Dessau (Oranje-route Duitsland)

**DESSAU ** (ligt in de deelstaat Sachsen-Anhalt en is de 13e plaats van de Oranje-route)

Dessau een stad met allure. Het Bauhaus en de Meisterhauser (atelierwoningen van Bauhaus-docenten) hebben een plaatsje gekregen op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Het Bauhaus was een beroemde kunst en design instituut van Duitsland ten tijde van het klassieke modernisme.

Het Gartenreich, met een uitgestrektheid van 142 km², heeft prachtige grote parken waarin zich diverse kastelen bevinden. Deze landgoederen sluiten aan bij de kastelen en parken van Oranienbaum en Wörlitz. In één van de prachtige parken staat het slot Georgium gebouwd in 1780. Het slot Mosigkau werd in het midden van de achttiende eeuw gebouwd als buitenverblijf voor prinses Anna Wilhelmina van Anhalt-Dessau. De schilderijen verzameling in dit slot maakt deel uit van de Oranje erfenis. Het prachtige parklandschap Dessau-Wörlitz staat sinds 2000 op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO.

Het slot Georgium en het slot Mosigkau zijn te bezichtigen.

De Nederlandse prinses Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau trouwde in 1659 met Johan Georg de Tweede van Anhalt –Dessau. Zij kregen 10 kinderen waaronder erfprins Leopold. Henriëtte Catharina was één van de dochters van prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, stadhouder der Nederlanden, en van gravin Amalia van Solms- Braufels.

Parkeren: In Dessau zijn genoeg parkeer mogelijkheden.

**In de omgeving **van Dessau kan men heerlijk fietsen en wandelen en is veel moois te zien. De Europese fietsroute R1 en de Elbe-fietsroute komt langs het Gartenreich en het door de UNESCO beschermde uiterwaarden aan de middenloop van de Elbe. De Fürst-Franz-Wanderweg is voor fietsers en wandelaars uitgezet.

Evenementen
Opvoering van de opera’s Macbeth, Die Zauberflöte, Mignon en Parsifal in het Anhaltische Theater Dessau
1 t/m 4-5-2008

Camping: Geen camping met goede faciliteiten in de omgeving van Dessau bekend. Wie weet een goede camping in de buurt van Dessau? Dan graag een reactie in het onder het artikel aanwezige reageer blok.

Voor nog meer Toeristische Tips, evenementen, campings in binnen en buitenland en het reiscafé.