Duitsland, tussen Rijn en Moezel

FRED VORSTENBOSCH in DUITSLAND - Morsdorf - Rheinland Pfalz.
Deze reis - en verblijfplaats is echt aan te raden aan senioren die van eenvoud en rust houden.
Wij gingen per auto naar het slechts 750 inwoners tellende dorpje Morsdorf, welke zeer centraal gelegen is op een hoogvlakte, tussen de rivieren de Moezel en de Rijn.
Wij boekten onze korte vakantie naar Duitsland via internet direct bij
http://www.gasthaus-wendling.de/
En pakten enige dagen later onze bagage in en vertrokken per auto naar een voor ons min of meer bekende streek rond de Moezel en Rijn.
We hadden heel laat besloten om toch nog even weer op een korte betaalbare vakantie te gaan ( in het hoogseizoen) en dus zochten wij, zoals waarschijnlijk veel Nederlanders, de kranten, reisbrochures en het internet af.
Er is, zoals ik dat kan weten, vanuit mijn vroegere vak toerisme, veel aanbod en allerlei prijzen.
We wilden een bepaald budget (inclusief half pension) uitgeven, die ons het weer mogelijk maakt, dat indien zich dat aandient, het weer voor ons mogelijk maakt om nog eens eventjes weer weg te kunnen gaan.
Ook moest er het een en ander te bezichtigen en lekker rustig gelegen zijn.
Uiteindelijk vonden wij in de reisbijlage van de Telegraaf de advertentie van het Gasthaus Wendling en besloten dat dit waarschijnlijk voor ons de ultieme vakantieplek voor circa 1 week zou zijn.
Eenvoud, rust, half pension, ontspannen sfeer, niet echt te ver weg, nogal wat te zien in de buurt, dus wat wilden wij nog meer!
Wat valt er in de buurt te zien, zult u zich kunnen afvragen.
Hierbij enige summiere informatie over enige plaatsen en afstanden.
Aan de Moezel is het toeristische plaatsje Beilstein gelegen,
(15 kilometer). Tevens aan de Moezel zijn toeristische plaatsjes Cochem ( op circa 25 km.), kasteel Eltz (op circa 30 km.) Alken ( op circa 30 km.), Verkaste - Kues, Koblenz (op circa 50 km.) en andere plaatjes gelegen en ook nog meer kastelen.
Aan de Rijn zijn onder meer de volgende plaatsjes gelegen: Koblenz, St. Goar - Lorelei ( afstand circa 35 km.) Boppard (circa 30 km.), etc. gelegen.
Natuurlijk zijn er vele kastelen en ruines aan beide rivieren te zien. Voor meer informatie, ziet verder op in dit reisverslag.
Men kan in - en rond Morsdorf geweldig wandelen en voor hen die willen fietsen, zijn er prachtige - en soms ook vlakke fietspaden. Fietsen kan men in Cochem onder meer huren voor slechts ongeveer € 8,00 per 24 uur.
Dag 1 Morsdorf - Duitsland
Via de aan wijzigingen van het autonavigatiesysteem, zijn we eerst over de grote wegen en later via allerlei binnenwegen uiteindelijk in Morsdorf aangekomen.
Zoals eerder geschreven, ligt Morsdorf op een plateau, maar dat wil zeker niet zeker niet zeggen dat hier alles plat is. In tegendeel. Zodra je Morsdorf verlaten heb, zijn er afdalingen en klimmetjes van laag tot incidenteel 15 % welke gelegen zijn in donkere bossen, met daar weer in verscholen kleine dorpjes met natuurlijk in bijna elk (mini) dorpje ook een kerkje en een pension.
Rondom Morsdorf zijn er akkerbouwvelden, welke in de heuvels zijn gelegen. De vele smalle kronkelwegen, alwaar je volgens de Duitse richtlijnen tot 100 km per uur mag oprijden, verbinden de dorpjes met elkaar.
Ik heb het niet geprobeerd om 100 km. Per uur hier te rijden, de wegen zijn hiervoor veel te smal. Ook is het me te link om dat te doen.
Het pension is sinds meer dan 40 jaar eigendom van dezelfde familie Wendling, dus een echt familiebedrijf. Oma maakt de groenten klaar, mama kookt, papa en hun enige dochter doen de bar en de bediening. Moeder en dezelfde dochter doen ook het schoonmaken en ieder doet ook eigenlijk alle werkzaamheden die nodig zijn om een pension goed te laten draaien.
