Wandelen op de Rothaarsteig (Duitsland)

Het Langeafstands-wandelpad ‘De Rothaarsteig’ in Duitsland

De Rothaarsteig is een Langeafstands-wandelpad van 154 km en loopt van Brilon naar Dillenburg dwars door het beschermde natuurgebied het ‘Rothaargebirge’ in Duitsland. Dit middelgebergte tussen de Ruhr en de Lahn behoort tot de bosrijkste van midden Europa.

Het is niet ver van huis maar tijdens het wandelen verraden de uitzichten een totaal andere omgeving. Je loopt midden in de uitgestrekte loof en naaldbossen en meer naar het zuiden heb je mooie vergezichten.

In oktober 2007 heb ik een aantal dagen met een paar journalisten het zuidelijk gedeelte van de Rothaarsteig gelopen. Dit is het gebied Siegen-Wittgenstein. Ieder seizoen is de moeite waard en daardoor is het altijd weer anders. We zijn met de ICE naar Keulen gereisd en daar overgestapt op de intercity naar de historische stad Siegen. In deze stad hebben twee takken van de Nasauers gezeteld, de katholieke en de protestantse tak. Vanuit Siegen kun je naar Hilchenbach met de Rothaarbahn. Vanaf de markt in Hilchenbach loop je door mooi landschap en dorpjes naar de Rothaarkam.

Een paar kilometer verwijderd van Hilchenbach ligt de Nederlandse grensvesting Ginsburg die waarschijnlijk tussen 1230-1240 is gebouwd door graaf Hendrik de Tweede (de Rijke) van Nassau. Prins Willem van Oranje verzamelde hier de manschappen voor zijn bevrijdingsleger tegen de Spanjaarden. Aan de wederopbouw van de burcht wordt sinds 1961 gewerkt en is van historisch belang als Duits-Nederlands gedenkteken voor Willem van Oranje. In de burcht is een expositie ingericht.

In het natuurgebied bewaken goed opgeleide Rangers het natuurschoon en vertellen aan de overtreders wat de regels zijn om de rust voor mens en dier te behouden. De Rangers weten veel van de flora en de fauna in dit gebied en vertellen er graag over. De Heer Spek heeft ons een dag begeleid over de Rothaarsteig en het Seelenpfad.

Het is de bedoeling als je op het Seelenpfad loopt om dat in alle rust te doen. Er staan borden op de bomen langs het pad met gedichten en wijsheden en als je goed luistert hoor je de bomen fluisteren.

In het Ederdal kom je bij de Ederquelle (de bron van de rivier de Eder). In dit dal kun je nog lang het kleine riviertje volgen die overigens steeds groter wordt en uitmondt in de Edersee (Noord-Hessen). In dit gebied zie je kale vlakten in het bos die veroorzaakt zijn door de storm van 18 januari 2007. Omgevallen bomen worden aangetast door de boktorkever die eitjes leggen onder de bast van de boom. Het probleem is dat de jonge boktorkevers ook de gezonde bomen aantasten. Aangetast hout van omgevallen bomen wordt zoveel mogelijk uit het bos verwijderd. Verderop kom je in de buurt van het bezoekerscentrum ‘Forsthaus Hohenroth’ waar je het Rothaarwild op afstand kunt bekijken. Je kunt hier overnachten en er is een keuken en een badkamer beschikbaar.

In de Barockstraat in Dillenburg is een ingang naar de Rothaarsteig. Hier vandaan zijn wij langs de Westerwaldschleife gelopen tot in het Aubachtal richting Haiger. Het bos wordt dunner en je krijgt hier mooie vergezichten.

In het Aubachtal kun je in het ‘Wildweiberhäuschen’ iets te drinken bestellen en heerlijke wafels met kersen en slagroom. Daar heb je na een pittige tocht best wel trek in! Als je verder richting Haiger loopt kom je langs een Basalt-groeve die nu gesloten is.

Vanaf Haiger zijn we verder gelopen langs de Westerwaldschleife. In Breitscheid aangekomen kun je het pottenmuseum bezichtigen. Hier kun je de ruim honderd jaar oude pottenbakkers nijverheid bewonderen. In Breitscheid is een appel-perserij waar de inwoners van Breitscheid en bewoners uit de omgeving hun raapfruit laten persen tot
heerlijk appelsap.

Breitscheid ligt in de Deelstaat Hessen en maakt deel uit van het district Lahn-Dill-Kreis. In 1996 zijn grotten ontdekt met een gangenstelsel van 6 km. Een gedeelte hiervan wordt in 2008 geopend voor publiek. Men ziet hier mooie druipsteengrotten. Breitscheid blijkt gebouwd te zijn op een onderaards grottenstelsel waar overblijfselen te vinden zijn van o.a. de holenbeer. De holenbeer leefde in het Pleistoceen tijdperk en kwam in grote delen van Europa voor. De holenbeer is ca.8000 voor Chr. uitgestorven. Er is een klein museum waar men de opgravingen kan bewonderen. Het is de moeite waard om daar een kijkje te nemen, ook voor kinderen is het museum interessant.

Wij hebben onze wandeltocht beëindigd op camping Heisterberger-Weiher in Driedorf/Heisterberg.

De Rothaarsteig is ook geschikt voor Nordic Walking.
Ook zijn er diverse rondwandelingen.
De paden zijn goed gemarkeerd.

www.rothaarsteig.nl

Campings:
**Camping Park Weiherhof **in Seck/Westerwald.
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’.

**Camping Heisterberger-Weiher **in Driedorf-Heisterberg.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum