Veel hotels eindigden 2009 met rode cijfers

De stabiele toeristencijfers stemmen niet iedereen in de toeristische sector tot tevredenheid. Het toegenomen kameraanbod en de lagere tarieven maken dat veel hotels 2009 in de rode cijfers eindigden.

“Behalve het aantal toeristen, hebben we ook de juiste klant nodig om enige impact te veroorzaken”, zegt Rolf Sprecher. Hij vertegenwoordigt de Lionstone Group als eigenaar van Breezes, Floris Suite en Hilton. De hotelier concludeert dat de hotelsector weinig plezier had van de tijdelijke hausse uit Venezuela. “Fantastische aankomstcijfers vanuit Venezuela eind 2007 en begin 2008. Maar geen toegevoegde waarde. Het gevolg was dat we geen bedden meer beschikbaar hadden voor de Amerikaanse toerist. Hierdoor raakten we ook de tweede (dagelijkse, red.) vlucht van American Airlines kwijt.”
Breezes kampte met een bezetting die ruim 4 procent lager lag dan in 2008. Dat lijkt weinig, maar met een 8,5 procent lager kamertarief kwam de opbrengst 13 procent lager uit. “Dat is slecht”, oordeelt Sprecher, die daarbij opmerkt dat ook de sterk gestegen kosten van invloed zijn. “15 procent stijging van het minimumloon en 19 procent hogere utiliteitskosten.”
Hilton op Piscadera scoorde een bijna 10 procent lagere bezetting dan in 2008. Dat komt overigens overeen met de gemiddelde kamerbezetting van alle bij de Chata aangesloten hotels die tot en met november gemiddeld 10 procent slechter scoorden. Hilton liet het kamertarief met bijna 8 procent zakken en registreerde uiteindelijk 16 procent minder aan revenue (inkomsten per kamer). “Heel slecht. Alle inkomsten gaan op aan kosten.”
Het zakenhotel Floris Suite deed het met een 18,5 procent lagere bezetting het slechtst van de drie, hoewel de tarieven maar een half procent omlaag gingen. De inkomsten liepen met 21 procent terug. “Ook heel slecht. Floris Suite moest het afleggen tegen Marriott, Renaissance en ook ons eigen Hilton, die drastisch hun kamertarieven verlaagden om maar bedbezetting te genereren.”
De Zwitserse manager van de Lionstone Group waarschuwt om zich niet blind te staren op mooie statistieken van het CTB. Hij ziet bovendien ook nog eens met lede ogen de verhoging van de casinobelasting voor komend jaar tegemoet. “Alles bij elkaar dus niet zo goed als het was.”
Ook Jacob Gelt Dekker tempert het positivisme waar het gaat om bezoekersaantallen. “De discounting was gedwongen enorm”, zegt hij naar aanleiding van de mondiale crisis. Hij wijst erop dat ook Antillianen uit Nederland die op familiebezoek of voor zaken komen worden meegeteld als toerist. “Velen logeren bij familie en geven weinig of niets uit. Belangrijk zijn de bestedingen van toeristen in totaal.

Bron: Niet Gevonden