Stroom in Japan, voor camera, iPhone, etc.

Er is al veel over geschreven maar toch nog niet voldoende. Om niet met lege handen… en accu’s in Japan te zitten ben ik even benieuwd. Overal waar 100-240V~ én 50-60Hz op staat is te gebruiken in Japan (met een USA stekker voor 't stopcontact zelf.

De output van de opladers of stekkers (naar usb naar bijvoorbeeld GoPro of iPhone) maar niet uit.

Klopt inderdaad, stroom in Japan is 100 volt, in Tokyo en ten noorden daarvan 60Hz, en ten westen 50Hz. En met stekkers die praktisch identiek zijn aan de Amerikaanse stekkers met 2 platte pinnen. Er is een miniem verschil, maar de toleranties zijn dusdanig dat het altijd past.

De meeste moderne apparatuur/opladers lusten zo’n beetje alles. Het zijn voornamelijk oudere adapters (nog met een echte trafo in plaats van elektronisch geschakeld) die kieskeurig zijn of in een heel enkel geval een omschakelaar hebben.

En met USB-laders is het nog makkelijker: die geven allemaal 5V output, met hooguit een wisselende laadstroom. Dus mocht je er onverhoopt eentje hebben die niet bruikbaar zou zijn in Japan, dan kan je probleemloos een andere lader gebruiken. Ik heb er zelf ook eentje in een 100-yen winkel gekocht, supercompact en geen geklooi met verloopstekkers…