Waar en wanneer is het Noorderlicht te zien

Waar en wanneer is het Noorderlicht te zien

Voor de beste kansen om de aurora borealis te zien, moet u naar het noorden van 'Noorwegen reizen tussen de late herfst en vroege voorjaar.

Wanneer zijn de noorderlichten te zien

Het zien van de aurora borealis, ook wel noorderlicht of poollicht genoemd, is een bijna mystieke ervaring.

De lichten zijn het best zichtbaar tijdens de late herfst, winter en vroege voorjaar. Tussen de herfst-equinox en de lente-equinox (21 september tot 21 maart) is het gegarandeerd donker tussen 18:00 en 01:00, wanneer de kans op het zien van het noorderlicht het grootst is. Echter, het weer is ook van belang, en september, oktober en november hebben de neiging om vaak nat en bewolkt te zijn in het Noorden van Noorwegen.

In december wordt het weer vaak droger, en is er doorgaans al een sneeuwdek gevormd. Indien u in december of januari gaat, kunt u de poolnacht meemaken, gekenmerkt door zeer lange schemeringen en extreem korte dagen - of helemaal geen daglicht verder naar het noorden. in februari en maart beginnen de dagen aanzienlijk te lengen, en kunt u het landschap, bedekt in een maagdelijk sneeuwtapijt in het volle daglicht bewonderen, terwijl het 's avonds nog donker genoeg is om het noorderlicht te kunnen zien in volle glorie. In april blijft het 's avonds al veel te lang licht om het noorderlicht goed te kunnen zien.

Garanties kunnen echter nooit worden gegeven. Soms ziet u weken achtereen iedere avond het ene na het andere schitterende lichtspel, andere keren sneeuwt het de hele avond door en is er door de dichte bewolking niets te zien. Weer andere keren komen de noorderlichten niet eens tevoorschijn. Uiteraard, hoe langer u blijft, en de meer tijd die u ervoor uittrekt, hoe meer kans u heeft om de aurora in hun volle glorie te kunnen zien.
**
Waar is het noorderlicht te zien**

In theorie is het mogelijk het noorderlicht in heel Noorwegen te kunnen zien, maar in de praktijk komt het erop neer dat de beste plaatsen hiervoor boven de Poolcirkel in Noord-Noorwegen liggen.

Noord-Noorwegen ligt van de Lofoten tot aan de de Noordkaap binnen de gordel waar het noorderlicht het vaakst wordt waargenomen. Dit betekent dat geen andere plaats op de wereld betere kansen biedt om het noorderlicht waar te kunnen nemen, en dat een locatie binnen dit gebied even goed als een andere kan zijn. In feite zien waarnemers vanuit Tromsø dezelfde noorderlichten als waarnemers op de Lofoten, zij het van een andere hoek. Statistisch gezien, is het droogste weer en de beste kans op heldere luchten te vinden in het binnenland, maar met een sterke oostenwind kan het helderder langs de kust zijn dan in het binnenland.

Om deze lichtshow het beste te kunnen waarnemen moet u nachten met een volle maan vermijden, alsmede regio’s waar veel lichtvervuiling aanwezig is omdat deze de ervaring een stuk minder indrukwekkend maakt. Vergeet ook niet om u warm aan te kleden.

Bron: VisitNorway
http://www.visitnorway.com/nl/Activiteiten/Bezoekwaardige-hoogtepunten-en-cultuur/Natuurattracties-in-Noorwegen/En-toen-was-daar-het-noorderlicht/Waar-en-wanneer-is-het-Noorderlicht-te-zien/

      • Updated - - -

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“E4gRTI5bANA” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

Thanks voor de info. Zijn aan het kijken wanneer we best gaan.
Vriendelijke groetjes