Oranienburg (Oranje-route Duitsland)

**ORANIENBURG **(ligt in de deelstaat Brandenburg en is de 18e plaats van de Oranje-route)

Het stadje heeft een gezellige binnenstad met winkels en terrasjes en dankt zijn naam aan de Nederlandse prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau (1627-1667). Louise Henriëtte was de vrouw van de Keurvorst Frederik Willem de Eerste van Brandenburg die Louise Henriëtte in 1650 het domein Bötzow schonk. Daarop stond het jachtslot Bötzow en bevond zich de gelijknamige stad. Louise Henriëtte liet het slot tot een lust-slot verbouwen en liet een prachtig slotpark aan leggen.

In 1652 gaf Frederik Willem de Eerste het slot de naam Oranienburg en ook de stad kreeg deze naam. Louise Henriëtte hielp de stad door de Dertig-jarige oorlog heen en liet Nederlandse boerenfamilies en handwerkers in Oranienburg wonen . Ze gaf ze kredieten en gaf land. De Nederlanders hadden op agrarisch en waterbouwkundig gebied kennis van zaken wat goed van pas kwam in de moerassige omgeving van Oranienburg. Na de oorlog kwam de stad weer tot bloei. In 1858 richtten de Oranienburgers een standbeeld voor haar op die te zien is op het voor-terrein van het slot Oranienburg. Nog steeds worden er bloemen en kransen bij het standbeeld gelegd.

Het slot is alleen te bezichtigen met een gids en is van april t/m oktober open. Van 1 november tot 31 maart alleen op zaterdag en zondag.

Momenteel is het park door herinrichting gesloten voor bezoek. (2007). Daardoor zijn helaas geen foto’s van het slotpark beschikbaar. In het park bevindt zich de prachtige Orangerie in vroeg-classicistische bouwstijl en is in 1754 ontworpen door landbouwmeester Georg Cristoph Berger. In het slotpark worden theater voorstellingen en concerten georganiseerd.

In het slot Oranienburg zijn twee musea ondergebracht. Het slotmuseum en het Kreismuseum
In het slotmuseum kunt u genieten van de feest en de paradekamers en de koningskamer waar prachtige kunstwerken te zien zijn.

In het Kreismuseum is een permanente tentoonstelling ingericht van de geschiedenis van de stad en de regio. Maar ook kunst en cultuur uit de 15e eeuw.

Helaas begonnen in 1936 in het noorden van het stadsgebied de nationaal socialisten met de bouw van het concentratiekamp Sachsenhausen. In Sachsenhausen hebben tienduizenden mensen hun leven verloren door honger, ziekte, dwangarbeid en mishandeling door de SS.

Parkeren: Parkeer mogelijkheden zijn tegenover het slot Oranienburg.

**De omgeving **leent zich voor wandel en fiets tochten. Er is de lange-afstandfiets route Berlijn –Kopenhagen die op sommige plaatsen samen valt met de ‘100 Seen und Alleen Route’. De fiets route voert u langs ongerept groen, langs rivieren en natuurreservaten.

Evenementen
Oranjefeest: Nederlandse markt en volksdans
27-4-2008

Stadsfeest Oranienburg
20 t/m 22-6-2008

Camping: DCC camping Gatow in Gatow (tussen Berlijn en Potsdam)

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum