Walvissen spotten

Een walvis ! De dag van je leven in Noord Noorwegen

                 “Walvis !” De schipper wijst voor voor de boeg. Opgewonden  en vol verwachting gaat het richting de reling waar de ‘fontein’ van de  walvis te zien is.                             

                                                                                                                 Een fontein van water schiet de lucht in op een afstand van  nauwelijks 30 meter en je kunt een tijdje het imposante dier van 15-16  meter lang in het water zien, terwijl het langzaam voorbij zwemt.

Dan roept de kapitein: “Duiken!” en de walvis kromt zijn rug, tilt zijn enorme staartvin in de hoogte en verdwijnt in de diepte onder enthousiast geroep van de kinderen, geklik van de camera’s en het applaus van het internationale publiek.

Gevoelige reacties

Walvissen roepen bij iedereen emotionele reacties op. Veel meer dan alle andere levende dieren, worden ze gezien als een symbool van de wankele ecologisch evenwicht van onze aarde.
Louise Thompsom uit Engeland is stapelgek op deze grote schepsels. Eigenlijk zijn ze de voornaamste reden voor haar vakantie in Noorwegen.

  • “Ik kan het niet uitleggen, walvissen hebben iets magischs. Sinds ik als klein meisje een documentaire op televisie heb gezien over walvissen, droom ik ervan om walvissen in hun natuurlijke omgeving te zien. Deze walvissafari was een fantastische belevenis.”
    **
    Wereldrecord**

De potvissen hebben het wereldrecord onder de zoogdieren wat betreft duiken. Ze kunnen tot een diepte van 3000 meter duiken, het is dus zeldzaam dat je dezelfde walvis gedurende dezelfde trip zult terugzien.
Maar men heeft een behoorlijke kans om minimaal twee andere walvissen te zien, omdat de safari’s worden georganiseerd in een gebied dat bekend staat als de rijke proviandkamer van de walvissen. Hier komen duizenden walvissen om zich te voeden met inktvis en vis.
De potvis is de walvissoort die het meest wordt waargenomen in het zomerseizoen, maar als u geluk hebt kunt u ook grienden, dwergvinvissen, bultruggen, dolfijnen en orka’s zien. En u zult vast en zeker het prachtige uitzicht, de frisse zeelucht en de natuur nooit vergeten.

Feiten

**Bedrijven die walvissafari’s aanbieden in de zomer:
**http://www.arcticwhaletours.com/
http://www.whalesafari.no/

Waar:
Stø en Andenes in Vesterålen (in de provincie Nordland)
**Wanneer:
**Van midden mei tot midden september

Prijzen:
Vanaf NOK 870 voor volwassenen en NOK 550 voor kinderen.
De meeste organisatie garanderen walvissen – als u geen geluk hebt en tijdens uw eerste tocht geen walvissen krijgt te zien, komt u zonder kosten in aanmerking voor een nieuwe tocht of ontvangt u een terugbetaling.
Waard om te weten:

[ul]
[li]Boek vooraf. [/li][li]Het kan zijn dat een trip wordt gecancelled, dus zet niet in op één enkele dag. [/li][li]Als de zee wat onrustig is, kan het geen kwaad om voor vertrek pillen tegen zeeziekte in te nemen. [/li][/ul]
Wat moet u meenemen:
Warme kleding en schoeisel.

Bron: www.visitnorway.com
http://www.visitnorway.com/nl/Bestemmingen/Noord-Noorwegen/Vesteralen/Activiteiten-in-Vesteralen/Een-walvis-De-dag-van-je-leven-in-Noord-Noorwegen/

Hier nog enkele foto’s die wij gemaakt hebben tijdens onze walvissafari vanuit Andenes:

Potvissen:

Orka’s:

Wij vonden het een geweldige ervaring. We hebben er meerder potvissen gezien en een school orka’s. Het was het geld zeker waard!!