Het pension is gemoedelijk en beschikt over enige eenvoudige 2 persoons kamers, welke allen beschikken over douche, toilet en TV. Achter het pension is een grote tuin welke heel veel rust uitstraalt. Men moet niet naar Morsdorf gaan wanneer men op zoek is naar een uitbundig uitgaansleven, dat heb je hier niet. Hier heb je rust, ruimte, natuur en heel mooie huizen. Voor entertainment moet men naar ondermeer Cochem en Boppard gaan. De plaatselijke kroeg en de bar van het pensione zijn heel gemoedelijk en soms wordt er een muziekuitvoering hierin gegeven.
In de loop van de middag zijn we dus in Morsdorf aangekomen en we worden direct zeer hartelijk en persoonlijk door de familie ontvangen. We brengen onze bagage naar onze kamer, welke gelegen is op de eerste etage. Er is geen lift.
De bedden zijn van een goede kwaliteit, echter het mijne kraakt. Ben je gewend om op een hard kussen te slapen, neem dan gerust je eigen kussen mee. Mijn ervaring was, dat de kussens groot zijn, maar ook heel zacht. Eerst hadden we 1 kussen per persoon, maar bij navraag was er zo een tweede kussen voor ons beschikbaar en dat sliep een stuk beter.
Het avondeten wordt in zeer grote porties opgediend en bestaat uit soep, hoofdmaaltijd, zeer uitgebreide porties, vlees en iets na, dit naar ge lang het menu van de dag. Elke avond wordt er ander eten opgediend. Men kan geen keuze maken uit bijvoorbeeld 3 verschillende soorten van avondeten, men eet wat de pot schaft. Maar als er iets is wat u beslist niet lust, laat dat dan tijdig weten, dan men maakt een andere maaltijd speciaal voor u, zonder problemen klaar.
Na het avondeten kan men bijvoorbeeld iets bestellen aan de bar. Het entertainment bestond uit: lezen, dobbelen, kaarten en met elkaar praten en drinken. Soms is er een muziek uitvoeringen zoals ik iets later zal beschrijven.
Vanaf de eerste nacht tot en met de laatste nacht hebben we overheerlijk en rustig geslapen, zonder gestoord te worden door disco’s of zoiets.
Op Vrijdagavond lijkt de bar DE UITGAANS GELEGENHEID voor de plaatselijke bevolking, dan zit de bar heel erg vol. Soms wordt er ook in het restaurant gedeelte van het pension vergaderingen gehouden.

*Een volgende dag Morsdorf - Duitsland.
*Ontbijt is er tussen 08.00 en 09.00 uur. Het is de bedoeling dat je uiterlijk om een paar minuten voor negenen aan tafel zit om te gaan ontbijten. Het ontbijt is behoorlijk uitgebreid, dus niet alleen wat harde broodjes met een klontje boter en een schaaltje jam. Er was duidelijk veel meer, zoals sinasappelsap, koffie, thee, vleeswaren, kaassoorten, zoetigheden, yoghurt met of zonder muesli, gekookte eieren, etc.
Vandaag hadden we eigenlijk al onze zinnen gezet om een boottochtje op de Moezel te gaan maken.
We reden naar het mini dorpje Beilstein, dat tegen een bergvoet ligt aangeplakt en waarop een ruïne kasteel staat, welke men kan bezichtigen. De weg daarheen is te wandelen, maar op sommige stukken is de weg stijl.
Verder is het een heel toeristisch plaatsje, direct gelegen aan de rivier de Moezel, waar veel restaurantjes, wijnverkoop en winkeltjes zijn. Er is een bootverbinding tussen Beilstein en Cochem (maar ook naar andere plaatsjes aan de Moezel) en men zou een retourtje kunnen boeken met een verblijf van circa 1,5 uur in 1 van die plaatsen. Natuurlijk kan men ook een rondvaart per boot voor 1 uur boeken.
We komen al om 10.00 aan in Beilstein aan, het is namelijk niet te ver rijden vanaf het pension.
