Diez (Oranje-route Duitsland

DIEZ (ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz en is de 3e plaats van de Oranje-route)

De oude binnenstad Diez met zijn gezellige cafeetjes op de Alte Markt platz is zeer de moeite van een bezoek waard.

Diez ligt in een prachtig dal van de Lahn en kreeg in 1329 stadsrechten. Het stadje heeft veel vakwerkhuizen en heette aanvankelijk Theodissa. Later Diedisse en nog later Dietz. Tegenwoordig heet het stadje Diez.

Hoog boven het stadje torent het grafelijk slot uit de 11e eeuw. Hier woonden de graven van Diez en de vorsten van Nassau-Diez-Oranje.

In de 17e eeuw werd het slot Oranienstein gebouwd doordat de burcht verouderde. Later werd het slot in opdracht van vorstin Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau verbouwd tot een prachtig barok paleis.

Oranienstein was eens een vrouwenresidentie. De mannen van het geslacht Nassau-Diez-Oranje werkten als stadhouder in de Nederlanden en waren dus zelden thuis. Diez werd dan ook door de vrouwen in het slot Oranienstein geregeerd. Oranienstein is behalve op maandag het gehele jaar open voor publiek. Het slot is eigendom van de Bundeswehr en om het slot Oranienstein te bezichtigen moet je bij de wachtpost aanmelden.

Parkeren: In de buurt van de oude binnenstad zijn parkeerplaatsen waar je met een parkeerschijf 2 uur mag staan. (Oraniensteinstrasse, vlakbij de oude binnenstad)

**In de omgeving **van Diez in het mooie landschap liggen veel burchten en kastelen waaronder het oerslot Laurenburg van de Nassauers. De ruïnes van de eens zo trotse burcht Burg Ardeck (gesticht in 1395 door de graven van Diez-Nassau) vormen het decor van de Ardeck-Burg-Festspiele. De Festspiele is een openluchttheater-spektakel die eens in de 2 jaar wordt gehouden.

De Oranje-route kan ook gedeeltelijk op de fiets worden afgelegd. Tussen Nassau en Bad Arolsen is een bewegwijzerde route voor fietsers. Zie hiervoor een uitgebreider artikel op:

Zie ook **De Oranje-route **op het subforum ‘Toeristische tips’.

Camping in de buurt: Camping Park Weiherhof in Seck/Westerwald.
Zie de advertentie van de camping op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’.

Kamperen Forum