de caravan lichter en dat kan voordelig zijn voor je portemonnee (ook wat betreft het benzine verbruik) en je hebt ook een minder zware auto nodig. Maar voor veel caravankampeerders is een toilet een must. Er zijn caravans met een vast bed en om het nog luxer te maken een oven en een douche. Het is maar waar je voor kiest. En worden de kinderen groter dan is een tentje of tent een heerlijk onderkomen naast of iets meer uit de buurt van de ouders. Wanneer je langer blijft staan en je wilt veel ruimte is een voortent ideaal. Ook alleen een luifel, waar de evt. meegenomen fiets onder kan of je klompen je laarzen je wandelschoenen of andere spullen die je niet in de tent caravan of kampeerauto wil hebben, is handig.

Volgens de regels mag je met het rijbewijs B een personenauto met aanhangwagen besturen waarvan de aanhangwagen, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo. Voor een caravan die zwaarder is, inclusief laadvermogen, dan 750 kilo heb je een BE rijbewijs nodig. Er zijn een paar voorwaarden waar je met een rijbewijs B een zwaardere aanhanger mag trekken. De caravandealer en de ANWB weten precies hoe dat zit.

Om een caravan te trekken heb je een geschikte auto nodig. Voor informatie hierover moet je bij de auto en caravandealer zijn. Het spreekt vanzelf dat je onder je auto een trekhaak nodig hebt. Voor de meeste caravans heb je caravanspiegels nodig die je op de buitenspiegels van de auto bevestigt. Ook hier heb je keuze in.

Het beladen van de caravan is een leuke bezigheid maar moet wel verdeeld gebeuren. Ben je bang dat je over het maximaal toegestaan beladings gewicht gaat? Geen nood! Dat had ik ook en loste dit probleem op met mijn personenweegschaal. Met alles wat je naar binnen brengt ga je op de weegschaal staan en je trekt je eigen gewicht eraf. Wel alles op een papier noteren.

Caravans die zwaarder zijn dan 750 kilo moeten sinds 1 september 2002 een eigen kentekenbewijs en een eigen kentekenplaat hebben (gele achtergrond en zwarte letters). Caravans beneden de 750 kilo hebben hetzelfde kenteken als de trekkende auto en een verplicht wit kentekenplaat met zwarte letters.
Info: www.rwd.nl

Het verzekeren van de caravan is zeker aan te bevelen. Vaak kan dat bij dezelfde maatschappij als waar de auto is verzekerd. Is er geen plaats op de oprit van je huis waar de caravan kan blijven staan of woon je in een appartement dan zijn er diverse stallingen die soms sterk in prijs verschillen. Een stalling waar de caravan binnen kan staan is het beste voor de caravan.

Kamperen Reisforum