Nu we bij het boekingskantoor van de rondvaartboot staan, blijkt dat de eerste boot pas om 12.00 uur gaat. Daar blijven we niet op wachten, daarvoor is het plaatsje te klein en is er te weinig te zien om nog 2 uren rond te hangen.
Ook hadden we onze zinnen gezet om naar de Rijn te gaan met zijn talrijke leuke plaatsjes en zijn vele bezienswaardigheden. We stellen onze navigatie in op de plaats Bingen en dat is best wel een hele autorit. Maar wat maakt het uit, we hebben de tijd en we hebben vakantie en we willen het een en ander zien.
Na enige uurtjes rijden komen we uiteindelijk in Bingen aan, we hebben bewust gekozen om een omweg te maken, zodat we een goede dagvulling hebben en ook veel zullen zien. Eenmaal in Bingen aangekomen, gaan we tanken bij de ARAL. Uit eerdere ervaringen wijs geworden, ga ik eerst binnen even kijken of ik wel met de pinpas kan betalen. Gelukkig, er staat zo’n automaat. Ik tank vol en wil met mijn bankpas afrekenen. Nu komt de verrassing, de ARAL mevrouw waar ik wil afrekenen, vertelt mij dat het pinapparaat alleen Duitse bank / giro passen kan verwerken en of ik nu dan maar contact wil betalen. Natuurlijk hebben we contant geld bij ons, maar stel je eens voor dat je alleen je bankpas bij je hebt. Dan heb je een probleem. Bij vele andere, niet Aral tankstations, was het geen enkel probleem om met de Nederlandse bankpas te betalen.
We gaan nu via de B 9 ( Rijnoever) de toeristische route rijden richting - van Bingen naar Koblenz - en plannen om ook de - drei-eck - te gaan zien in Koblenz, daar waar de Rijn en de Moezel bij elkaar komen. Echter die bestemming halen we vandaag niet, onderweg is er zoveel te zien en te beleven.
Ter informatie: aan de Rijnoever staan witte grote borden met zwarte cijfers er op, dat zijn kilometerborden. Hierop kunt u bijvoorbeeld een routeplanning maken en weten de kapiteins op de schepen waar ze precies zitten. We reden de volgende route via de volgende kilometerborden met de volgende verklaringen door mij gegeven:
528,0 km Bingen, is gelegen tegenover Rudesheim, die verbonden wordt d.m.v. een pontje. Deze oude stad is van Romeinse oorsprong en is beslist de moeite waard om te bezoeken. Het is gelegen daar waar de rivier de Nahe in de Rijn stroomt. Nu is het een wijnproductie stadje.
529 - 530 km. De kortste kilometer. *Door een kleine mis calculatie, toen de originele metingen werden verricht, kwam men hier in de knoop met de echte afstanden. *Vandaar!
530,2 Muizentoren. Een oude kloktoren (13 -1 4 eeuw), gebouwd op een rots in de Rijn, eens een tolpost. De leggende zegt dat de aartsbisschop van Mainz bij de muizen in de toren aan het eten was als straf omdat hij hongerige mensen tot de doodstraf had veroordeeld d.m.v. de brandstapel.
530.4 Ehrenfels. Een ruïne kasteel, gelegen in de wijngaarden, gebouwd rond 1211 om de nauwe valei te controleren. Hier moest men tol betalen. Het kasteel werd vernietigd in 1689.
*534.5 Reichenstein - Gebouwd in de 11 e eeuw, vernietigd door de Fransen in 1688 en weer herbouwd in 1899. Nu een hotel en een museum.
537.4 Sooneck - Gelegen in het Zuiden Woud, een ander kasteel die gedateerd is in de 11 e eeuw. Het werd vernieuwd in 1840 en is nu eigendom van de Staat.
539.4 Niederheimbach - Een dorpje die uitzicht heeft op de plaats Heimburg welke gebouwd was in 1305.
539.8 Lorch - Een oud wijnstadje bij de ingang van het prachtige Fluister vallei. Boven de stad burcht Nollig, eens een gedeelte van een groot fort.
541.0 Rheinlebach - Dorpje die gedomineerd door de burcht Fustenburg, een kasteel welke gebouwd werd in 1129, nu een ruïne.
543.0 Bacharach - A karaktervol stadje, met goed bewaarde muren en torens van de 14 - 16 e eeuw met een prachtig uitzicht op de ruïne van Burcht Stahleck (datum 1235) waar nu een jeugdhotel in is.
