Stolberg (Oranje-route Duitsland)

STOLBERG (ligt in de deelstaat Sachsen-Anhalt en is de 12e plaats van de Oranje-route)

Verborgen in de Harz ligt het pittoreske stadje Stolberg en was eertijds residentie van de graaf Stolberg zu Stolberg. Het stadje ligt op een hoogte van 300-350 meter en is één van de oudste plaatsen in de zuidelijke Harz. Stolberg kreeg als eerste stad op het vaste land van de Europese Commissie het predikaat: Historische Europese Stad.

Stolberg komt voor het eerst voor in de archieven van 1157. De prachtige binnenstad met zijn ruim 380 vakwerkhuizen uit vijf eeuwen doet middeleeuws aan.

Juliana van Stolberg (stammoeder van het huis van Oranje-Nassau) werd geboren op 15 februari 1506 op slot Stolberg. Juliana woonde tot haar 13e in Stolberg en Wernigerode.
In 1523 trouwde Juliana van Stolberg met graaf Filips de Tweede die in 1529 stierf. Daarna trouwde Juliana met graaf Willem de Rijke van Nassau-Dillenburg. Via hun twee oudste zonen, prins Willem de Eerste en graaf Johan de Zesde werden Juliana van Stolberg en Willem van Nassau stamouders van ons Koningshuis. Koningin Beatrix is een directe afstammelijng van Juliana van Stolberg. Het slot is nu eigendom van de Stiftung Deutsche Denkmalschütz. Na diverse opknapbeurten zal het slot weer worden open gesteld voor publiek.

Het Josephskreuz is een technisch bouwwerk uit de negentiende eeuw. Het ijzeren kruis op de Grosze Auerberg bij Stolberg is 38 meter hoog en is via 200 traptreden te bereiken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Harz. Van hier uit kun je wandelen langs de Strasze der Lieder, een wandelroute met 14 stations, gewijd aan ons volkslied.

Parkeren: aan het begin en in de stad zijn voldoende parkeerplaatsen.

Omgeving: In de omgeving zijn kuurwandelpaden in diverse zwaartecategorieën. De Harzgarten is een natuurtuin met zeldzame inheemse planten, bomen en gesteente. Er zijn in de omgevig diverse wellness-aanbiedingen. Met de auto kan men prachtige tochtjes maken door de Harz.

Zie ook **de Oranje-route **op het subforum ‘toeristische tips’

Camping in de buurt: Camping Am Brocken in Elbingerode.
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’.

Deze camping ligt hoog en is ook in de winter geopend. Als er sneeuw ligt kun je vanaf de camping langlaufen en wandelen.

Kamperen Forum