Dillenburg (Oranje-route Duitsland)

**DILLENBURG ** (ligt in de deelstaat Hessen en is de 5e plaats van de Oranje-route)

Dillenburg is een gezellige oude stad aan de Dill met veel oude vakwerkhuizen en is de bakermat van het Nederlandse Koningshuis.

Ooit regeerden hier de vorsten van Oranje-Nassau van 1739-1806 en 1813-1815. In het slot Dillenburg werd in1533 graaf Wilhelm von Nassau geboren. Later bekend als Willem van Oranje of Willem de Zwijger. Zijn zoon Maurits werd ook in het slot Dillenburg geboren in 1568. Het slot Dillenburg stond op de 292 meter hoge berg maar is tijdens de Zevenjarige Oorlog door de Fransen verwoest. Ter herinnering aan Willem van Oranje werd met Nederlandese steun tussen 1872-1875 een 40 meter hoge toren gebouwd, de Wilhelmsturm, en is ingericht als Oranjemuseum.

Onder de toren bevinden zich de onderaardse gewelven en de kazematten van de burcht die bezichtigd kunnen worden. In de kazematten konden 3000 soldaten gelegerd worden om Dillenburg te verdedigen. Op de berg staat een standbeld van Willem de Zwijger en is in 200 onthuld door Koningin Beatrix.

In 1331 trouwde graaf Otto de Tweede met Adelheid van Vianden. Graafschap Vianden (gelegen in het huidige groothertogdom Luxemburg) werd samen met andere bezittingen eigendom van het vorstenhuis Nassau.

In de evangelische kerk St. Johannis (15e eeuw) zijn verschillende leden van het Huis Nassau-Dillenburg begraven. Hier zijn o.a. Willem de Rijke en Juliana van Stolberg bijgezet, de ouders van Willem van Oranje.

Parkeren: In Dillenburg zijn voldoende parkeermogelijkheden:

Omgeving: In de bosrijke bergachtige omgeving liggen prachtige stadjes, burchten en kastelen. De ‘Rothaarsteig’ is een wandelroute van 154 km en loopt van Dillenburg tot aan Brilon in Sauerland.

De Oranje-route kan ook gedeeltelijk op de fiets worden afgelegd. Tussen Nassau en Bad Arolsen is een bewegwijzerde route voor fietsers. Zie hiervoor een uitgebreider artikel op:

Zie ook **de Oranje-route **op het subforum ‘Toeristische tips’

Camping in de buurt: Camping-Park Weiherhof in Seck/Westerwald
Zie de advertentie op het subforum ‘campings in binnen en buitenland’

Kamperen Forum