545.0 Pfalzgrafenstein - Een van de meest gefotografeerde attracties aan de Rijn, een klein fort welke midden in de rivier is gelegen die er uitziet als een klein oorlogsschip. Gebouwd in 1326 om tolgelden binnen te halen en groter gemaakt in de 17 e eeuw.
546.3 Kaub - Een wijndorp, met goed bewaarde stadswallen. Boven het dorp is gelegen Burcht Gutenfels, een imposante 13 e eeuw kasteel. Nu een hotel.
549.1 Schonburg - Een ruïne kasteel, welke eens enorme torens en stadsmuren had. Waarschijnlijk uit het begin van de 10 e eeuw.
550.0 Oberwesel - Eens een Romeinse nederzetting, gebouwd op de heuvels rond de rivier, een prachtige plaats, welke nu nog zijn omgeven met muren en torens uit de 13 - 14 e eeuw… De Katholieke kerk, daterend uit de 14 e eeuw is imposant en heeft een geweldig interessant interieur.
554.2 Lorelei - De legende van het Lorelei meisje is als volgt:, het meisje met het gouden haar die al zingend haar haren komt en de varenden in de war brengt hiermee en zodoende op de rotsen in de rivier schipbreuk laat lijden. U kent beslist het zo bekende Lorelei lied: Ich weiss nicht was soll es bedeuten dass Ich so traurig bin, ect.
556.1 Sint Goar - Sint Goarshausen - Pittoreske tweeling wijnstadjes verbonden d.m.v. een ferry aan de tegenover gelegen rivierbeddingen. Sint Goar is genoemd naar de 6 e eeuw heilige Sint, gelegen beneden het massieve fort van Burcht Rheinfels, eens de machtigste op de midden Rijn, gebouwd in 1242. Aan de andere zijde van de rivier Sint Goarshausen, gelegen aan de voet van de Burcht Katz, gebouwd in de 14 e eeuw, hersteld in de 19 e eeuw en nu een vakantiehuis. Een klein beeld van het meisje van de Lorelei kan men zien aan het einde van de havenkade te Sint Goarshausen, het is gedateerd 1983.
558.7 Maus - Eigenlijk is de naam Burcht Thurnberg, gebouwd in de 14 e eeuw en herbouwd in 1099 - 06 nadat het eerst een ruïne in de 19e eeuw was geworden.
566.0 Bad Salzig - Een spa dorpje omgeven door fruit, speciaal kersen.
567.0 Kamp Bornhofen - Een tweeling dorpje gelegen beneden de kastelen van Liebenstein en Sterrenberg, welke bekend staan onder de namen - Vijandelijke Broeders - als een resultaat van de meningsverschillen tussen de twee broeders.
570.5 Boppard - Dit populaire plaatsje, met zijn kleurrijke promenade gelegen aan de rivierzijde, met zijn vele hotels, is van Celtik origine en was eens het Romeinse fort Boudobriga. Het is gelegen aan de grootste lus van de Rijn, bekend als de Boppard Hamm, met zijn fameuze wijngaarden. De stoeltjeslift naar de Gedeonseck kan vanaf de rivier gezien worden. Vanaf het bovengelegen restaurant, kunt u genieten van prachtige uitzichten. Dit stadje is een van mijn favoriete plaatsjes die ik nu maar zeker ook in het verleden meerdere malen bezocht heb. Het stadje heeft iets, is het er niet druk met toeristen, dan is het er nog altijd met druk met boten.
*Na in Boppard de auto geparkeerd te hebben (zeer goedkoop), hebben we het plaatsje verder te voet bezichtigd en later, met een ijsje in de hand, hebben we plaats genomen aan de Rijnboulevard, rustig zitten genieten van het ijsje en het leven aan de Rijn. Boppard = een aanrader.
We hebben besloten, zeker in verband met de tijd en de lange weg die we inmiddels hebben gereden, niet naar Koblenz verder te rijden maar terug te keren naar Morsdorf gelegen op relatief korte afstand van Boppard.
Een volgende dag - Morsdorf - Duitsland.
We kregen de tip om ook een naar de plaats Bernkastel-Keus te gaan.
Via een prachtige - en bochtige rit door de bergen, kwamen we aan in deze relatief grote plaats, direct gelegen aan de rivier de Moezel. We hadden geluk, we konden onze auto gratis parkeren, maar dat betekende ook, dat we iets verder van de stad afstonden en dus nog een stukje moesten lopen om in het centrum van de stad te komen. Maar we hadden onszelf beloofd om meer te wandelen en deden dat dan ook graag. Over betaalde parkeerplaatsen hoeft u hier zich geen zorgen te maken, die waren er in overvloed en tegen zeer betaalbare prijzen. Nederland zou hier heel wat van kunnen leren. Voor een uur parkeren betaal je circa 0,50 per uur. Voor die prijzen blijven toeristen ook wat langer hangen en kunnen ze ook meer besteden.
We stonden met onze auto aan de oevers van de Moezel en niet ver van 1 van de 4 rondvaartboten firma’s. We maakten onze keuze en gingen met 1 van hen een uurtje varen. Dat hield in: een half uur stroomopwaarts en dan een half uurtje stroomafwaarts varen. De zon scheen uitbundig, het was praktisch windstil en dus relaxend rondkijken vanaf het bovendek. Na deze rondvaart gingen we de stad bekijken. Een doolhof en een aaneen schakeling van toeristische winkeltjes zoals: kleding, restaurantjes, pensions, hotelletjes, wijnproeverijen en verkoop hiervan, waar grote menigten toeristen dagelijks naar afreizen, trokken ons voorbij. Koffie met gebak in een restaurant tegen vaak beter betaalbare prijzen dan in Nederland. Zoals gezegd, het was een drukte van belang. Busladingen vol toeristen werden er voor enige uren gedropt om bijvoorbeeld een andere soort van boottocht te maken. Niet alleen rondvaarten worden er aangeboden, ook kan men van de ene aanlegplaats naar de andere varen en later weer terugvaren of gewoon met de stadsbussen weer je terug te laten rijden. Mogelijkheden volop in deze stad om er de tijd door te brengen.
Na een oponthoud van circa iets meer dan een uur, hielden we het voor gezien. We wandelden terug naar onze auto, stapten in en besloten om via de andere kant van de rivier langzaam terug te rijden richting Cochem. Via kronkelende - en soms smalle wegen en gezellig uitziende plaatsjes, bereikten we later in die middag het volgende toeristische plaatsje Beilstein, alwaar we eerder geweest waren.
Vanuit Beilstein klom de auto de steile bergen weer op, alwaar de wegen soms te smal kunnen zijn voor bijvoorbeeld auto’s met caravans. Misschien is het wel verboden voor hen om op deze weg te rijden. Ik heb er niet bewust naar gekeken. Had ik dat wel gedaan, dan had ik u hierover wel geïnformeerd. Tegen etenstijd, en met weer veel kilometers extra op de teller, kwam we in ons pension aan, weg uit de toeristische drukte, terug in de rust van Morsdorf.
Een andere dag. Morsdorf - Duitsland ,Cochem en meer!
Zoals u waarschijnlijk weet, groeien tegen de juiste berghellingen, rond o.a de rivieren Rijn en Moezel (maar ook op andere plaatsen in Duitsland) vele soorten wijndruiven die rond september zorgen voor diverse wijnfeesten.
Dit is een belangrijke bron van inkomsten en deze wijnen worden naar vele landen van de wereld geëxporteerd. Of het nu gaat over rode -, witte -, of rosé wijnen, er zijn er vele bij die ik lekker vind en zou vinden. Het is praktisch onmogelijk om ze allen te proeven. Het aanbod is zo groot. In vele winkeltjes wordt een (groot) assortiment aan wijnen (en niet alleen uit deze streek) aangeboden ter verkoop of via wijnproeverijen. Elk plaatsje schijnt zijn eigen soorten van wijnen te hebben en er is genoeg te koop tot zelf de wijnstruiken in een potje aan toe. De prijs voor een wijnstruik op pot is gemiddeld circa € 5,00 per stuk. Indien u van weinbrand houd, dan kan je ook je slag slaan. Deze Duitse kognac is vaak heerlijk zacht en in verhouding met de prijzen welke in Nederland worden gerekend, erg interessant.
Genoeg over drank.
