Oranienbaum (Oranje-route Duitsland)

ORANIENBAUM (ligt in de deelstaat Sachsen-Anhalt en is de 14e plaats van de Oranje-route)

Oranienbaum is een historich plaatsje met het slot Oranienbaum en het prachtige park. Het geheel is sinds 2000 op de lijst geplaatst van werelderfgoederen van UNESCO.

Het slot Oranienbaum is aan het eind van de 17e eeuw gebouwd in barok Hollandse stijl. In 1683 gaf Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau opdracht aan de Nederlandse bouwmeester Cornelis Rijckwaert tot het ontwerpen van Oranienbaum. Er werd een mooi slot gebouwd met een prachtig groot park en het bestaande dorpje werd herbouwd. Het slot wordt momenteel grondig gerestaureerd (2007). Ondanks de restauratie is het slot van binnen te bezichtigen. De zomer-eetzaal beneden is bekleed met Delfts blauwe tegeltjes.

Tegenover het slot aan de overkant van de weg is het historische marktplein.

Midden op het marktplein staat een zandstenen vaas met een oranjeboom van smeedwerk uit 1719. De originele oranjeboom van smeedwerk staat momenteel (2007) in het slot Oranienbaum en daarvoor in de plaats staat een andere oranjeboom in de vaas. De vaas is het stadswapen van Oranienbaum en tegelijkertijd het symbool van de Oranjes.

De barokke stadskerk werd gebouwd in opdracht van vorst Leopold de Eerste van Anhalt-Dessau, enige zoon van Henriëtte Catharina. De kerk is van mei tot september geopend op zaterdag en zondag.

Het deel van het prachtige slotpark werd door vorst Fraz van Anhalt-Dessau, achterkleinzoon van Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau eind jaren 1800 veranderd tot Engelse theetuin.

De Nederlandse prinses Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau trouwde in 1659 met vorst Johan Georg de Tweede van Anhalt –Dessau. Henriëtte was één van de dochters van prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, stadhouder der Nederlanden, en van gravin Amalia van Solms-Braunfels.

Parkeren: In Oranienbaum zijn goede parkeermogelijkheden.

**In de omgeving **van Oranienbaum kan men genieten van de bossen en velden en de vele prachtige kastelen.

Zie ook de Oranje-route op het subforum ‘toeristische tips’.

Camping: Mij is geen camping met goede faciliteiten in de omgeving bekend. Weet u een goede camping in de buurt van Dessau? Dan graag vermelden in het reageerblok onder dit artikel.

Voor nog meer Toeristische Tips, evenementen, campings in binnen en buitenland en het reiscafé.