We verlaten het toeristische Cochem, met zijn zeer bekende kasteel op de top van een berg, alwaar u naar toe kunt gaan lopen (maar het is wel klimmen geblazen), via een busje of hoe dan ook op uw manier om meer te zien van deze streek. Wij rijden richting Koblenz en na enige kilometers Cochem te hebben verlaten, krijg je vervolgens de keuze, of aan de linker zijde van de Moezel naar Koblenz te rijden, of aan de rechterkant van de Moezel naar Koblenz te rijden. De weg aan de linkerzijde is het meest toeristisch, met veel bochten en kleine dorpjes. De weg aan de rechterzijde lijkt meer op een soort van snelweg, je kunt hier, indien je dat wenst, lekker opschieten. We kozen voor de snelweg en reden uiteindelijk toch weer naar Boppard, gelegen aan de Rijn. Boppard is een hele leuke plaats. Winkelstraatjes, een gezellig centrum, een marktplaats, een wandelboulevard met bankjes, direct gelegen aan de Rijn, waar het lekker vertoeven is. Is het niet druk in het stadje dan is het toch gezellig druk aan de Rijn. Boten van diverse firma’s varen af en aan. Het uitzicht vanaf de boulevard is prachtig . Een kabelbaan brengt je naar hogere sferen. Kortom lekker om hier te zijn.
Na een tijdje aan de boulevard gezeten te hebben, gingen we terug naar de rust van ons pension te Morsdorf voor het avond eten.
Weer een andere dag Morsdorf - Duitsland.
Tot nu toe hebben we, gemeten vanuit ons vertrek vanuit huis circa 1000 kilometer gereden, want er is zoveel te zien en te beleven.
Weer schijnt het zonnetje aan een strakke blauwe hemel. Na rustig ontbeten te hebben, namen we nog wat tijd om te ontspannen in de grote tuin van het pension. Diverse ligstoelen en tafeltjes staan onder de notenboom opgesteld in een schaduwrijk plekje. De fontein staat dapper te spuiten en dat maakt de sfeer nog meer ontspannen dan het al is. Het bier smaakt ook best en is zeer betaaldbaar.
We hebben het plan opgevat om vandaag niet zo veel kilometers te rijden en het dus dichtbij te zoeken. Eerst rijden we naar het stadje waar de banken en grotere winkels zijn. De naam is Kastellaan en is gelegen op circa 15 kilometer afstand van ons pension. Er zijn wat winkelstraatjes en er is een Lidl. Maar het meest belangrijke, vinden wij, van dit plaatsje zijn het ruïne / kasteel en een grote kerk. Naar het gedeeltelijk ruïne kasteel zijn we gaan lopen. Dat is niet erg moeilijk en ook niet ver. Langzaam gaat het wandelpad omhoog, dus voor mensen met weinig conditie is dat misschien ook te doen. Er zijn wat terrasjes in de smalle - maar gezellige winkelstraat om van het een en ander te gaan genieten. Door het dak van het kasteel is er ruimte gehouden om de oude bomen er door te laten groeien. Grappig!
Na een bezoek aan deze plaats, rijden we weer richting Moezel. We noteren dat op diverse plaatsen gedurende de avond een gezellige boottocht kan maken, compleet met wein - weib - essen - muziek en waarschijnlijk nog veel meer. Wij hebben daar geen zin in en rijden dus vervolgens verder naar Kasteel Eltz. Na eerst afgedaald te zijn naar de rivier de Moezel, klimmen we nu weer via smalle en kronkelige weggetjes, via kleine dorpjes, om uiteindelijk uit te komen op een parkeerplaats. We zien nog steeds geen kasteel en die zou je toch op afstand toch wel moeten zien, want meestal zijn kastelen gelegen op de top van een berg of heuvel. Dus tot nu toe zien we nog steeds geen kasteel. We betalen de 1,50 parkeergeld. Het begint plotseling te hozen. Vlug de jassen aan en de paraplu opsteken, blijven we tenminste droog. We volgen onze voorgangers die ook voor het kasteel komen. Onderweg knopen we een gesprek aan met een stel fietsers die hier hun fietsvakantie houden en vragen hen waar het kasteel is en of het de moeite waard is om er heen te gaan en wat de entreeprijs is. Ze vertelden ons, dat wanneer wij alleen de buitenzijde van het kasteel willen zien, dat we dan slechts ongeveer 500 meter redelijk steil bergafwaarts moeten lopen en dan kan je in een soort van trechterdal het kasteel van bovenaf goed bekijken. De weg was inmiddels door de regen glad en nat geworden en dus besloten we het kasteel alleen van boven af te gaan zien. Aangekomen op die plek zagen we een prachtig kasteel.
Om naar het kasteel te komen, moet men of lopend via een steile, maar goed geasfalteerde weg, naar beneden lopen en met de wetenschap dat je ook weer tegen die steile weg omhoog moet lopen. Dat zal een probleem zijn voor mensen met weinig of geen onthoudingsvermogen.
Er is derhalve ook, tegen betaling, een VW busje, die je van de parkeerplaats naar het kasteel en weer terug brengt.
We liepen zeer langzaam terug richting parkeerplaats en langzaam klaarde het weer op. Gelukkig maar!
Op ongeveer 15 kilometer van Eltz is het Kasteel Pyrmont, de weg is klimmend, soms heuvelachtig en soms rijden we met grote bochten door akkerbouw velden. Het is tamelijk laat dat we bij het kasteel Pyrmont aankomen en we moeten toch nog een redelijk stuk terugrijden. De terugrit gaat weer dalend naar de Moezel en vandaar weer, soms zeer sterk stijgend, terug naar ons pension.
Vanavond is er, special voor de toeristen, een optreden van een blaaskapel met volksmuziek in de open lucht. Circa slechts 60 mensen zijn er op afgekomen. Het orkest blaast er flink op los en speelt het ene na het andere volksmuziek deuntje. Je kunt bier en frisdranken kopen. Het wordt al snel te fris om buiten te blijven en langzaam wordt het al donker, dus een excuus om naar het warme pension terug te gaan.
Een volgende dag Morsdorf - Duitsland.
De dag voor ons vertrek hadden we niets speciaals gepland. Maar om de hele dag een boek te lezen of te puzzelen, dat is toch wel heel veel gevraagd. Het weer werkt weer mee, de zon schijnt en we stappen weer in de auto.
We volgen onze autowielen en komen weer in Cochem uit. Wat is Cochem eigenlijk vraag ik me weer eens af. Heel gewoon: er staat een fantastisch kasteel, die ik al eerder op 1 van mijn reizen gezien heb, op de top van een berg. Hier kan men heen gaan of te voet (vergt veel conditie) of via transferbusjes (tegen betaling) en het is aan te raden om dit kasteel te bezoeken. Er zijn veel kleurrijke huizen en huisjes. Verder is Cochem gelegen aan de rivier de Moezel waar je verschillende soorten van boottochten op kunt maken. Voor de 60 plussers; indien je een boottocht op Maandag en / of Vrijdag maakt via de firma KD German Rhineline, dan is er een korting van 50 % op de ticketprijs. Dus eigenlijk twee reizen voor de prijs van 1 persoon.
Verder zijn er vele restaurantjes, wel of niet gelegen met uitzicht op de rivier, kleding en wijn verkoop, twee banken om geld te pinnen, heel veel pensions en hotels. Cochem is een plaats waar menig toerist is en komt. De busfirma’s bieden hun dagtochten vanuit elders aan naar Cochen en dus kan het wel eens een drukte van belang zijn. Ik vraag me zomaar af: hoeveel mensen die Cochem bezoeken, gaan werkelijk naar het Kasteel. Ik weet het niet en het is niet zo belangrijk voor mij om dat te weten.
We hebben koffie in Cochem gedronken en zijn van de drukte weggegaan. We hebben gedurende enige uren lekker in de zon zitten genieten op een bankje aan de Moezel en genoten van de mensen en de bezigheden rond ons heen.
Een dag later zijn we via Koblenz, richten Keulen en vervolgens bij Venlo de grens over gegaan, naar huis (via een omweg) gereden.
Ontspannen en moe van indrukken zijn we nu weer thuis.
Een fijne vakantie gehad bij de familie Wendling.
Voor meer informatie http://www.gasthaus-wendling.de/
Heeft u nog geen vakantie gehad of plan u een vakantie, wij kunnen rustzoekers dit pension van harte aanbevelen.
Fred Vorstenbosch
augustus 2007